Rețelele sociale sporesc riscul adulților de a dezvolta depresie

©

Autor:

Rețelele sociale sporesc riscul adulților de a dezvolta depresie
Un studiu care a analizat asocierea dintre utilizarea rețelelor sociale, structura personalității și dezvoltarea depresiei sugerează faptul că persoanele care utilizează frecvent rețelele de sociale prezintă un risc mai mare de a dezvolta demență într-un interval de șase luni, indiferent de tipul personalității lor.
Publicat în Journal of Affective Disorders Reports, studiul abordează o serie de lipsuri ale cercetărilor anterioare, care, deși au evidențiat o asociere între dezvoltarea depresiei și utilizarea rețelelor sociale, nu s-au concentrat asupra modului în care diferitele caracteristici de personalitate pot interacționa cu utilizarea rețelelor sociale și care implicit, pot influența riscul de depresie. Studiul actual a identificat asocieri puternice și liniare ale depresiei cu utilizarea rețelelor sociale la toate persoanele tinere, indiferent de trăsăturile lor de personalitate.

În cadrul studiului au fost incluse peste 1.000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani. Participanții au răspuns la o serie de chestionare cu privire la numărul de ore petrecute pe rețelele sociale, cât și cu privire la caracteristicile lor de personalitate.

Potrivit concluziilor, persoanele cu o personalitate agreabilă au prezentat un risc cu aproape 49% mai mic de a dezvolta depresie, comparativ cu cei cu un grad scăzut de agreabilitate. De asemenea, riscul a fost influențat de numărul de minute de utilizare al rețelelor sociale, persoanele cu personalitate nevrotică prezentând un risc de două ori mai mare de depresie decât cei cu personalitate agreabilă.

Cu toate acestea, indiferent de tipul personalității, utilizarea rețelelor sociale a crescut riscul de depresie, lucru evidențiat în urma comparației efectuate între persoane care utilizau rețelele sociale și cei care nu le utilizau. Potrivit autorilor, o potențială explicație a creșterii riscului de depresie în urma utilizării rețelelor sociale ar putea fi sentimentele negative despre sine și despre alții, amplificate de comparațiile sociale realizate după urmărirea altor persoane pe rețelele sociale. De asemenea, utilizarea excesivă a rețelelor sociale poate duce la reducerea interacțiunilor sociale fizice, un factor de risc pentru depresie.

sursa: Scinece Daily

Data actualizare: 11-10-2022 | creare: 11-10-2022 | Vizite: 367
Bibliografie
Social media use linked to developing depression regardless of Personality, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/10/221003132745.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Verificarea compulsivă a reţelelor de socializare poate fi asociată cu lipsa somnului
  • Prezența online a copiilor - potențiale riscuri nebănuite de către părinți
  • 1 din 5 adolescenți prezintă un somn deficitar din cauza rețelelor de socializare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum