Gastroenterita

Autor: ROmedic

Gastroenterita
Gastroenterita este o inflamatie a stomacului si intestinului, ce se manifesta prin tulburari digestive - greturi, varsaturi, crampe abdominale si diaree. In majoritatea cazurilor, gastroenterita este o afectiune de scurta durata, simptomele disparand in trei zile.

Severitatea bolii variaza, iar in cazurile grave, gastroenterita duce la deshidratare si dezechilibru electrolitic, datorita pierderii de lichide prin voma si diaree. Gastroenterita este o afectiune frecventa, ce dispare de obicei de la sine, in absenta unui tratament. Deshidratarea care o insoteste poate provoca probleme, in special la varstnici si la copii, ce necesita ingrijiri medicale.

In fiecare an, epidemiile de gastroenterita virala afecteaza milioane de persoane in intreaga lume, in special copii.

Gastroenterita este provocata de numeroase virusuri, bacterii sau alte microorganisme ce contamineaza apa si alimentele. Intensitatea simptomelor variaza in functie de cauza.

Virusul Norwalk este recunoscut drept agentul cel mai frecvent implicat in focarele epidemice de gastroenterita virala. Acest virus a fost identificat pentru prima data in 1968 intr-o scoala din Norwalk, Statele Unite, in timpul unei epidemii de gastroenterita. Rotavirusul este un alt tip de virus frecvent responsabil pentru cazurile de gastroenterita la copii.

Semne si simptome

La adultii cu o stare buna de sanatate, simptomele de gastroenterita dureaza intre 1 si 3 zile. In mod exceptional, ele pot persista pana la 7 zile. Intensitatea simptomelor variza in functie de cauza.

Simptomele de gastroenterita

  • inapetenta
  • crampe abdominale
  • greata si varsaturi
  • diaree apoasa
  • febra usoara (38ºC)
  • dureri de cap


In urma contaminarii, simptomele survin:

  • dupa 12 - 24 ore  - in cazul unei gastroenterite virale
  • intre 1 ora – 12 ore mai tarziu – in cazul unei gastroenterite bacteriene
  • dupa 30 minute – daca agentul etiologic este o toxina

Semnele deshidratarii

  • uscarea pielii si a gurii
    mictiuni rare, cu urina inchisa la culoare
    iritabilitate
    crampe musculare
    slabiciune
    scadere in greutate
    pierderea apetitului
    stare de soc si lesin

Semne de alarma

Consultarea medicului este obligatorie imediat dupa aparitia unuia dintre simptomele urmatoare:

  • semne de deshidratare
  • scaun cu sange sau mucozitati
  • varsaturi ce dureaza mai mult de 8 ore
  • incapacitatea de a urina mai mult de 12 ore
  • dureri abdominale puternice, timp de peste 2 ore
  • febra de peste 38,5ºC

Cauze

Numeroase virusuri, bacterii si paraziti cauzeaza gastroenterita.
Gastroenterita virala reprezinta intre 50 si 70% din cazuri. Virusurile responsabile pentru gastroenterita sunt: virusul Norwalk, Rotavirus, adenovirus, parvovirus, astrovirus, coronavirus, pestivirus, etc.
Gastroenterita bacteriana reprezinta 15 – 20% din cazuri si este provocata de: Salmonella, E. coli, Shigella, Aeromonas, Listeria, etc.
Parazitii responsabili pentru aparitia gastroenteritei sunt: giardia, criptosporidium, etc.
Unele cazuri de gastroenterita sunt cauzate de intoxicatia cu fructe de mare. Rar, gastroenterita apare ca o reactie alergica (gastroenterita eozinofilica) sau in urma contactului cu unele animale.
Alte cauze:

Modul de transmisie

Gastroenterita poate fi transmisa:
  • Pe cale alimentara – consumul de alimente sau apa contaminate de germeni poate cauza gastroenterita. Alimentele cel mai frecvent implicate sunt, in ordinea importantei: fructele de mare, fructele si legumele, carnea de pasare sau de vita si ouale.
  • Prin transmisie fecal -orala - prin atingerea unor suprafete sau obiecte pe care se gasesc particule fine de fecale sau voma a bolnavilor de gastroenterita infectioasa, apoi ducerea mainilor la gura sau prepararea mancarii fara spalarea mainilor in prealabil. O persoana este contagioasa de la debutul simptomelor si pana la 48 ore dupa disparitia lor.

In general, copiii contracta gastroenterita virala de la alti copii cu care intra in contact, la gradinita sau scoala. Gastroenterita virala are de obicei o transmisie fecal-orala, dar poate fi transmisa si prin stranut.
Gastroenterita bacteriana este contractata prin ingestia de maioneza, produse lactate, carne si alte alimente pastrate in conditii necorespunzatoare. Pregatirea improprie a alimentelor, in special prepararea termica insuficienta, poate fi implicata. Gastroenterita contractata in acest mod este numita intoxicatie alimentara.
Bacteriile sau parazitii ce provoaca gastroenterita pot proveni din apa contaminata (din fantani, piscine).

Diagnostic

Diagnosticul de gastroenterita se bazeaza pe tabloul clinic prezent. In cazul unui copil afectat, diagnosticul va fi orientat de raspunsurile parintilor la intrebarile ce privesc alimentele ingerate sau factorii la care a fost expus copilul.

Testele de diagnostic nu sunt in general necesare, deoarece majoritatea formelor de gastroenterita se vindeca de la sine in scurt timp. Istoricul bolii, consideratiile epidemiologice si examenul fizic stau la baza deciziei asupra necesitatii unei evaluari diagnostice suplimentare.

Pacientii care necesita investigatii suplimentare sunt cei cu deshidratare severa, febra, scaune cu sange, colici abdominale severe, diaree persistenta, precum si pacientii imunocompromisi.
Testele de laborator de rutina pot fi utile pentru a indica severitatea bolii, in special la varstnici. Numarul de globule albe este crescut in infectiile cu Salmonella, dar normal sau scazut in infectiile cu Shigella.

Indicatiile pentru cultura din scaun se refera la prezenta sangelui sau a leucocitelor in scaune, diaree prelungita, care nu a fost tratata cu antibiotice, pacienti imunocompromisi sau in scopuri epidemiologice (cazul intoxicatiilor alimentare).

Complicatii

Desi nu expune pacientii la riscuri majore in tarile dezvoltate, gastroenterita poate fi fatala in mai multe regiuni ale lumii. Afectiunea poate avea consecinte grave la persoanele cu constitutie fragila (sugari, copii, bolnavi sau varstnici), datorita deshidratarii pe care o provoaca.

Deshidratarea survine atunci cand organismul pierde o cantitate mare de lichide si de saruri minerale, esentiale pentru buna functionare a organismului. Un copil se poate deshidrata puternic dupa numai o zi sau doua de diaree.

In cazuri rare, intoxicatiile grave, in special toxiinfectiile cu bacteria E. coli, pot cauza atingeri ale rinichilor. Aceste intoxicatii debuteaza prin simptome obisnuite ale gastroenteritei (diaree), dar se pot agrava, ducand chiar la deces.

Tratament

Majoritatea cazurilor de gastroenterita se vindeca in termen de 3 zile. Obiectivul tratamentul este rehidratarea si prevenirea deshidratarii.
Izolarea bolnavului este uneori recomandata, la fel si repausul la pat.

Rehidratarea

  • pentru o buna hidratare, se consuma 1 – 2 litri de lichide pe zi.
  • in primul rand, pe durata varsaturilor, bolnavul nu trebuie sa manance sau sa bea pentru a favoriza refacerea sistemului digestiv
  • apoi, se trece la ingestia de apa sau solutii de rehidratare. A se evita consumul unei cantitati prea mari dintr-odata. La inceput, se recomanda luarea unei linguri de solutie la fiecare 10 minute, apoi cantitatea este marita progresiv.
  • daca varsaturile persista, se asteapta 30 minute, apoi se incearca din nou ingerarea unei cantitati mici de apa sau solutie de rehidratare.
  • Se evita alcoolul si bauturile care contin cafeina. Prin efectul lor diuretic, acestea accentueaza pierderile de apa si saruri minerale. De asemenea, se evita consumul de bauturi carbogazoase, deoarece continutul lor ridicat de zahar poate provoca diaree.

Solutiile de rehidratare:
  • se amesteca 1 litru de apa sterila, 6 lingurite de zahar si 1 lingurita de sare (reteta OMS)
  • se amesteca 360 ml suc de portocale (fara continut de zahar) cu 600 ml apa fiarta si racita, la care se adauga ½ lingurita de sare de masa
Solutiile de rehidratare se pastreaza maxim 12 ore la temperatura camerei sau 24 ore la frigider.

Sfaturi privind alimentatia

Pe durata manifestarii simptomelor, se recomanda evitarea alimentelor ce agraveaza crampele si diareea: produsele lactate, sucul de citrice, condimentele, grasimile si prajelile, alimentele care contin faina de grau (paine, paste, pizza, etc.), legumele crude si fructele, cu exceptia bananelor care sunt indicate chiar si la copii.

Dupa disparitia greturilor, se reintroduc progresiv alimentele solide, favorizand alimentele usor de digerat. Orezul, cerealele neindulcite, painea si covrigeii sunt de obicei bine tolerate. Apoi, se adauga progresiv fructele si legumele (cartofii, dovleceii, etc), iaurtul, apoi alimentele bogate in proteine (carnea slaba, peste, oua, branza, etc.)

Tratamentul medicamentos

Pentru colicile abdominale se poate prescrie acetaminofen. Medicamentele antidiareice nu sunt de obicei recomandate copiilor, deoarece se crede ca pot incetini vindecarea infectiei prin impiedicarea eliminarii virusurilor, bacteriilor si parazitilor in fecale. Antibioticele sunt prescrise doar pentru unele bacterii care raspund la acest tratament.

Prevenire

Masuri de prevenire a gastroenteritei

  • cea mai buna metoda de a preveni gastroenterita consta in incurajarea copilului de a se spala pe maini cu apa si sapun (in special inaintea meselor, dupa folosirea toaletei). De asemenea, adultii trebuie sa se spele pe maini inainte de prepararea alimentelor si dupa schimbarea scutecelor bebelusului.
  • evitarea contactului cu o persoana bolnava de gastroenterita
  • dezinfectarea tuturor obiectelor care intra in contact cu voma bolnavului de gastroenterita (imbracaminte si obiecte sanitare)
  • evitarea folosirii la comun a ustensilor de bucatarie cu un bolnav de gastroenterita
  • pastrarea periutelor de dinti separat

Masuri de prevenire a intoxicatiilor alimentare

  • prepararea termica suficienta a alimentelor (in special carnea si ouale) si pastrarea lor la frigider in doua ore dupa preparare
  • spalarea fructelor si legumelor proaspete inainte de a fi consumate
  • evitarea utilizarii unei suprafete de gatit care a intrat in contact cu carnea cruda (utilizarea a doua suprafete diferite pentru carne si pentru legume)
  • spalarea ustensilelor de bucatarie dupa utilizare
  • consumul de produse lactate pasteurizate (microbii sunt distrusi prin incalzire)

Masuri de prevenire a complicatiilor

  • rehidratarea – pentru inlocuirea lichidelor pierdute prin varsaturi si diaree

Data actualizare: 02-12-2013 | creare: 09-10-2007 | Vizite: 124727

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK