Prevenirea cancerului colorectal: colonoscopia sau probele de fecale, care metodă este mai eficientă pentru prevenirea bolii?

©

Autor:

Prevenirea cancerului colorectal: colonoscopia sau probele de fecale, care metodă este mai eficientă pentru prevenirea bolii?
Colonoscopia sau endoscopia digestivă inferioară, principala metodă de examinare a sănătății intestinului gros (colonului), ar putea să nu fie atât de eficientă pentru prevenirea cancerului de colon, cum raportau studiile anterioare, potrivit concluziilor primului studiu randomizat efectuat la nivel global care examinează utilizarea screening-ului pentru prevenirea cancerului colorectal. Studiul, publicat în New England Journal of Medicine, sugerează că testele de scaun (coprocultură), ar putea avea o eficacitate mai ridicată decât colonoscopia în prevenția cancerului de colorectal.
Ca parte a studiului, cercetătorii au urmărit 95.000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 55 și 64 de ani, din patru țări europene, pentru un interval de peste zece ani. Participanții la studiu au fost grupați în mod aleatoriu în două grupuri: participanții din primul grup au fost supuși unui examen de screening (colonoscopie), în timp ce participanții din grupul al doilea nu au fost supuși unui examen de screening.

Potrivit rezultatelor, procentul persoanelor care au dezvoltat cancer colorectal în termen de zece ani de la începerea studiului, din grupul celor care nu au fost supuși unei colonoscopii, a fost de 1,2%. În același timp, procentul celor care au dezvoltat cancer colorectal și care au beneficiat de un screening, a fost de 0,98%.

Din punct de vedere statistic, rezultatele se traduc printr-o reducere cu 18% a noilor cazuri de cancer în urma efectuării unei colonoscopii. Procentajul este semnificativ mai mic decât sugerau studiile anterioare. Anterior, experții au considerat că examinarea prin colonoscopie cu scopul identificării unor semne ale cancerului colorectal ar putea ajuta la prevenirea a aproximativ 90% dintre noile cazuri de cancer.

sursa: News Medical
foto: Colourbox illustration photo

Data actualizare: 13-10-2022 | creare: 13-10-2022 | Vizite: 625
Bibliografie
Colorectal cancer screening - colonoscopy is not better than the fecal sample, link: https://www.news-medical.net/news/20221011/Colonoscopy-screening-less-effective-to-prevent-patients-from-dying-from-colorectal-cancer.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Colonoscopia virtuală 3-D ar putea include și analiza prin holograme
  • Aspirina ar putea opri răspândirea tumorilor în cancerul pancreatic și de colon
  • Factori de risc pentru cancerul colorectal
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum