Vitamina D se corelează cu o rată scăzută a mortalității din cauza COVID-19

©

Autor:

Vitamina D se corelează cu o rată scăzută a mortalității din cauza COVID-19
Un nou studiu sugerează o legătură între nivelele scăzute de vitamina D și numărul mare de cazuri și decese din cauza COVID-19, în 20 de țări europene.
Rezultatele au fost publicate în revista Aging Clinical and Experimental Research.

Studiile observaționale anterioare au descoperit o asociere între nivele scăzute de vitamina D în sânge și susceptibilitatea la infecții acute de tract respirator.

Unul dintre rolurile vitaminei D este de a preveni leucocitele să elibereze prea multe citokine inflamatorii in sânge iar din acest motiv ar putea influența evoluția infecției cu noul coronavirus, care presupune eliberare de citokine inflamatorii în exces.

Este bine cunoscut că Italia și Spania au raportat cea mai mare rată de mortalitate în urma pandemiei COVID-19. Noul studiu arată că, spre deosebire de majoritatea țărilor din nordul Europei, populația Italiei și a Spaniei are nivele mai scăzute de vitamină D. Acest lucru se datorează faptului că persoanele din sudul Europei, în special vârstnicii, evită expunerea la soarele puternic și sunt mai pigmentați, ceea ce scade sinteza de vitamina D.

Cea mai mare cantitate de vitamină D o are populația din nordul Europei, datorită consumului crescut de ulei de ficat de cod, administrării de suplimente cu vitamina D și posibil datorită faptului că evită mai puțin expunerea la soare. Potrivit rapoartelor, țările scandinave sunt printre regiunile cu cel mai scăzut număr de cazuri și decese din cauza COVID-19 din Europa.

Un studiu anterior a sugerat că 75% din persoanele care beneficiază de îngrijire în instituții, spre exemplu spitale și centre de îngrijire, aveau deficit sever de vitamina D. Prin urmare, cercetătorii recomandă efectuarea de studii care să evalueze nivele de vitamină D la pacienții COVID-19 cu diferite forme de boală.

Una dintre limitele studiului o reprezintă dependența numărului de cazuri COVID-19 de numărul de teste efectuate și diferența dintre măsurile luate de fiecare țară pentru prevenirea răspândirii infecției.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 12-05-2020 | creare: 12-05-2020 | Vizite: 1031
Bibliografie
Vitamin D linked to low virus death rate, study finds: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200507131012.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suplimentarea cu vitamina D ar putea reduce procentul de masă grasă la copiii mici
  • Deficiența de vitamina D în sarcină poate crește riscul de scleroză multiplă la copii
  • Deficitul de vitamină D în sarcină și dificultățile de învățare la copii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum