Vitamina D se corelează cu o rată scăzută a mortalității din cauza COVID-19

Rezultatele au fost publicate în revista Aging Clinical and Experimental Research.
Studiile observaÈ›ionale anterioare au descoperit o asociere între nivele scăzute de vitamina D în sânge È™i susceptibilitatea la infecÈ›ii acute de tract respirator.
Unul dintre rolurile vitaminei D este de a preveni leucocitele să elibereze prea multe citokine inflamatorii in sânge iar din acest motiv ar putea influenÈ›a evoluÈ›ia infecÈ›iei cu noul coronavirus, care presupune eliberare de citokine inflamatorii în exces.
Este bine cunoscut că Italia È™i Spania au raportat cea mai mare rată de mortalitate în urma pandemiei COVID-19. Noul studiu arată că, spre deosebire de majoritatea țărilor din nordul Europei, populaÈ›ia Italiei È™i a Spaniei are nivele mai scăzute de vitamină D. Acest lucru se datorează faptului că persoanele din sudul Europei, în special vârstnicii, evită expunerea la soarele puternic È™i sunt mai pigmentaÈ›i, ceea ce scade sinteza de vitamina D.
Cea mai mare cantitate de vitamină D o are populația din nordul Europei, datorită consumului crescut de ulei de ficat de cod, administrării de suplimente cu vitamina D și posibil datorită faptului că evită mai puțin expunerea la soare. Potrivit rapoartelor, țările scandinave sunt printre regiunile cu cel mai scăzut număr de cazuri și decese din cauza COVID-19 din Europa.
Un studiu anterior a sugerat că 75% din persoanele care beneficiază de îngrijire în instituÈ›ii, spre exemplu spitale È™i centre de îngrijire, aveau deficit sever de vitamina D. Prin urmare, cercetătorii recomandă efectuarea de studii care să evalueze nivele de vitamină D la pacienÈ›ii COVID-19 cu diferite forme de boală.
Una dintre limitele studiului o reprezintă dependenÈ›a numărului de cazuri COVID-19 de numărul de teste efectuate È™i diferenÈ›a dintre măsurile luate de fiecare È›ară pentru prevenirea răspândirii infecÈ›iei.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Adulții care au suferit de obezitate în adolescență prezintă un risc mai mare de a dezvolta o formă severă de COVID-19
- Combaterea coronavirusului folosind opțiuni de tratament indicate de inteligența artificială
- Medicamentul care i-ar putea ajuta pe bolnavii cu COVID-19 aflați în stare critică
- Mecanismul infecției cu SARS-CoV2 și posibilele mutații
- Confuzie tratament hipovitaminoza D
- Infectat cu Covid19 vaccinat fiind
- Imunitate coronavirus - am scleroza multipla de 34 ani
- Hipertensiune sau diabet + coronavirus: inlocuiti inhibitorul de conversie a angiotensinei
- Ajutor urgent! covid19 poate ataca inima, creierul la copii de 19-20 de ani?
- Centrul de informare ROmedic despre Coronavirus