Nutriția personalizată este superioară recomandărilor universale pentru o alimentație sănătoasă

Serviciile de dietetică personalizate se află la limita dintre știința nutriției și cea a medicinei și se focusează pe livrarea de către profesioniștii în nutriție a unor sfaturi individualizate în funcție de nevoile personale, profesionale, de bugetul de timp și financiar, respectiv gradul de motivație, unice pentru fiecare persoană în parte.
În loc să ofere recomandări generice, cum sunt „consumă zilnic minim 5 porții de legume și fructe” sau „consumă două porții de pește pe săptămână, dintre care una să fie de pește gras”, aplicarea personalizată a nutriției constă în oferirea unor indicații precise și relevante pentru individ în vederea optimizării dietei și a stilului de viață.
Studiul a inclus 1,607 adulți din șapte țări europene, randomizați ulterior în patru grupuri, în funcție de tratamentul nutrițional non-personalizat sau individualizat distribuit prin intermediul platformei online Food4Me:
- recomandări convenționale dietetice, pentru activitatea fizică și menținerea unei greutăți corporale sănătoase, conform celor din ghidurile populaționale europene (grupul de control);
- recomandări dietetice personalizate în funcție de aportul dietetic individual (alimentația curentă);
- recomandări nutriționale personalizate în funcție de caracteristicile dietei curente, dar și de fenotip (compoziția corporală, în special gradul de adipozitate și biomarkerii nutriționali sangvini);
- recomandări nutriționale în funcție de obiceiurile alimentare curente, fenotip și genotip (aprecierea prezenței/ absenței a 5 variante genice specifice responsive la aportul de nutrienți: MTHFR, FTO, TCF7L2, APO(e4) și FADS1).
La finalul celor 6 luni de monitorizare, cercetătorii au remarcat în rândul participanților care au beneficiat de terapie nutrițională personalizată o îmbunătățire semnificativă a obiceiurilor alimentare, comparativ cu cei din grupul de control. Cele mai evidente modificări dietetice s-au raportat la reducerea consumului de carne roșie (8.5 %), al sării (6.3 %), al grăsimilor saturate și al aportului caloric total (4.4 %). De asemenea, s-a remarcat și un aport considerabil mai mare de acid folic din alimente printre cei care au primit sfaturi nutriționale personalizate prin intermediul internetului.
Cu toate acestea, nu au fost identificate diferențe majore cu privire la eficiența celor trei abordări nutriționale adaptate nevoilor individuale și în special particularităților genetice; deși dieta genetică s-ar presupune că este cea mai fidelă modalitate de a personaliza planul nutrițional pentru optimizarea stilului de viață și prevenția patologiilor cronice, datele științifice nu sunt concludente în această direcție.
Potrivit studiului s-a putut stabili și utilitatea internetului drept mijloc de livrare al recomandărilor nutriționale personalizate către un număr mai mare de persoane, devenind astfel un instrument valoros în domeniul sănătății publice, în special din punct de vedere al raportului cost-eficiență.
Sursa: Science Daily
Data actualizare: 05-03-2020 | creare: 05-09-2016 | Vizite: 2060
Bibliografie
Personalized nutrition is better than a 'one size fits all' approach in improving diets, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/08/160816092217.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Adoptarea unei diete mediteraneene în timpul sarcinii poate preveni obezitatea infantilă
- Impactulul contaminanților chimici sintetici din alimente asupra sănătății publice este subestimat
- Dietele care promovează sănătatea planetară pot reduce riscul de sângerare sau cheaguri de sânge în creier
- Pentru a slăbi, ora la care mâncăm este mai importantă decât numărul de calorii
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Ortorexia - obsesia pentru alimentaţia sănătoasă
- Reguli in farfurie - 12 sfaturi usoare pentru o alimentatie sanatoasa
- Painea prajita - pro sau contra?
- Atributele unui meniu sănătos
- Dieta genetică sau nutriția personalizată bazată pe testarea genetică
- Cele mai bune alimente (superalimente)
- Dieta persoanelor cu predispoziție genetică pentru obezitate
- Cele mai sănătoase sosuri (dressing-uri) pentru salată
- Topul celor mai bune sfaturi alimentare
- Obiceiuri alimentare - efecte benefice ale unei diete sănătoase
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Dieta personalizata
- Alimentatie sanatoasa (echilibrata) si greutatea
- Sport si dieta, vreau sa slabesc 5 kg
- Regimul alimentar pentru noi.. asupra sanatatii mentale
- As vrea sa slabesc 10-15 kg
- As vrea sa am intre 55-58 kg
- Doresc sa ma ajutati cu o sugestie referitoare la ce tip de dieta trebuie sa urmez...
- Dieta personalizata
- Vreau să știu foarte bine nutriție.