Un nou efect pozitiv al muzicii, identificat de cercetători

©

Autor:

Un nou efect pozitiv al muzicii, identificat de cercetători
Ascultarea muzicii poate avea un efect pozitiv asupra stării noastre de spirit, lucru demonstrat de numeroase studii anterioare. Un studiu recent, realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Michigan, a identificat un alt beneficiu al ascultării muzicii: poate face medicamentele mai eficiente.
Într-un mic studiu pilot, cercetătorii au testat efectul ascultării muzicii în timpul tratamentului cu chimioterapie la 12 pacienți. Participații la studiu au fost rugați să asculte muzica lor preferată timp de 30 de minute de fiecare dată când au fost nevoiți să își administreze medicamente antiemetice (n.r. medicamente folosite pentru a preveni sau a trata greața și vărsăturile) ca urmare a chimioterapiei. Intervenția s-a repetat de ori de câte ori a fost nevoie în cele cinci zile de după tratamentul cu chimioterapie. În total, pacienții au avut nevoie de medicamente antiemetice de 64 de ori.

În studiul anterior, cercetătorii au descoperit că pacienții care ascultau muzică plăcută au avut cele mai scăzute niveluri de eliberare a serotoninei. Acest lucru indică faptul că serotonina a rămas în trombocitele din sânge și nu a fost eliberată pentru a circula în tot organismul. Serotonina este un neurotransmițător care poate provoca greață și poate fi eliberată ca răspuns la stres.

Rezultatele studiului actual au arătat că pacienții care au ascultat muzică în timpul tratamentului au raportat stări de greață mai rar și au avut nevoie de mai puține medicamente antiemetice decât cei care nu au ascultat muzică. În plus, pacienții care au ascultat muzică au avut niveluri mai scăzute de stres și eliberare a serotoninei după intervenție.

Descoperirile sugerează că ascultarea muzicii poate fi o intervenție simplă și ieftină pentru a îmbunătăți eficacitatea medicamentelor în timpul tratamentelor, cum ar fi chimioterapia, și poate ajuta la reducerea efectelor secundare negative. De asemenea, arată că muzica poate avea un efect benefic asupra stresului și sănătății psihologice în general.

sursa: Science Daily
foto: MSUTODAY

Data actualizare: 27-03-2023 | creare: 27-03-2023 | Vizite: 215
Bibliografie
Turn up your favorite song to improve medication efficacy, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/03/230322082724.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce unele persoane nu reacționează emoțional la niciun tip de muzică?
  • Persoanele care știu să cânte la un instrument muzical au o viteză de reacție mai mare
  • Muzica veselă evocă mult mai ușor amintiri autobiografice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum