Un studiu a arătat existenţa unor migraţii preistorice din China pe continentul american

Data publicării: 11-05-2023

Un studiu a arătat existenţa unor migraţii preistorice din China pe continentul american Continentul american, ultimul care ar fi fost populat de omul modern, îi intrigă de multă vreme pe oamenii de ştiinţă, care încearcă să înţeleagă de unde provine acea populaţie şi cum a ajuns ea acolo, informează AFP.

Un studiu genetic publicat marţi în revista ştiinţifică Cell Reports a adus câteva răspunsuri. Unii dintre primii oameni moderni sosiţi pe continentul american au plecat din China în două valuri migratorii distincte, în timpul ultimei perioade glaciare şi imediat după aceasta, potrivit autorilor studiului.

"Pe lângă originile siberiene ancestrale ale amerindienilor, pe care le cunoaştem deja, nordul Chinei a fost şi el un rezervor genetic" pentru populaţiile de pe continentul american, a declarat unui dintre autorii cercetării, Yu-Chun Li.

Oamenii de ştiinţă au crezut timp îndelungat că locuitori din Siberia, care au traversat pe jos o fâşie de uscat care lega pe atunci Rusia de Alaska, au fost singurii strămoşi ai amerindienilor.

De la sfârşitul anilor 2000, cercetătorii au descoperit că şi populaţii din Asia pot fi asociate la rândul lor cu primele populaţii de oameni moderni care au trăit în Bolivia, Brazilia, Mexic şi California.

Pentru studiul său publicat marţi, echipa de la Institutul de zoologie din Kunming a analizat zeci de mii de eşantioane de ADN şi mutaţiile lor, căutând o linie genetică comună.

Echipa a găsit în cele din urmă 216 de eşantioane recente şi 39 de străvechi descendenţi proveniţi din aceeaşi linie genetică.

Rezultatele au arătat existenţa a două valuri migratorii. Primul a început în urmă cu 26.000 de ani şi s-a încheiat acum 19.500 de ani, în timpul ultimei perioade glaciare. Suprafaţa acoperită cu gheaţă se afla pe atunci la nivelul său maximal, făcând probabil climatul din nordul Chinei să fie inospitalier.

Al doilea val a început în timpul perioadei de topire a gheţii, în urmă cu 19.000 de ani, şi a durat până acum 11.500 de ani. O creştere a populaţiei umane ar fi putut să provoace acea migraţie.

În timpul acelui val migrator, o parte a populaţiei s-a instalat în Japonia, fapt ce ar putea explica similarităţile observate între săgeţile şi lăncile preistorice găsite în America, China şi Japonia, a afirmat Yu-Chun Li.

Potrivit cercetătorului chinez, unul dintre punctele forte ale acestui studiu constă în numărul important de eşantioane descoperite.

"Totuşi, nu ştim cu exactitate din ce locuri de pe coasta de nord a Chinei veneau aceste migraţii, nici ce fel de evenimente le-au favorizat", a precizat el.

"Mai multe dovezi, mai ales genomuri străvechi, sunt necesare pentru a răspunde acestor întrebări", a adăugat coautorul studiului.
Sursa: Agerpres, 11-05-2023, Vizualizari 84
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.