Un posibil tratament de primă linie pentru neuroblastom, studiat de cercetători

©

Autor:

Un posibil tratament de primă linie pentru neuroblastom, studiat de cercetători
Neuroblastomul, un tip de cancer al sistemului nervos care afectează în principal copiii cu vârsta de sub cinci ani, responsabil pentru majoritatea cancerelor infantile, ar putea fi tratat mai ușor, grație unor descoperiri recente.
Un studiu internațional, care a implicat cercetători de la Universitatea din Newcastle, a identificat pentru prima dată un marker genetic în tumorile de la pacienții cu neuroblastom cu risc crescut. Cercetările, publicate în Journal of Clinical Oncology, au identificat că modificările genei ALK (limfom kinazei anaplazice) a neuroblastomului sunt asociate cu un prognostic semnificativ mai slab pentru copiii cu boli cu risc ridicat. Experții spun că, prin identificarea acestui important marker genetic, pacienții care ar trebui să fie tratați cu inhibitori ALK în momentul diagnosticului vor avea o speranță de vindecare semnificativ mai mare.

Autorul studiului, profesorul Deborah Tweddle, de la Centrul Universitar de Oncologie din Newcastle, a declarat: „Identificarea ALK ca un marker genetic asociat cu probabilitatea unui rezultat mai slab în cadrul grupului de pacienți cu risc crescut înseamnă că putem trata acești pacienți diferit de la început. Această cercetare este un exemplu excelent de medicină personalizată. Tratând acei pacienți cu o anomalie genetică ALK cu un inhibitor ALK, adaptăm tratamentul la tipul individual de tumoare al pacienților”.

Experții au efectuat teste ALK pe neuroblastoame de la pacienții tratați în cadrul studiului și au pus în comun datele obținute cu cele de la laboratoarele naționale de referință genetică din alte 19 țări. Studiul a arătat că mutațiile ALK sunt prezente la aproximativ 14% dintre pacienții nou diagnosticați cu neuroblastom cu risc ridicat și la aproape 4% au descoperit o amplificare a genei. În plus, anomaliile genetice au fost asociate cu o rată mai mică de supraviețuire și, prin urmare, sunt markeri pronostici importanți care ar putea fi vizați de tratament.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 23-06-2021 | creare: 23-06-2021 | Vizite: 460
Bibliografie
Targeted therapy could be first line treatment for childhood cancer, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210621123739.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Componente din uleiul de măsline studiate ca potențial tratament pentru neuroblastom
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum