Un posibil tratament pentru durerile lombare severe din timpul nașterii

©

Autor: Redacția ROmedic

Un posibil tratament pentru durerile lombare severe din timpul nașterii
Pentru durerile lombare severe din timpul travaliului și al nașterii s-ar putea găsi curând un tratament, consideră o echipă de cercetători de la Universitatea din Queensland, care realizează în prezent teste clinice în acest sens. Proiectul de cercetare este finanțat de National Health and Medical Research Centre și se desfășoară în cadrul a 13 spitale din Australia.

Tehnica de management a durerii pe care echipa o testează constă în injectarea unei soluții de apă sterilă în zona lombară în timpul travaliului. Injecția se simte ca înțepătura unei albine și are un efect imediat de înlăturare a durerii. Rezultatele testelor de până acum au indicat o eficiență a tratamentului de 90%. În plus, nu s-au observat efecte secundare asupra stării mamei sau a copilului și nici asupra evoluției nașterii, mobilitatea mamei nefiind nici ea afectată. 

Eficiența unui astfel de tratament simplu, dar eficient, a primit mai multe posibile explicații:
  • conform teoriei „controlul porții” (gate-control), aplicarea unei dureri scurte, ascuțite și intense (similare înțepăturii de albină), care parcurge nervii spinali va suprima orice altă durere;
  • o altă opinie este că injecția stimulează eliberarea naturală de hormoni foarte puternici, care au capacitatea de a înlătura durerea.

Dincolo de managementul durerii, cercetătorii consideră că implicațiile acestui tratament sunt mari și în ceea ce privește operația de cezariană, pentru că, spun ei, aceste injecții ar reduce mult numărul de nașteri prin cezariană. Rezultatele studiilor trebuie însă să confirme această ipoteză.

Sursa:  Medical Xpress

Data actualizare: 02-07-2018 | creare: 26-12-2014 | Vizite: 1449
Bibliografie
Baby steps to easing labour pain, link: https://medicalxpress.com/news/2014-12-baby-easing-labour-pain.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!