Vaccinul antigripal sezonier

©

Autor:

Medicii recomandă tuturor persoanelor să se vaccineze antigripal în fiecare an, pentru a se proteja împotriva celor mai agresive trei tulpini gripale care circulă în fiecare an.

gripa nu este o boală banală; Organizația Mondială a Sănătății o recunoaște ca pe o problemă publică, cauzatoare în fiecare an, pe timpul iernii, de epidemii care omoară chiar și 500.000 de persoane.

Cei mai afectați sunt bătrânii de peste 65 de ani, dar și persoanele cu boli cronice ori cu imunitate scazută, însă vaccinul poate reduce, în cazul acestora, probabilitatea de a dezvolta complicații cu 60-80% . Vaccinarea se recomandă a se efectua în toamnă, înainte de a începe sezonul epidemiilor.

Vaccinul antigripal sezonier este contraindicat celor cu alergie la proteinele conținute de ouă, cât și persoanelor cu un istoric recent de sindrom Guillain-Barré (2, 3, 5, 8, 9)

Gripa

Gripa este o afecțiune respiratorie cauzată de unul din cele două tipuri de viruși gripali și se manifestă prin febră, frisoane, dureri în gât, tuse, stare generală de oboseală, dureri de cap. Simptomele o fac greu de deosebit de alte afecțiuni respiratorii cu cauze diferite. Deși poate fi considerată de bolnavi o răceală mai puternică, nu este așa,  pentru că poate degenera în complicații serioase, precum pneumonia sau infecții localizate la nivelul sinusurilor sau a urechilor.

Mai multe despre gripă, puteți citi în articolul din secțiunea Boli infecțioase. (10)

Data actualizare: 06-03-2020 | creare: 19-09-2013 | Vizite: 5154
Bibliografie
2 - Adults Need Immunizations, Too, sursa: https://www.cdc.gov/Features/AdultImmunizations/
3 – Immunization for Adults, sursa: https://www.cdc.gov/nip/publications/flyers/f_imz_adults.pdf
4 - 12 Reasons Why Adults Need Vaccines, sursa: https://www.webmd.com/vaccines/what-you-should-know-11/12-reasons?page=1
5 - Adult Vaccines: Protect Yourself Against Tetanus and More, sursa: https://www.webmd.com/vaccines/what-you-should-know-11/slideshow-adult-vaccines
8 - Vaccines for Adults, sursa: https://www.historyofvaccines.org/content/articles/vaccines-adults
9 - Summary of Recommendations for Adult Immunization, sursa: https://www.immunize.org/catg.d/p2011.pdf
10 – Influenza, sursa: https://www.historyofvaccines.org/content/articles/influenza
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vaccinul antihepatita B
  • Vaccinul DiTePer (DTP)
  • Vaccinul antipolio (antipoliomielită)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum