Zona zoster oftalmica

©

Autor:

Zona zoster oftalmica este generata de catre infectia cu virusul varicelo-zosterian = patogen infectios din genul Varicellavirus, care produce varicela si zona zoster; transmiterea virusului se face pe cale aeriana; virusul ramane cantonat la nivelul organismului si are capacitatea de a se reactiva dupa perioade foarte lungi de timp. La nivelul globului ocular, virusul varicelo-zosterian afecteaza ramura oftalmica a nervului cranian trigemen (nervul V cranian) .

Pacientul acuza o intensa senzatie de arsura, durere intensa si parestezii – simptomatologia se dispune in regiunea pleoapei afectate, in regiunea fruntii si la nivelul tegumentului regiunii cefalice (capului) . Tegumentul afectat este eritematos si prezinta o serie de vezicule cu continut clar; continutul veziculelor se modifica ulterior; apoi, veziculele se vor usca si dupa exfoliere vor forma mici godeuri (godeu – depresiune de mici dimensiuni a tegumentelor) . Leziunile se pot suprainfecta cu agenti piogeni. Membrana conjunctivala si corneea pot fi si ele afectate de catre infectia cu virusul varicelo-zosterian. Infectia poate genera o serie de complicatii, precum – nevrita optica, vasculite sau paralizii ale nervilor oculomotori.

Tratament

Pentru tratamentul zonei zoster, topic pot fi aplicate pudre sau solutii cu antiseptice – se recomanda utilizarea antisepticelor pana cand se obtine uscarea leziunilor; crustele pot fi indepartate cu ajutorul solutiilor emoliente antiseptice si cu ajutorul solutiilor keratolitice (acid boric sau acid salicilic) . Pe cale generala, vor fi administrate precoce, medicamente cu efect antiviral – comprimate ce contin aciclovir. De asemenea, pot fi utilizate si unele antibiotice care au si efect antiviral: rifampicina si griseofulvina. Vitaminele de grup B pot fi administrate cu succes, avand in vedere faptul ca infectia virala afecteaza mai ales structurile nervoase periferice.

Data actualizare: 25-10-2010 | creare: 29-04-2010 | Vizite: 25308
Bibliografie
P. Cernea – Tratat de oftalmologie, Ed. Medicala 2002, pag. 171-217
D. Chiselita – Oftalmologie generala, Ed. Stef, 2008, pag. 63-70
V. Papilian – Anatomia omului, Vol.II, Ed. All, 2008
Guyton – Fiziologie umana si mecanismele bolii, Ed.Amaltea, 1997
V. Rusu – Dictionar Medical, Ed. Medicala 2001
Jack J. Kanski – Clynical Ophtalmology, Ed. Butterworth Heinemann – 2009
Basic and Clinical Science Course, Ed.: American Academy of Ophtalmology, 2009
Clinical Diagnosis in Ophthalmology, Autor: Jack J. Kanski, Ed. Mosby 2006
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum