Un nou studiu identifică multiple medicamente eficiente împotriva cancerul vezicii urinare

©

Autor:

Un nou studiu identifică multiple medicamente eficiente împotriva cancerul vezicii urinare
Într-un nou studiu al cercetătorilor de la MedUni Vienna‘s Center for Cancer Research, sute de compuși chimici au fost testați pe culturi celulare aflate în diferite stadii de cancer de vezică urinară, astfel fiind identificați mai mulți agenți terapeutici promițători cu efecte inhibitoare pentru acest tip de cancer. Un medicament utilizat pentru tratarea leucemiei infantile s-a dovedit a avea o eficiență crescută împotriva a două tipuri de cancer de vezică urinară.
Cercetătorii au investigat efectele a peste 1.700 de compuși chimici asupra a 23 de linii celulare afectate de cancer de vezică urinară, oamenii de știință reușind să identifice peste 470 de substanțe cu efecte inhibitoare asupra acestuia. Acestea au inclus un număr mare de medicamente deja utilizate pentru cancer și, de asemenea, medicamente folosite pentru tratarea malariei, a bolilor parazitare și a unui număr mare de tulburări psihiatrice.

Unul dintre acești compuși, clofarabina, un antimetabolit folosit în prezent ca tratament pentru leucemia infantilă, a fost studiat în detaliu. Pentru a realiza acest studiu, cercetătorii au dezvoltat modele reprezentând diferite tipuri de cancer de vezică urinară. Pe lângă carcinoamele uroteliale „convenționale”, aceștia au reușit să stabilească și un model animal pentru carcinomul sarcomatoid. Acesta este un subtip rar de cancer de vezică urinară, pentru care nu există chimioterapie în prezent. Iris Ertl, prim-autor al studiului și doctor la Departamentul de Urologie din cadrul MedUni Vienna, afirmă că echipa sa a descoperit că clofarabina a indus o remisiune completă a cancerului la șoarecii cu carcinom urotelial convențional, în timp ce la animalele cu carcinom sarcomatoid a condus la o oprire a dezvoltării tumorilor, fără a provoca efecte secundare.

Conform cercetătorilor, următorii pași vor fi reprezentați de studii clinice în care li se va administra clofarabină pacienților cu cancer de vezică metastazat și cărora, din diverse motive, nu li se poate administra terapia pe bază de cisplatină înainte de cistectomie radicală. Descoperirea a fost posibilă prin colaborarea interdisciplinară cu CeMM și Institutul de Cercetare a Cancerului.

sursa: News Medical
foto: MedUni Vienna

Data actualizare: 13-04-2022 | creare: 13-04-2022 | Vizite: 391
Bibliografie
Study identifies several therapeutically effective drugs for bladder cancer, link: https://www.news-medical.net/news/20220411/Study-identifies-several-therapeutically-effective-drugs-for-bladder-cancer.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: