O altă cauză a febrei ar putea fi stresul

©

Autor:

O altă cauză a febrei ar putea fi stresul
Febra psihogenă reprezintă o condiție psihosomatică care se datorează stresului și care se manifestă prin creșterea temperaturii corporale. Cauzele sunt expunerea la evenimente emoționale sau la stres cronic.
Articolul „Phychogenic fever: how psychological stres affects body temperature in the clinical population - Febra psihogenă: cum stresul psihologic influențează temperatura corporală în populație”, publicat în revista Temperature, conține ultimele descoperiri în ceea ce privește febra psihogenă. Deși patologia este raportată în literatura de specialitate, puțini medici o studiază sau tratează pacienți cu febra psihogenă. Chiar dacă numărul bolnavilor cu febra psihogenă este necunoscut din cauza faptului că nu există studii epidemiologice, cercetătorii susțin că această condiție este relativ frecventă, apărând de pildă la studenți în urma stresului academic.

Simptomele febrei psihogene sunt temperatura corporală crescută, la care se adaugă simptomele stresului și ale bolilor psihiatrice pe care le are bolnavul. Din acest motiv, tratamentul trebuie să vizeze atât scăderea temperaturii cât și tratamentul restului de simptome.

Există câteva variante de terapie pentru febra psihogenă. Deși acestea nu sunt specifice, fiind similare tratamentelor pentru alte boli determinate de stres, cercetătorii speră în viitor la o schimbare în abordarea terapeutică.

Cercetătorii propun schimbarea formulării „febră psihogenă” cu cea de „hipertermie funcțională”, deoarece termenul „funcțional” previne stigmatizarea acestor pacienți. De asemenea, într-un context clinic, se referă atât la o boală legată de stres cât și la o funcție alterată a sistemului nervos autonom, cu implicații pentru abordarea terapeutică.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 02-04-2020 | creare: 02-04-2020 | Vizite: 11653
Bibliografie
Feeling feverish? It might be stress: https://www.sciencedaily.com/releases/2015/11/151106113950.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce înseamnă febră mare și cum o gestionăm
  • Ce faci când febra nu cedează la tratamentul antitermic?
  • Febră și transpiraţii nocturne - cauze, diagnostic, tratament
  •