Căsnicia șubredă nu înseamnă neapărat o sănătate proastă

©

Autor:

Căsnicia șubredă nu înseamnă neapărat o sănătate proastă
Cel puțin pentru bărbați, o căsnicie nefericită ar putea încetini dezvoltarea diabetului și promova tratamentul reușit odată ce boala s-a produs, potrivit unui studiu național condus de un sociolog de la Universitatea de Stat din Michigan.

De ce? Poate pentru că soțiile încearcă tot timpul să controleze stilul de viață al consoartei, în special dacă acesta are sănătatea șubredă sau suferă de diabet. Deși acest obicei poate îmbunătăți starea de sănătate a soțului, totodată poate fi foarte enervant și privit cu ostilitate și disconfort emoțional.

„Studiul pune sub semnul întrebării ipoteza conform căreia o căsnicie șubredă are întotdeauna un efect negativ asupra sănătății. Totodată, încurajează specialiștii în probleme familiale să distingă între diferite surse și tipuri ale calității în căsnicie. Câteodată sâcâiala vine din afecțiune,” spune Hui Liu, profesor asociat la universitatea din Michigan.

Studiul a fost publicat în revista Journals of Gerontology: Social Sciences și co-autori au fost Shannon Shen, absolventă a Universității de Stat din Michigan și Linda Waite, profesor la Universitatea din Chicago.

Liu și colegii au analizat datele anchetei sociologice naționale National Social Life, Health and Aging Project. Dintre cei 1.228 de respondenți căsătoriți, cu vârste între 57 și 85 de ani, dupa cinci ani - când s-a sfârșit studiul - 389 sufereau de diabet. Investigând rolul calității mariajului în riscul de apariție al diabetului și gestionarea bolii s-au găsit diferențe semnificative de gen:

  • Pentru bărbați, scăderea calității vieții de cuplu a dus la scăderea riscului de diabet și la creșterea șanselor de gestionare a bolii odată produsă. Diabetul necesită monitorizare frecventă, motiv de cicălire a soțului - surprinzător sau nu, acest tip de sprijin a sănătății soțului din partea soției a dus în timp la slăbirea căsniciei.

  • Pentru femei, un mariaj fericit a fost întotdeauna legat de scăderea riscului de diabet. Potrivit lui Liu, femeile sunt mai sensibile la calitatea relației, prin urmare beneficiază de o sănătate mai bună dacă sunt fericite în cuplu.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 30-05-2016 | creare: 30-05-2016 | Vizite: 1267
Bibliografie
Rocky marriages not always bad for your health, link: https://medicalxpress.com/news/2016-05-rocky-marriages-bad-health.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Formulele pentru sugari din lapte de vacă nu cresc riscul pentru diabet tip 1
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum