Tratamentul chiropractic pentru durerile lombare asociat cu ameliorări neînsemnate

©

Autor:

Tratamentul chiropractic pentru durerile lombare asociat cu ameliorări neînsemnate
Potrivit unei meta-analize, terapia de manipulare a coloanei vertebrale a ameliorat într-o măsură nesemnificativă durerile lombare cu durata de până la șase săptămâni, tratamentul având efecte similare medicamentelor antiinflamatoare.

Durerile de spate sunt simptomele cel mai frecvent acuzate de persoanele care se prezintă la medic. Se estimează că în peste jumătate din cazuri durerile lombare însoțesc pacientul pe tot restul vieții. Tratamentul poate include medicamente analgezice, relaxante musculare, exerciții, fizioterapie, electroterapie, terapie de manipulare a coloanei vertebrale și altele, niciuna dintre acestea dovedindu-se a fi superioară.

Cercetătorii de la West Los Angeles Veterans Affairs Medical Center din Los Angeles au condus o meta-analiză a studiilor anterioare ce au evaluat eficiența și posibilele vătămări asociate manipulării coloanei vertebrale, în comparație cu alte terapii de manipulare, în tratamentul durerilor lombare acute (până în șase săptămâni). Meta-analiza a fost publicată în revista JAMA.

Din cele 26 de studii cercetate, doar în 15 (1.711 pacienți) s-au găsit dovezi moderate a ameliorării durerilor și 12 studii (1.381 pacienți) au relevat dovezi moderate a îmbunătățirii funcționalității în urma terapiei de manipulare a vertebrelor. Nu s-au înregistrat efecte adverse grave. În 50-67% dintre cazuri s-au raportat efecte pasagere, cum ar fi intensificarea durerii, blocaj muscular și cefalee.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 12-04-2017 | creare: 12-04-2017 | Vizite: 2422
Bibliografie
1. Spinal manipulation treatment for low back pain associated with modest improvement in pain, function, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/04/170411130833.htm
2. Chiropractors not magicians when it comes to chronic back pain, link: https://medicalxpress.com/news/2017-04-spinal-treatment-pain-modest-function.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Este paracetamolul un remediu pentru durere eficient și sigur?
  • Te doare spatele? Nu este din cauza vremii!
  • Tratament mai puțin invaziv - eficient pentru durerile lombare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum