Un studiu arată eficacitatea și siguranța Citizinei drept terapie de renunțare la fumat

©

Autor:

Un studiu arată eficacitatea și siguranța Citizinei drept terapie de renunțare la fumat
Un studiu publicat recent în Journal of Thoracic Oncology (JTO) , realizat în cadrul Asociației Internaționale pentru Studiul Cancerului Pulmonar, a arătat faptul că citizina, un compus natural obținut din plante, poate reprezenta o terapie sigură și eficientă pentru renunțarea la fumat în cazul persoanelor care efectuează screening pentru cancerul pulmonar.
Citizina, un alcaloid natural, se poate extrage din planta Cytisus laburnum, reprezentând un compus agonist parțial selectiv al receptorilor nicotinici de acetilcolină. În Europa, acest alcaloid a fost autorizat pentru utilizarea în terapiile de renunțare la fumat încă din anii 1960, însă în Statele Unite ale Americii, Food and Drug Administration (FDA) a aprobat doar medicamentele vareniclina și bupropiona. În anul 2018, a fost inițiat studiul prin care se testează eficacitatea citizinei drept terapie alternativă de substituire a nicotinei.

Studiul Screening and Multiple Intervention on Lung Epidemics (SMILE), condus de cercetători din Italia, a evaluat eficacitatea citizinei în timpul screeningului prin tomografie computerizată cu doze mici (LDCT) pentru cancer pulmonar la persoanele fumătoare. Pentru acest experiment, cercetătorii au selectat 869 de fumători activi, dintre care 470 (54%) au fost incluși în grupul de intervenție, iar 399 (46%) au reprezentat grupul de control. S-a evaluat, astfel, abstinența la consumul de tutun la 12 luni, investigată paraclinic prin măsurarea nivelului de monoxid de carbon din sânge.

Rezultatele au fost promițătoare: la 12 luni, rata de renunțare a fost de 32% (151 de participanți) din grupul de intervenție, comparativ cu o rată de 7,3% (29 de participanți) din grupul de control. Analiza odds ratio (OR) ajustată pentru abstinență a fost de 7,2 (cu un interval de încredere 95% de 4,6 la 11,2). De asemenea, așa cum era de așteptat, au fost înregistrate și evenimentele adverse, raportate de către participanți, acestea fiind mai frecvente în grupul de intervenție, cu 399 de evenimente la 196 de participanți, față de efectele adverse din grupul de control.

Dr. Ugo Pastorino, membru al Fondazione IRCCS Istituto Nazionale dei Tumori, a afirmat: „Eficacitatea și siguranța observate în SMILE indică faptul că citizina, un medicament cu costuri foarte scăzute, este o opțiune de tratament utilă pentru renunțarea la fumat și o strategie fezabilă de îmbunătățire a rezultatelor screening-ului LDCT, cu un potențial beneficiu pentru mortalitatea de toate cauzele.”

sursa: News Medical

Data actualizare: 01-08-2022 | creare: 01-08-2022 | Vizite: 1065
Bibliografie
Study shows efficacy and safety of cytisine as a smoking cessation therapy, link: https://www.news-medical.net/news/20220728/Study-shows-efficacy-and-safety-of-cytisine-as-a-smoking-cessation-therapy.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Luarea în greutate după renunțarea la fumat
  • Țigara electronică – o soluție pentru a renunța la fumat?
  • O strategie mai bună pentru campaniile antifumat
  •