Efectul nocebo al unui medicament – influențat de prețul lui?

©

Autor:

Efectul nocebo al unui medicament – influențat de prețul lui?
Prețul unui medicament îi poate face pe mulți dintre oameni mai vulnerabili la resimțirea efectelor adverse, sugerează rezultatele unui nou studiu, fenomenul fiind pus pe seama efectului nocebo.

Efectul nocebo este versiunea negativă a cunoscutului efect placebo, în cazul căruia oamenii se simt mai bine după ce primesc un tratament de la care așteaptă efecte benefice. În cazul efectului nocebo, îngrijorările privind tratamentul și efectele adverse duc la instalarea unor stări negative.

Studiul actual din cadrul Centrului Universitar Medical din Hamburg – Eppendorf (Germania) sugerează că oamenii prezintă mai multe efecte adverse cu cât medicamentul este mai scump sau li s-a spus că este mai scump.

La cercetare au participat 49 voluntari sănătoși aleși aleatoriu să testeze unul din două unguente pentru tratarea pruritului. Efectele resimțite nu au fost disimulate, mai exact scanările creierului au arătat că fenomenul se manifestă la nivelul anumitor căi de acțiune specifice din creier și coloana vertebrală.

În realitate, ambele unguente erau identice și nu conțineau ingrediente active. Singura diferență dintre cele două produse era ambalajul: un produs era ambalat astfel încât să pară scump, iar altul mai ieftin. Cu toate acestea, persoanele din ambele grupuri au „confirmat” că produsele prezintă efecte adverse sau cresc sensibilitatea pielii la durere.

După aplicarea unguentului, au fost realizate teste standard pentru măsurarea toleranței la durerea indusă de căldură. S-a observat că cei care au utilizat unguentul ambalat și menționat ca fiind mai scump au fost mai sensibili la durere, în timp ce persoanele care au testat produsul care se dorea a fi mai ieftin au înregistrat mult mai puțin disconfort.

Studiul sugerează că persoanele care folosesc medicamente cu preț mai ridicat se așteaptă ca eficiența să fie mai mare și în același timp și efectele adverse să fie mai intense și mai frecvente.

Efectul nocebo este influențat de așteptările pacientului și poate influența administrarea medicamentului de către unii pacienți.

Rezultatele cercetării au fost publicate online în jurnalul Science.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 10-10-2017 | creare: 10-10-2017 | Vizite: 1175
Bibliografie
Nocebo effect: Does a drug's high price tag cause its own side effects?, link: https://medicalxpress.com/news/2017-10-nocebo-effect-drug-high-price.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pillo - sistemul inteligent pentru menținerea sănătății, cu funcție de dispenser de pastile
  • Noi medicamente pentru dermatita atopică
  • Greșeli frecvente legate de medicație
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum