Chiropractica

©

Autor:

Chiropractica

Ce este chiropractica?

Chiropractica sau chiroterapia reprezintă un sistem alternativ de îngrijire medicală care constă în diagnosticul, tratatamentul și prevenirea afecțiunilor sistemului musculoscheletal și nu numai, prin manipularea manuală a coloanei vertebrale de către un terapeut.

Chiropractica se bazează pe principiul conform căruia majoritatea tulburărilor și afecțiunilor apar din cauza unor „subluxații” la nivelul coloanei vertebrale, respectiv a unei alinieri defectuoase a vertebrelor, iar prin reașezarea corespunzătoare se restabilesc legăturile și semnalele nervoase către organe. Vertebrele care au o poziție defectuoasă pot apăsa pe nervii spinali și îi pot astfel comprima, blocând astfel impulsul nervos care este transmis către organele interne. Chiropractica reușește, prin repoziționarea vertebrelor, să facă loc „inteligenței înnăscute” a corpului, care îi dă capacitatea să se vindece singur. (1), (2), (3)


Fondatorul acestui tip de terapie este D. D. Palmer, un magnetoterapeut interesat de frenologie și spiritualism, care a susținut că a putut vindeca afecțiuni precum problemele cardiace și surditatea prin manipularea coloanei vertebrale. În urma acestor prezumții el a pus bazele chiropracticii, susținând, fără însă a avea dovezi, că așezarea necorespunzătoare a vertebrelor și prin aceasta, blocarea nervilor, cauzează nu doar afecțiuni ale sistemului musculoscheletal, dar și majoritatea afecțiunilor. Palmer a utilizat conceptul de „subluxații” la nivel teoretic, nu ca un termen medical, pentru a încerca să explice poziția defectuoasă a vertebrelor. (2)


Cum funcționează chiropractica?

Chiropractica este folosită fie ca tratament principal, fie ca tratament complementar, alături de tratamentul convențional. Prin manipularea coloanei vertebrale se dorește redarea mobilității acelor articulații dintre vertebre

care din diverse cauze și-au pierdut-o. Chiropracticanții consideră că prin reașezarea corectă a vertebrelor se reduce durerea și rigiditatea musculară, dând astfel ocazia țesuturilor afectate să se vindece.


Pentru diagnostic se folosesc atât teste medicale (raze X), dar mai ales metode pseudoștiințifice: iridologia, analiza părului, măsurarea lungimii picioarelor pentru a se vedea dacă vreunul este mai lung, etc. Împreună cu chiropractica se folosesc și alte pseudoterapii: homeopatia, manipularea craniului, magnetoterapia, irigații ale colonului, remedii naturiste etc.

Unii chiropracticanți consideră că pot trata cu succes durerile de spate (cele mai frecvente afecțiuni pentru care pacienții apelează la chiropractică) și alte afecțiuni ale sistemului musculoscheletal, în timp ce alții, mai iraționali, pretind că prin manipularea coloanei vertebrale pot trata orice afecțiune de care suferă pacientul. (4), (5)


Argumente pro și contra

Chiropractica este una dintre terapiile alternative cele mai aspru criticate de comunitatea științifică, în primul rând pentru că se bazează pe niște concepte și principii inventate de fondatorul său, însă argumentele aduse atât de adepți, cât și de oponenți sunt numeroase. Iată câteva dintre acestea:

Argumente pro

  • Nu există riscul unor efecte secundare produse de medicamente sau substanțe ingerate (2)
  • Chiropractica susține vindecarea cauzei bolii, nu doar vindecarea simptomelor, prin înlăturarea „subluxațiilor” și oferind astfel posibilitatea corpului de a se auto-vindeca
  • Relația terapeutică este foarte importantă și se investește mult în atenția și timpul acordate pacientului, în ascultarea problemelor de sănătate pe care le are și în a-l face să se simtă cât mai confortabil în timpul ședinței chiropractice. (5)
  • Ședințele și tratamentul oferit de chiropractică sunt de obicei mai ieftine decât medicamentele, tratamentele sau procedurile și intervențiile medicale convenționale (6)

Argumente contra

  • Nu există un consens între chiropracticanți privind detectarea subluxațiilor sau modul corect de aliniere a vertebrelor, de aceea există riscul ca același pacient să aibă parte de tratamente și manipulări ale coloanei total diferite de la un terapeut la altul. Mai mult decât atât, un studiu de caz a arătat că cinci chiroterapeuți au diagnosticat diferit un copil sănătos de patru ani (acesta fusese inițial la un medic pediatru care l-a consultat și nu a găsit nicio problemă de sănătate). Mama copilului le-a spus celor cinci terapeuți că fetița prezenta diverse simptome și fiecare a venit cu o variantă diferită de diagnostic, unul dintre aceștia chiar inițiind tratamentul prin manipularea coloanei, fără a cere permisiunea mamei. (7)
  • Conceptele de bază ale chiropracticii nu au fundament științific. Cercetările din medicină și știință nu au dovedit existența „subluxațiilor” și nici medicii chirurgi sau radiologi nu au descoperit aceste „defecțiuni” la nivelul coloanei vertebrale. De asemenea, nu poate fi demonstrată existența „energiei inteligente” a organismului (2)
  • Chiropracticanții nu au reușit să demonstreze că împiedicarea unui impuls nervos să ajungă la destinație ar putea cauza boala. Funcționarea organelor este determinată de o combinație de factori hormonali, circulatori, psihici, chimici etc. Cercetările medicale au arătat că și în cazul cel mai grav în care un nerv spinal este comprimat, acesta nu poate provoca o boală. (3)
  • Nimeni nu a reușit până în prezent să determine experimental, în condițiile în care teoria chiropracticii ar fi validă, cât de mult trebuie să fie deplasate vertebrele astfel încât să fie obținut un efect benefic. (8)
  • Pentru că terapia constă în masajul spatelui folosind mâinile, o practică foarte veche folosită din timpuri străvechi de către vindecători, este foarte probabil să intervină efectul placebo si sugestibilitatea pacientului, care să explice mult mai bine reducerea durerii și starea de bine. (5)
  • Manipularea fizică a oaselor este folosită și în medicină, putând ușura durerea și flexibiliza articulațiile, cu toate acestea rămâne o procedură medicale limitată, cu efecte pe termen scurt, dar care în niciun caz nu vindecă și alte boli, așa cum susțin unii chiropracticanți. (9)
  • Chiropractica propune o teorie simplistă asupra modului în care apare boala. Conform teoriei sale, așezarea defectuoasă a vertebrelor care poate comprima anumiți nervi spinali este principala cauză a apariției dezechilibrelor și afecțiunilor, ori cauzele externe (microbi, viruși, accindentări etc.) sau de natură psihică sunt total desconsiderate.

 

Ce arată studiile?

Edzard Ernst, doctor în medicina alternativă și cunoscut pentru studiile și meta-analizele realizate pentru a vedea în ce măsură terapiile alternative sunt susținute științific, consideră că a privi chiropractica ca fiind o practică dovedită științific este o contradicție în termeni. Atât timp cât o terapie se bazează pe „subluxații” pentru a explica boala nu poate fi științifică, iar dacă ar fi științifică și-ar modifica conceptele și principiile de bază. (10)

Studii numeroase au fost realizate în privința chiropracticii, însă multe dintre acestea nu respectă normele metodologice de realizare a testelor clinice. În general rezultate pozitive ale chiropracticii s-au obținut în privința durerii de spate, deși alte studii au obținut rezultate contradictorii în privința aceleiași afecțiuni. Pentru alte boli și tulburări, fie ale sistemului musculo-skeletal, fie de altă natură, cercetarea nu evidențiază validitatea chiropracticii ca metodă terapeutică.


În continuare sunt trecute în revistă câteva studii realizate și rezultatele pe care cercetătorii le-au obținut:


Un studiu întreprins în 2008 pe pacienți care sufereau de durere acută de spate a arătat că terapia bazată pe manipularea coloanei alături de tratamentul convențional (sfaturi generale și luare unor medicamente precum diclofenac, paracetamol și dihydrocodeină) nu are efecte mai bune decât tratamentul convențional singur în ceea ce privește reducerea durerii sau necesitatea de a lua alte medicamente. (11)


O meta-analiză realizată de Institutul Cochrane care a luat în calcul studiile care au utilizat chiropractica pentru reducerea durerii de spate la nivel sciatic a arătat că tehnicile combinate de manipulare a coloanei nu reduc durerea de spate și nu îmbunătățesc starea de sănătate a pacienților. Deși inițial au fost vizate 12 studii, doar trei dintre aceste au fost analizate, pentru că restul nu respectau criteriile experimentale de realizare a unui test clinic. (12)


Manipularea coloanei vertebrale realizată în cadrul chiropracticii pentru femeile care au dureri menstruale s-a dovedit a fi ineficientă pentru reducerea durerii. (13)


Chiropractica a fost testată, alături de alte remedii și terapii complementare, în cazul copiilor care urinează în pat în timpul nopții. Rezultatele studiilor revizuite într-o meta-analiză au arătat că hipnoza, psihoterapia, acupunctura, plantele medicinale și chiropractica nu au niciun efect în rezolvarea acestei probleme, foarte frecventă în copilărie. (14)


Rezultate negative sau insuficiente au fost obținute și în cazul următoarelor afecțiuni: colicile la bebeluși, astmul, alergiile, fibromialgia, afecțiuni de natură psihică (depresie, anxietate, fobii). (15)


Beneficii și contraindicații

Beneficii

Unii chiropracticanți își îndreaptă atenția doar asupra afecțiunilor coloanei, respectiv durerile de spate și de gât, în timp ce alții vizează o paletă mai largă de afecțiuni, precum sindromul de colon iritabil, astmul, colicile în cazul copiilor, durerile menstruale, etc. (18)

În general susținătorii acestei terapii consideră că, pe lângă înlăturarea durerilor și vindecarea bolii, chiropractica îmbunătățește respirația, sistemul nervos și sistemul imunitar. (6)

Cu toate acestea, beneficiile chiropracticii nu sunt susținute de studiile științifice, rezultate pozitive fiind obținute doar în privința durerilor de spate, deși și aici dovezile sunt contradictorii.

Contraindicații

Utilizarea chirpracticii nu este în general susținută de teste clinice care să fi arătat validitatea tratamentului pe care îl propune. Cu toate acestea, oamenii apelează la astfel de tratamente, fără măcar să bănuiască riscurile pe care și le asumă.

Așa cum cercetările au arătat, există șanse de 50% pentru o persoană ca manipularea chiropractică să îi provoace efecte adverse. Riscurile sunt însă și mai mari atunci când pacientul suferă de boli și afecțiuni ale oaselor sau articulațiilor, osteoporoză, cancer de oase, rupturi sau fracturi de oase în prezent sau în trecut. (6)

Iată o scurtă trecere în revistă a efectele și riscurile la care ne supunem atunci când apelăm la chiropractică, identificate de meta-analize ale cercetărilor realizate:


Într-o meta-analiză realizată în 2002 privind studiile care au vizat efectele secundare ale manipulării coloanei vertebrale cercetătorii au ajuns la concluzia că jumătate dintre pacienți au parte de efecte adverse minore, iar cele mai grave accidentări au loc la nivelul vertebrelor, apariția herniei de disc și sindromului cauda equina (sindromul coada de cal). (19)


Într-o meta-analiză realizată în 2009 au fost analizate efectele adverse pe care chiropractica le presupune. Deși majoritatea efectelor au fost trecătoate și benigne, au fost situații în care au apărut complicații grave, unele punând chiar în pericol viața pacientului: disecție arterială, mielopatie, hematom epidural etc. (20)


Chiropractica este frecvent utilizată și în cazul copiilor. O analiză a efectelor pe care această terapie le poate avea asupra copiilor a evidențiat efecte minore, dar și situații grave care pot pune copiii în pericol: dureri de cap severe, hemoragii subarahnoidale, paraplegie, întârzierea punerii unui diagnostic corect (diabet, neuroblastom). (21)


Riscurile chiropracticii

Deși chiropractica reprezintă un sistem de sănătate non-științific, este foarte populară în SUA și unele state din Europa, acești terapeuți având licență de liberă practică. (9)


Înainte însă de a consulta un astfel de terapeut trebuie să cunoaștem foarte bine riscurile pe care le implica prcatica sa. În chiropractica se utilizează frecvent razele X pentru detectarea așa-ziselor subluxații, ori pentru că acestea nu există, ne supunem radiațiilor inutil, de fiecare dată când apelăm la un astfel de specialist, în vederea diagnosticării. Pe lângă chiropractică se folosesc de multe ori suplimente naturiste, care sunt vândute de multe ori chiar de cei care le recomandă, dar și alte terapii sau remedii care pot avea efecte adverse (de exemplu irigarea și curățarea colonului). Manipularea în sine a coloanei vertebrale poate cauza efecte negative precum fracturi sau dislocări ale vertebrelor, acutizarea durerii în loc de ușurare, precum și alte efecte mai mult sau mai puțin grave. (5)


Cu toate că s-au realizat câteva studii pentru evaluarea riscurilor și efectelor adverse pe care chiropractica le poate avea, acestea sunt insuficiente cantitativ și calitativ pentru a putea fi trase concluzii generale. Majoritatea acestora au evidențiat efecte minore, care dispar o dată cu timpul, însă au fost semnalate și probleme mai grave, care pot deveni letale dacă nu sunt luate măsuri în timp util. O altă problemă semnalată de cercetători este că de obicei chiropracticanții dau foarte puține detalii despre metodele de manipulare a coloanei vertebrale pe care le utilizează. (16)


Pe de altă parte, literatura de specialitate a semnalat și cazurile unor pacienți pentru care chiropractica a fost fatală. Fie că pacienții sufereau de boli grave, pe care chiropracticanții nu aveau cum să le depisteze, ci dimpotrivă, au agravat mai mult starea de boală, fie prin manipularea fizică a gâtului sau a colonaei vertebrale s-au produs rupturi ale organelor interne sau compresii ale nervilor, aceștia au avut un sfârșit tragic, demonstrat în urma proceselor a fi cauzate de tratamentul chiropractic. (17)


Deși efectele adverse apar și practic jumătate dintre pacienți le manifestă, așa cum a arătat un studiu, pacienții continuă să urmeze acest tratament pentru că terapeuții le spun că este normal să experimenteze episoade în care să se simtă rău. În ciuda popularități chiropracticii, informațiile privind riscurile pe care le implică sunt insuficiente, de aceea trebuie să ne gândim bine înainte de a alege acest tratament, în condițiile în care șansele de a experimenta efecte secundare sunt considerabile. (16)



Data actualizare: 14-01-2014 | creare: 27-06-2007 | Vizite: 63097
Bibliografie
(1)What is Chiropractic?, link: https://www.gcc-uk.org/page.cfm?page_id=4
(2)Chiropractic, link: https://www.skepdic.com/chiro.html
(3)Chiropractic: A Profession Seeking Identity, link: https://www.csicop.org/si/show/chiropractic_a_profession_seeking_identity
(4)What is Chiropractic?, link: https://www.acatoday.org/level2_css.cfm?T1ID=13&T2ID=61
(5)Why Chiropractic Is Controversial, link: https://www.chirobase.org/01General/controversy.html
(6)What Are the Pros and Cons of Chiropractic for Neck Pain?, link: https://www.wisegeek.com/what-are-the-pros-and-cons-of-chiropractic-for-neck-pain.htm#
(7)How Five Chiropractors Misdiagnosed a Healthy Child, link: https://www.chirobase.org/02Research/chirochild.html
(8)A Scientific Test of Chiropractic s Subluxation Theory, link: https://www.chirobase.org/02Research/crelin.html
(9)Chiropractic: A Skeptical View, link: https://www.chirobase.org/01General/skeptic.html
(10)Evidence-based chiropractic is an oxymoron, link: https://edzardernst.com/2013/08/evidence-based-chiropractic-is-an-oxymoron/
(11)A randomised controlled trial of spinal manipulative therapy in acute low back pain, link: https://www.dcscience.net/juni-manipulation-bmj-2009.pdf
(12)Combined chiropractic interventions for low-back pain, link: https://summaries.cochrane.org/CD005427/combined-chiropractic-interventions-for-low-back-pain
(13)Spinal manipulation for painful periods, link: https://summaries.cochrane.org/CD002119/spinal-manipulation-for-painful-periods
(14)Complementary treatments such as hypnosis, psychotherapy, acupuncture, chiropractic and medicinal herbs for bedwetting in children, link: https://summaries.cochrane.org/CD005230/complementary-treatments-such-as-hypnosis-psychotherapy-acupuncture-chiropractic-and-medicinal-herbs-for-bedwetting-in-children
(15)Chiropractic – Evidence, link: https://www.nhs.uk/Conditions/chiropractic/Pages/Evidence.aspx
(16)Adverse Effects of Chiropractic, link: https://www.sciencebasedmedicine.org/adverse-effects-of-chiropractic/
(17)At Your Own Risk: The Case Against Chiropractic, link: https://www.chirobase.org/05RB/AYOR/09.html
(18)Chiropractic, link: https://www.nhs.uk/Conditions/chiropractic/Pages/Introduction.aspx
(19)Risks associated with spinal manipulation, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12015249
(20)Safety of chiropractic interventions: a systematic review, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19444054
(21)Adverse events associated with pediatric spinal manipulation: a systematic review, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17178922
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!