Vaporii țigării electronice, toxici pentru cavitatea orală

©

Autor:

Vaporii țigării electronice, toxici pentru cavitatea orală
Utilizarea țigărilor electronice s-a intensificat în ultimii ani, mai ales în rândul tinerilor și femeilor. Una dintre cauze este faptul că țigara electronică este considerată o alternativă mai sănătoasă la fumatul de tutun. Însă un studiu realizat de cercetătorii de la UCLA School of Dentistry a arătat că țigările electronice nu sunt mai sigure pentru sănătate decât țigările tradiționale din tutun.

Mai mult, rezultatele obținute pe culturi de celule sugerează că substanțele toxice și nanoparticulele din țigările electronice ar putea distruge stratul superior al celulelor cavității orale, putând crește riscul de afecțiuni la acest nivel.

Dacă despre efectele fumatului asupra sănătății s-au realizat numeroase studii, riscurile implicate de utilizarea țigării electronice au fost mai slab documentate, cu atât mai puțin efectele asupra cavității orale. Cercetătorii de la UCLA și-au propus să remedieze această lacună. În cadrul studiului, au prelevat culturi de celule din stratul superior al cavității orale și le-au expus timp de 24 de ore la două tipuri (mărci) de vapori de țigări electronice, cu un conținut variabil de nicotină și mentol. Vaporii au fost generați de un aparat, astfel încât să simuleze cât mai mult fumatul real.

Testele de laborator au arătat că aproximativ 85% dintre celule au murit din cauză că vaporii de la țigările electronice au scăzut semnificativ nivelul antioxidantului glutation, ceea ce înseamnă o reducere a mecanismului de apărare natural ce ar putea antrena apariția de afecțiuni în această zonă.

În continuare echipa de cercetători dorește să verifice aceste rezultate și într-un studiu pe oameni, pentru care va recruta participanți dintre pacienții clinicii lor dentare. Scopul este să dezvolte un model de screening pentru a prezice nivelul de toxicitate al țigărilor electronice, astfel încât consumatorii să fie mai bine informați.

Studiul a fost publicat în jurnalul științific PLOS One.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 27-04-2019 | creare: 29-06-2016 | Vizite: 2350
Bibliografie
E-cigarette vapors could be toxic to mouth, study finds, LINK:
https://medicalxpress.com/news/2016-06-e-cigarette-vapors-toxic-mouth.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Evaluarea dependenței de nicotină
  • Avantajele renunțării la fumat
  • Luarea în greutate după renunțarea la fumat
  •