Un nou compus ar putea crește eficiența cremelor de protecție solară

©

Autor:

Un nou compus ar putea crește eficiența cremelor de protecție solară

Un nou compus dezvoltat în cadrul Universității din Bath ar putea eficientiza cremele de protecție solară, reducând riscul arsurilor solare cauzate de supraexpunerea la radiații UV și oferind inclusiv protecție împotriva fotoîmbătrânirii sau apariției cancerului de piele.

Majoritatea cremelor de protecție solară oferă protecție împotriva radiațiilor UVB și protecție limitată împotriva radiațiilor UVA care penetrează țesutul cutanat în profunzime.

Noul compus oferă protecție ridicată la nivelul celulelor, în zonele predispuse afectării de radiațiile UVA, fără a interfera cu restul celulelor.

La nivelul mitocondriilor, numite și „bateriile” celulelor, concentrația de fier liber este ridicată. După expunerea la radiații UVA solare, excesul de fier liber acționează ca un catalizator pentru producția de specii reactive ale oxigenului, afectând componentele celulare cum este ADN-ul, lipidele sau proteinele, crescând și riscul distrugerii celulare și apariței cancerului.

Noul compus dezvoltat este un chelator de fier, moleculă ce se atașează de atomul de fier ca o „gheară”. Ajungând direct la mitocondrii, se leagă de excesul de fier, prevenind reacționarea sa în urma expunerii la radiații UVA.

În cadrul studiilor de laborator s-a arătat că celulele cutanate umane, numite fibroblaste, expuse radiațiilor UVA (echivalentul a 140 minute de expunere la soare neîntreruptă la nivelul mării) și ulterior tratate cu noul compus, au prezentat o protecție ridicată împotriva afectării. În cazul celulelor netratate, s-a observat o afectare considerabilă.

Rezultatele cercetării au fost publicate în Journal of Investigative Dermatology.

Cercetătorii menționează că urmează studii aprofundate asupra acțiunii acestui compus, pentru posibilitatea încorporării lui în cremele de protecție solară, pentru protecție suplimentară împotriva radiațiilor UV.

Sursa: Science Daily


Data actualizare: 24-01-2019 | creare: 22-07-2016 | Vizite: 1397
Bibliografie
New sun cream compound offers unprecedented protection against UVA radiation, link:
https://www.sciencedaily.com/releases/2016/07/160720105042.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: O cremă de protecție solară cu SPF 30 este de două ori mai eficientă decât una cu SPF 15
  • MIT: Nu ai nevoie de creme de protecție solară iarna sau când e înnorat
  • Protecţia solară iarna
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum