Modelele de prescripție a heparinei în timpul sarcinii și post-partum în perioada pandemiei COVID-19

©

Autor:

Modelele de prescripție a heparinei în timpul sarcinii și post-partum în perioada pandemiei COVID-19
Creșterea ratei sarcinilor apărute la o vârstă maternă avansată a determinat creșterea incidenței bolii tromboembolice (TED) în rândul acestei populații de femei și implicit riscul de complicații ale sarcinii. O nouă cercetare, publicată în jurnalul medRxiv, analizează potențialele beneficii ale administrării heparinei cu greutate moleculară mică (HGMM) în prevenția în profilaxia și tratamentul TED.
Cercetările anterioare au arătat că riscul de boală tromboembolică în sarcină și în perioada post-partum (perioada imediat următoare după naștere) depășește riscul inițial de 4-5 ori. Riscul este sporit și mai mult de infectarea cu virusul SARS-CoV-2. Din acest motiv, tot mai multe femei gravide primesc heparină cu greutate moleculară mică, un anticoagulant care ar putea preveni complicațiile venoase.

Studiul actual, conceput în principal pentru a determina cât de des au fost prescrise HGMM în timpul sarcinii și pentru a investiga eventuale variații ale riscului influențate de apariția infecției cu SARS-CoV-2, a inclus peste 110 femei care au născut la Spitalul Universitario Puerta de Hierro Majadahonda (HUPHM).

Femeile incluse în studiu au avut în general sub 35 de ani și nu au avut probleme de sănătate. Măsurătorile greutății corporale au arătat că peste 60% dintre femei aveau o greutate normală, aproximativ 10% erau supraponderale și puțin peste 7% erau obeze. Aproape 40% dintre femei erau la prima sarcină. Nicio femeie dintre cele care au născut anterior nu au avut un episod tromboembolic anterior, în timp ce 2% au avut antecedente familiale de tromboembolism venos (TEV).

Descoperirile au indicat că riscul de tromboembolism a crescut de la 3% în primul trimestru de sarcină la 10% în al treilea trimestru. În timpul sarcinii, două paciente au primit heparină în primul trimestru din cauza riscului de TEV, precum și a avorturilor anterioare. În schimb, în al treilea trimestru al sarcinii, numărul femeilor tratate cu heparină a crescut la 11, în principal din cauza infecției cu SARS-CoV-2.

În perioada puerperală (imediat după naștere), aproximativ 9 din 10 femei au avut un risc scăzut sau intermediar de TEV. Toate pacientele cu risc ridicat au primit heparină și peste 70% dintre pacientele cu risc intermediar. În general, jumătate dintre femeile din studiu au primit heparină, majoritatea având cu risc intermediar și peste una din șapte un risc crescut de TEV.

sursa: News Medical
foto: nerudol/Shutterstock

Data actualizare: 09-05-2022 | creare: 09-05-2022 | Vizite: 283
Bibliografie
Prevalence of low-molecular-weight heparin prescription in pregnant women according to level of venous thromboembolic disease risk, https://www.news-medical.net/news/20220502/Prevalence-of-low-molecular-weight-heparin-prescription-in-pregnant-women-according-to-level-of-venous-thromboembolic-disease-risk.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Trombofilia și sarcina
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum