Un nou efect pozitiv al muzicii, identificat de cercetători
©
Autor: Teodorescu Mihai

Într-un mic studiu pilot, cercetătorii au testat efectul ascultării muzicii în timpul tratamentului cu chimioterapie la 12 pacienți. Participații la studiu au fost rugați să asculte muzica lor preferată timp de 30 de minute de fiecare dată când au fost nevoiți să își administreze medicamente antiemetice (n.r. medicamente folosite pentru a preveni sau a trata greața și vărsăturile) ca urmare a chimioterapiei. Intervenția s-a repetat de ori de câte ori a fost nevoie în cele cinci zile de după tratamentul cu chimioterapie. În total, pacienții au avut nevoie de medicamente antiemetice de 64 de ori.
În studiul anterior, cercetătorii au descoperit că pacienții care ascultau muzică plăcută au avut cele mai scăzute niveluri de eliberare a serotoninei. Acest lucru indică faptul că serotonina a rămas în trombocitele din sânge și nu a fost eliberată pentru a circula în tot organismul. Serotonina este un neurotransmițător care poate provoca greață și poate fi eliberată ca răspuns la stres.
Rezultatele studiului actual au arătat că pacienții care au ascultat muzică în timpul tratamentului au raportat stări de greață mai rar și au avut nevoie de mai puține medicamente antiemetice decât cei care nu au ascultat muzică. În plus, pacienții care au ascultat muzică au avut niveluri mai scăzute de stres și eliberare a serotoninei după intervenție.
Descoperirile sugerează că ascultarea muzicii poate fi o intervenție simplă și ieftină pentru a îmbunătăți eficacitatea medicamentelor în timpul tratamentelor, cum ar fi chimioterapia, și poate ajuta la reducerea efectelor secundare negative. De asemenea, arată că muzica poate avea un efect benefic asupra stresului și sănătății psihologice în general.
sursa: Science Daily
foto: MSUTODAY
Data actualizare: 27-03-2023 | creare: 27-03-2023 | Vizite: 334
Bibliografie
Turn up your favorite song to improve medication efficacy, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/03/230322082724.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Gemenii trăiesc mai mult, în special cei identici, de sex masculin
- De ce a stagnat creșterea speranței de viață în Europa și cum unele țări au rămas în frunte
- Consumul de ceai ar putea reduce riscul mortalității cu 24%
- Fumatul și vapatul, asociate unui risc mai mare de complicații severe ale COVID-19
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum