Exfolierea

©

Autor:

Exfolierea
Exfolierea implica indepartarea celulelor moarte de la suprafata pielii, fiind o metoda foarte veche de a imbunatati aspectul pielii. Exista surse despre utilizare acestor metode inca din Egiptul Antic. Pielea este un organ care se regenereaza in continuu - pe parcursul a 30 de zile celulele din profunzimea dermei migreaza spre suprafata, unde devin saturate in keratina si mor. Keratina este esentiala pentru protejarea pielii fata de factorii externi de agresiune insa, odata cu imbatranirea, procesul natural de eroziune al pielii nu mai este uniform, aparand astfel aspectul uscat si rugos. Prin exfoliere se expune pielea "noua" si stralucitoare de sub celulele moarte.

Pielea se exfoliaza in mod natural, insa uneori este necesar un mic "ajutor" din partea noastra. Daca stratul cornos de la exteriorul pielii nu este indepartat, pot aparea puncte negre cauzate de blocarea porilor. Pe langa imbunatatirea aspectului pielii, exfolierea ajuta la o penetrare mai buna a unor produse cosmetice. Eficienta exfolierii in combaterea ridurilor nu este inca dovedita, de vreme ce ridurile se formeaza in derma, acolo unde procesul de exfoliere nu ajunge. A nu se confunda exfolierea obisnuita cu peelingurile chimice sau cu laser, care sunt proceduri invazive, utilizate pentru a indeparta ridurile fine, petele pigmentare si cicatricile.

Desi in mod traditional exfolierea tine de procedurile cosmetice atribuite femeilor, acest proces este util si pentru barbati. In primul rand se obtine expunerea foliculilor de par, fapt ce permite un barbierit optim apoi, prin deblocarea porilor, ajuta la evitarea punctelor negre si a unui ten aspru.

Un lucru de care trebuie sa ne ferim este excesul de zel - exfolierea excesiva poate duce la uscarea pielii, precum si la microleziuni. De regula, exfolierea se face de 2 - 3 ori pe saptamani. De asemenea, diferite parti ale corpului necesita atentie speciala. De exemplu, pielea din jurul ochilor nu se exfoliaza niciodata, iar locurile mai dificile, precum picioarele, necesita un efort sporit.

Exfolierea mecanica

Acest tip de exfoliere se realizeaza cu ajutorul produselor cosmetice ce contin particule grunjoase, sau cu produse "domestice" - sare, samburi de fructe zdrobiti, malai, zat de cafea - care au aceleasi calitati. Frictionarea acestor produse abrazive pe piele se poate face cu ajutorul unor manusi, de asemenea abrazive, sau chiar cu mana. Oferta pietii de specialitate este diversa; va ramane doar sa experimentati.

Pentru o exfoliere mecanica mai intai se umezeste pielea, apoi cu ajutorul unui burete sau a unei manusi se intinde produsul pentru exfoliere (scrub) pe piele, cu miscari circulare. Se insista pe regiunile problematice, cum ar fi coate, genunchi, calcaie. Dupa clatire si uscare se aplica o crema hidratanta. Nu utilizati niciodata produsele destinate tenului pecorp, sau invers. Cele pentru corp sunt mai abrazive decat cele pentru ten.

In ceea ce priveste exfolierea tenului, procedeul este mai eficient daca urmeaza dupa o baie de aburi, care ajuta la deschidereaporilor. Dupa exfoliere clatiti cu apa rece si nu calda, pentru a ajuta la inchiderea porilor curatati.

Exfolierea chimica

Aceasta metoda de exfoliere presupune aplicarea unor geluri si lotiuni ce utilizeaza acizi slabi in locul produselor abrazive. De obicei produsele utilizeaza acizi alfa-hidroxi (AHA) si beta-hidroxi (BHA), sau enzime din fructe. Exfolierea chimica se face in cabinetele specializate si are un mecanism de actiune diferit - acizii dizolva substanta ce tine unite celulele de la suprafata epidermei, producand caderea acestora. Cel mai puternic dintre acesti acizi este cel glicolic, putand produce si iritatii. Dupa exfolierea chimica este necesa utiizarea cremelor cu factor de protectie solara.

Peelingurile chimice sau cu laser reprezinta proceduri de exfoliere chimica in profunzime si nu au ca scop indepartarea celulelor moarte de la suprafata, ci traumatizarea controlata dermei, responsabila pentru structura pielii. In urma procesului de vindecare dupa aceste peelinguri, se obtine si remedierea ridurilor fine. Peelingurile sunt recomandate in anotimpul rece, deoarece produc o fotosensibilizare a pielii.

Sfaturi de exfoliere pentru o curatare optima a pielii

 

* Pentru un ten de tip normal, exfolierea este necesara de 2 - 3 ori pe saptamana, cu orice tip de produs exfoliant.

* Daca aveti tenul gras, limitati-va la trei exfolieri pe saptamana. Daca exfolierea este mai frecventa, pielea devine hiperactiva, producand si mai mult sebum. Se pot folosi argila, ovazul, acidul salicilic sau tratamentul cu enzime.

* Pentru tenul sensibil exfolierea trebuie sa fie un procedeu delicat, de preferat cu ingrediente naturale (ovaz) .

* Pentru tenurile mixte, exfolierea trebuie repetata de cel mult trei ori pe saptamana, insa cu ingrediente mai puternice, precum acidul glicolic, urmate de hidratarea tenului.

* Pentru tenurile acneice se pot folosi acidul salicilic, argila sau tratamentele cu enzime, de trei ori pe saptamana, alternativ.

Data actualizare: 01-11-2013 | creare: 25-08-2009 | Vizite: 10943
Bibliografie
1. Exfoliatio 101, link: https://www.mamashealth.com/skincare/exfoliate.asp
2. Skin Exfoliation, link: https://www.beauty-and-makeup-tips.com/skin-exfoliation.html
3. 4 Basic Skin Care Needs, link: https://beauty.about.com/od/skinflaws/a/basicskincare.htm
4. Exfoliating the skin, link: https://www.dermaxime.com/exfoliating.htm
5. How to Exfoliate Dry Skin, link: https://www.ehow.com/how_13739_exfoliate-dry-skin.html
6. What Is Exfoliation?, link: https://spas.about.com/od/spatreatmentbasics/a/exfoliation.htm
7. Exfoliate Your Skin - The First Rule Towards a Radiant Complexion, link: https://news.softpedia.com/news/Exfoliate-Your-Skin-The-First-Rule-Towards-a-Radiant-Complexion-30576.shtml
8. Skin exfoliation, link: https://www.pg.com/science/skincare/Skin_tws_106.htm
9. why men should exfoliate, link: https://www.askmen.com/fashion/fashiontip_200/248_fashion_advice.html
10. Exfoliation for Your Skin Type, link: https://www.skincarecompany.net/exfoliation-for-your-skin-type.htm
11. Is facial exfoliation for all skin types?, link: https://www.vivawoman.net/2008/05/02/is-facial-exfoliation-for-all-skin-types/
12. Basics steps of facial skin care routine: Exfoliation, link: https://www.smartskincare.com/skincarebasics/basicexfoliation.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum