Viitorul managementului afecțiunilor stă în dietele personalizate

©

Autor:

Viitorul managementului afecțiunilor stă în dietele personalizate
Studiul recent publicat în revista Nutrients a explorat interacțiunile dintre dietele individuale și microbiomul intestinal într-un grup de șapte voluntari. Cercetarea a beneficiat de tehnologii avansate și de învățare automată pentru a informa strategiile de nutriție personalizată și potențialele ținte terapeutice.
Studiul a fost unul pilot, unicentric, desfășurat între martie și iulie 2022, cu șapte voluntari (patru femei și trei bărbați) cu o vârstă medie de 40,9 ani și un IMC de 23,2. Toți participanții au fost selectați dintr-un grup de personal de laborator și nu au urmat tratamente cu antibiotice sau probiotice în săptămânile anterioare studiului. Au fost stabilite două puncte esențiale de eșantionare a microbiomului, T1 în aprilie și T2 în mai, iar datele au fost mediate pentru a produce o valoare de control, TCTRL.

Participanții au furnizat probe de salivă pentru nutrigenomică, care au fost analizate de iDNA Genomics în Grecia. Un set cuprinzător de variabile a fost colectat printr-o aplicație web numită ArmOnIA. Analiza datelor a fost efectuată cu Python 3.10, utilizând librării precum pandas, numpy și scipy.

Rezultatele studiului

Studiul a utilizat o metodă de nutriție de precizie, combinând îndrumări dietetice tradiționale cu informații din profilele genetice și microbiome ale participanților. Un aspect inovator al studiului a fost integrarea datelor genomice și a analizei microbiomului, oferind astfel informații profunde despre potențialele expresii genice care afectează metabolismul și răspunsurile dietetice.

După implementarea planurilor dietetice personalizate, s-au observat schimbări notabile în consumul de alimente. De asemenea, s-a constatat o creștere semnificativă a micronutrienților precum calciul și potasiul. În ceea ce privește parametrii antropometrici și fiziologici, s-a observat o reducere a IMC-ului și o scădere notabilă a ratei cardiace în repaus.

În plus, analiza diversității beta a microbiomului a relevat variații post-intervenție, indicând influența dietei asupra diversității microbiene.

Concluzii

Studiul subliniază importanța unei abordări integrate în nutriția de precizie, luând în considerare atât factori genetici, cât și compoziția microbiomului intestinal. Rezultatele sugerează că o dietă personalizată poate avea efecte pozitive asupra compoziției corporale, ratei cardiace în repaus și diversității microbiene intestinale. Aceste descoperiri pot servi ca bază pentru dezvoltarea unor strategii de nutriție mai precise și pentru identificarea unor potențiale ținte terapeutice.

sursa: News Medical
foto: ART-ur/Shutterstock.com

Data actualizare: 15-09-2023 | creare: 15-09-2023 | Vizite: 217
Bibliografie
Customized diets: The future of disease management revealed in gut study, link: https://www.news-medical.net/news/20230913/Customized-diets-The-future-of-disease-management-revealed-in-gut-study.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: