Vârsta subiectivă este mai importantă decât vârsta cronologică

©

Autor:

Vârsta subiectivă este mai importantă decât vârsta cronologică
Conform studiilor, persoanele în vârstă care au o perspectivă pozitivă asupra vieții și care se simt mai tinere decât vârsta cronologică, au șanse crescute de reabilitare din diverse afecțiuni medicale, fiind mai sănătoși și mai rezistenți psihic.
Expresia „ești atât de bătrân pe cât simți” pare valabilă chiar și din punct de vedere științific. Prin studiul publicat în revista Gerontology, cercetătorii subliniază importanța emoțiilor și a gândirii corespunzătoare chiar și la bătrânețe, pentru a reduce riscul de dizabilități fizice și a scădea ratele de morbiditate.

Studiul a analizat datele a 194 de pacienți adulți, cu vârste între 73 și 84 de ani, aceștia fiind supuși programelor de reabilitare de pe urma fracturilor osteoporotice sau a recuperării după accident vascular cerebral în diferite spitale din Israel.

Pierderea independenței funcționale este considerată una dintre cele mai mari frici, însă toți pacienții care s-au simțit mai tineri decât vârsta cronologică la internarea în spital, s-au recuperat funcțional cu succes. Tonusul psihic a fost analizat cu ajutorul unor chestionare, iar evoluția clinică a fost urmărită de aproape.

Optimismul este esențial în orice program de recuperare, existând confirmarea prin studii a acestui fapt, efectele constructului psihologic sănătos reflectându-se în capacitatea organismului de a se vindeca.

Așadar, vârsta subiectivă este un predictor mai bun al rezultatelor recuperării, decât vârsta cronologică a pacienților cu multiple comorbidități la internare.

A îmbătrâni cu succes presupune adoptarea unui stil de viață sănătos și viguros.

Clinicienii iau în considerare introducerea criteriului vârstei subiective a pacienților în elaborarea protocoalelor de reabilitare, pentru a facilita accesul la terapii personalizate cu mai mult succes, care să limiteze teoriile false legate de îmbătrânire și care să permită antrenamentul cognitiv al pacienților interesați de menținerea tonusului mental.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 27-06-2022 | creare: 27-06-2022 | Vizite: 307
Bibliografie
The younger we feel, the better we rehabilitate, research shows, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220622113139.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Percepția asupra vârstei se modifică în timp
  • Rata îmbătrânirii biologice are tendința de a scădea (Studiu)
  • Vârsta maximă este influențată de controlul asupra vieții și de activitățile fizice
  •