Vaccin experimental anti-HIV, rezultate promițătoare în prima fază de testare

©

Autor:

Vaccin experimental anti-HIV, rezultate promițătoare în prima fază de testare
Un studiu clinic aflat în primă fază, care testează o nouă abordare de vaccinare pentru a preveni HIV, a produs rezultate promițătoare, au anunțat cercetătorii de la Institutul Scripps.
Vaccinul a reușit să stimuleze producția de celule imune necesare pentru a începe procesul de generare a anticorpilor împotriva virusului cu mutație rapidă. Răspunsul vizat a fost detectat la 97% dintre participanții care au primit vaccinul.

De zeci de ani, cercetătorii au urmărit modalități diferite de stimulăre a sistemului imunitar pentru a crea anticorpi rari, dar puternici, care pot neutraliza diverse tulpini de HIV. Cunoscute sub numele de „anticorpi larg neutralizanți” sau bnAbs, aceste proteine ​​din sânge s-ar putea atașa pe proteinele ​​de pe suprafața virionului care permit virusului care produce HIV să pătrundă în celulele umane și să le dezactiveze.

„Acest studiu demonstrează dovada principiului unui nou concept de vaccin pentru HIV, concept care ar putea fi aplicat și altor agenți patogeni”, spune William Schief, profesor și imunolog la Institutul de Cercetare Scripps și director executiv la Centrul de neutralizare a anticorpilor IAVI, laboratorul care a dezvoltat vaccinul. „Cu numeroșii noștri colaboratori din echipa de studiu, am arătat că vaccinurile pot fi concepute pentru a stimula celulele imune rare cu proprietăți specifice, iar această stimulare vizată poate fi foarte eficientă la om. Credem că această abordare va fi cheia pentru a face un vaccin HIV și posibil important pentru prepararea vaccinurilor împotriva altor agenți patogeni.”

Studiul actual stabilește etapa pentru studii clinice suplimentare care vor căuta să rafineze și să extindă abordarea. Scopul pe termen lung al cercetătorilor este acela de a crea un vaccin HIV sigur și eficient. Pentru pasul următor, IAVI și Institutul Scripps colaborează cu compania de biotehnologie Moderna pentru a dezvolta și testa un vaccin pe bază de ARNm care valorifică abordarea de a produce aceleași celule imune benefice. Utilizarea tehnologiei ARNm ar putea accelera semnificativ ritmul dezvoltării vaccinului HIV. Studiul, considerat unul de referință în domeniul vaccinului HIV, demonstrează succesul în primul pas al unei căi de a induce anticorpi larg neutralizanți împotriva HIV-1.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 08-02-2021 | creare: 08-02-2021 | Vizite: 425
Bibliografie
First-in-human clinical trial confirms new HIV vaccine approach, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/02/210203162249.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: