Riscurile obezității la femeile însărcinate (meta-analiză)

©

Autor: Redacția ROmedic

Riscurile obezității la femeile însărcinate (meta-analiză)
Un nou studiu publicat recent arată că obezitatea reprezintă un factor de risc atât pentru femeile însărcinate cât și pentru copiii lor. Aceasta este concluzia unui grup de oameni de știință din Irlanda care a studiat 22 de meta-analize ce vizau în total rezultatele a 573 de studii comparative din domeniu.

Femeile supraponderale sunt expuse la mai multe riscuri în timpul sarcinii, decât femeile cu o greutate corporală corespunzătoare. Printre problemele de sănătate care por apărea se numără: diabetul gestațional, hipertensiunea, preeclampsia, convulsiile, depresia dar și diferite complicații după operația cezariană.

Obezitatea crește riscul nașterii înainte de termen, apariția unor defecte, anomalii congenitale și poate afecta dezvoltarea fizică și mentală a bebelușului. Tot din cauza kilogramelor în plus, lactația poate întârzia să apară sau se poate opri mai repede.

Conform cercetătorilor, o femeie afectată de obezitate are un indice de masă corporală (IMC) egal sau mai mare de 30 de kg/m2, comparativ cu greutatea normală a unei femei. 

Obezitatea din timpul maternității favorizează menținerea kilogramelor în plus pe termen lung și poate crește incidența apariției obezității la copii.

De aceea, cercetătorii recomandă femeilor supraponderale să scadă în greutate înainte de a concepe un copil. La fel de important este să nu stigmatizăm femeile care se confruntă cu această problemă, ci mai degrabă să le susținem în demersurile lor și să le încurajăm să participe la programe de educație pentru sănătate, spun cercetătorii.

La nivel global, rata obezității la femeile însărcinate a atins proporții epidemice. În S.U.A., 31,9% dintre femeile însărcinate care au vârste cuprinse între 20 și 39 de ani sunt obeze, în timp ce în Europa, procentul variază între 30-37%. Doar în Irlanda, se estimează un procent mai mic, 20-25% dintre femeile însărcinate fiind supraponderale.

Sursa: Science Daily


Data actualizare: 09-06-2015 | creare: 09-06-2015 | Vizite: 1627
Bibliografie
Increased risks in pregnancy for obese mothers and their babies, says study, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2015/06/150603124431.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea poate fi „transmisă” de la mamă la făt
  • Legătura dintre durata alăptării, obezitatea maternă și hepatopatiile non-alcoolice la adolescenți
  • Metforminul în sarcină asociat cu un risc crescut de obezitate la copil
  •