Neuroblastomul: un tratament eficient și fără reacții adverse, descris de cercetători

©

Autor:

Neuroblastomul: un tratament eficient și fără reacții adverse, descris de cercetători
Un tratament dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din Göteborg, care combină două medicamente de precizie diferite, a determinat dispariția tumorilor canceroase în testele de laborator efectuate pe șoareci cu neuroblastom. Concluziile ar putea reprezenta un prim pas către dezvoltarea unui tratament potențial curativ pentru neuroblastom, o formă de cancer dificil de tratat cu terapiile actuale.
Neuroblastomul este unul dintre cele mai comune forme de cancer la copii și afectează sistemul nervos periferic, compus din nervii cranieni, nervii spinali și ganglionii spinal împreună cu prelungirile lor. Cancerul poate debuta în glandele suprarenale, de exemplu, dar tumorile pot apărea în tot corpul. În unele cazuri, boala se poate vindeca și poate dispărea de la sine, dar formele agresive de neuroblastom au un prognostic nefavorabil. Regimurile de tratament actuale sunt foarte greu de acceptat de către copii, iar efectele secundare pot avea consecințe pentru tot restul vieții.

Studiul actual arată că un tratament care combină două medicamente de precizie diferite, un inhibitor ATR și un inhibitor ALK, elimină creșterea neuroblastomului la șoareci. „După 14 zile de tratament, tumorile au dispărut complet în două modele independente de șoareci. Unul dintre șoareci a recidivat după 200 de zile, ceea ce este un timp foarte lung pentru un șoarece, dar toți ceilalți șoareci sunt încă în viață", spune unul dintre primii autori ai publicației, Dan Emil Lind, cercetător la Universitatea de Göteborg.

Până în prezent, grupul de cercetare nu înțelege exact de ce tratamentul combinat funcționează atât de bine. Cu toate acestea, o parte importantă a ipotezei lor este că sistemul imunitar al șoarecilor a primit semnale de la celulele tumorale care au făcut ca celulele imune naturale să se infiltreze și să distrugă celulele tumorale.

„Rezultatele sunt peste așteptările noastre. Acum am început o urmărire cu alți inhibitori ATR pentru a investiga modul în care aceștia afectează sistemul imunitar al șoarecilor. Vrem să înțelegem de ce acest tratament combinat cu medicamente de precizie împotriva ATR și ALK este atât de bun”, spune autorul studiului, Ruth Palmer, profesor de biologie celulară moleculară la Universitatea din Göteborg.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 06-12-2021 | creare: 06-12-2021 | Vizite: 247
Bibliografie
Successful treatment in mice for neuroblastom, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211130112523.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Componente din uleiul de măsline studiate ca potențial tratament pentru neuroblastom
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum