Suplimentarea cu vitamina D ar putea reduce procentul de masă grasă la copiii mici

©

Autor:

Suplimentarea cu vitamina D ar putea reduce procentul de masă grasă la copiii mici
Un aport corespunzător de vitamina D în primul an de viață s-ar părea că are o influență pozitivă asupra compoziției corporale la copiii mici, conform unui studiu publicat în jurnalul științific Pediatric Obesity.

Studiul canadian a analizat impactul suplimentării cu vitamina D în perioada de sugar asupra compoziției corporale, exprimată prin procentul de masă grasă, masă musculară sau non-grasă, apă extracelulară și densitate osoasă.

În cadrul cercetării s-a intervenit asupra a 132 sugari sănătoși în vârstă de 1 lună, alăptați, care au primit suplimente de vitamina D3 timp de 11 luni, în diferite concentrații (400 UI, 800 UI, 1200 UI sau 1600 UI).

Astfel au fost confirmate beneficiile asupra densității minerale osoase ale suplimentării cu vitamina D în primele 12 luni de viață (400 UI/zi, conform recomandărilor nutriționale curente ale Societății Pediatrice Canadiene). Nu au fost remarcate beneficii suplimentare ale dozelor mai mari de 400 UI de vitamina D în privința dezvoltării structurii ososase.

La vârsta de 3 ani, 87 (66%) dintre copiii incluși în studiu au revenit pentru a fi evaluați. În acest scop au fost utilizate tehnica imagistică DEXA sau DXA (Dual X-Ray Absorptiometry) pentru aprecierea ponderii diferitelor compartimete: țesut gras, țesut non-gras și mineral osos, și determinarea concentrației plasmatice a 25-hidroxi-vitamina D, principalul metabolit circulant care reflectă statusul vitaminei D.

Copiii care au avut concentrații plasmatice ale 25-hidroxi-vitamina D mai mari de 30 nanograme/mililitru (ng/mL) sau 75 nanomoli/litru (nmol/L), valori prag pentru un statusul nutrițional optim al vitaminei D conform Societății Canadiene de Pediatrie, au prezentat valori medii cu 450 grame mai reduse ale masei grase, la vârsta de 3 ani.

Un alt factor analizat în cadrul acestei cercetări care s-a dovedit că reduce ponderea de masă grasă a fost desfășurarea activității fizice. Stilul de viață modern și accesul facil al copiilor de vârstă mică la televizor și alte dispozitive de comunicare (telefoane, tablete, etc.) predispun micuții la sedentarism

Ghidurile oficiale de sănătate recomandă suplimentarea de rutină cu vitamina D în primele 18 luni de viață și ulterior până la 12-15 ani în sezonul rece, când expunerea la soare este redusă, pentru prevenția tulburărilor de mineralizare osoasă.

Vitamina D prezintă însă, pe lângă implicațiile la nivelul metabolismului osos, numeroase roluri care asigură buna creștere, dezvoltare și funcționare a organismului. Procentul de masă grasă crescut la vârsta copilăriei este deseori asociat cu obezitatea infantilă și complicațiile cardiometabolice adiacente, iar suplimentarea cu vitamina D ar putea juca un rol major în prevenția acestor afecțiuni.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 17-05-2020 | creare: 06-05-2016 | Vizite: 1839
Bibliografie
Less body fat for toddlers taking vitamin D, link: https://medicalxpress.com/news/2016-05-body-fat-toddlers-vitamin-d.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Deficiența de vitamina D în sarcină poate crește riscul de scleroză multiplă la copii
  • Deficitul de vitamină D în sarcină și dificultățile de învățare la copii
  • Deficitul de vitamina D ar putea crește riscul de depresie
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum