Suplimentele de vitamina D ar putea fi ineficiente și chiar dăunătoare, conform studiilor

©

Autor:

Suplimentele de vitamina D ar putea fi ineficiente și chiar dăunătoare, conform studiilor
Numeroase persoane apelează la suplimentele de vitamina D la recomandarea medicului sau nu, în special persoanele cu osteoporoză sau alte afecțiuni ale sistemului osos. Aceste suplimente sunt folosite pentru prevenirea fracturilor și îmbunătățirea rezistenței musculare, pentru întărirea sistemului imunitar în sezonul rece sau pur și simplu pentru menținerea sănătății.

Mai multe studii recente contrazic această teorie, sugerând că suplimentele nu prezintă eficiență, ba chiar pot crește riscul de a dezvolta cancer sau afecțiuni cardiovasculare. Conform acestor studii, niciun supliment nu a prezentat beneficii asupra persoanelor sănătoase, fără afecțiuni severe. Excepții rare au fost întâlnite în cazul luteinei pentru degenerarea maculară, o cauză principală a orbirii.

Conform cercetătorilor, doza zilnică necesară de vitamina D poate fi asigurată din expunerea moderată la soare și dintr-o alimentație corespunzătoare, în timp ce reprezentanții industriei producătoare de suplimente susțin faptul că acestea nu ar asigura o cantitate suficientă pentru prevenirea fracturilor și a căderilor.

O meta-analiză publicată în Jurnalul Medical Britanic (2014) a arătat că nu poate fi demonstrată eficiența suplimentelor cu vitamina D. Datele arată că nivelul crescut de vitamina D din organism este irelevant pentru prezența anumitor boli.

În timp ce majoritatea studiilor au prezentat ineficiența vitaminei D, un studiu publicat în JAMA Internal Medicine privind relația dintre această vitamină și riscul de fracturi osoase (2015) sugerează că suplimentele au prezentat rezultate minime comparativ cu tratamentul placebo sau exercițiile zilnice și chiar au crescut riscul de fracturi cu până la 20-30%.

Vitamina D este sintetizată cu ajutorul luminii solare sau este metabolizată din alimente. Aportul de vitamina D trebuie adus din expunerea moderată la soare și din alimente (somon, lapte, ouă, ciuperci, ton, suc de portocale etc.), fiind suficient pentru 99% dintre persoane. O cantitate adițională de vitamina D din suplimente poate cauza reacții metabolice și modificări în procesele imunologice, însă sunt necesare studii suplimentare în acest sens.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 10-02-2019 | creare: 08-02-2016 | Vizite: 5142
Bibliografie
Vitamin D supplements are not effective, and could be dangerous, studies find, link: https://www.sciencealert.com/vitamin-d-tablets-may-be-worse-for-you-then-nothing-at-all
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Deficiența de vitamina D în sarcină poate crește riscul de scleroză multiplă la copii
  • Deficitul de vitamină D în sarcină și dificultățile de învățare la copii
  • Suplimentele alimentare și cele din plante cauzează 20% din cazurile de hepatotoxicitate în SUA
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum