Rozaceea

Rozacea reprezinta o conditie patologica frecventa, caracterizata prin simptome de eritem facial si un spectru de semne clinice, incluzind teleangiectaziile, edemul fetei si o eruptie papulopustuloasa similara acneei.
Un comitet de experiti reunit de catre Societatea Nationala a Rozaceei a definit expilcit si clasificat rozacea in aprilie 2002 in patru subtipuri diferite bazate pe semne clinice specifice si simptome. Aceasta definire a fost un pas important in tratamentul rozaceei. Astazi medicii incearca sa trateze tintit semnele si simptomele bolii deoarece nu sunt intelese detaliile si patologia acesteia. De aceea aceasta clasificare ajuta medicii in tratament prin observarea preponderentei uneia sau a mai multor semne de prezentare.

Diagnosticul de rozacee este unul clinic. Biopsia pielii poate fi necesara pentru a exclude alte afectiuni care mimeaza prezentarea clinica a rozaceei. Se vor exclude policitemia vera, dermatomiozita, lupusul eritematos, bolile tesutului conjunctiv, fotosensibilitatea, sindromul carcinoid, mastocitoza, aplicarea pe termen lung a corticosteroizilor, dermatita de contact.

Rozacea este definita prin eritem persistent a portiunii centrale a fetei cu durata de cel putin 3 luni. Criteriile adaugate cuprind episoade de flushing, pustule, papule si teleangietazii pe suprafetele convexe. Caracteristicele secundare sunt arsura si intepaturile, edemul, placile, aspectul uscat, manifestarile oculare si modificari fimatoase.

Inainte de a incepe terapia trebuie identificati si inlaturati factorii favorizanti. Acestia pot fi unici pentru fiecare pacient. Cei mai comuni sunt caldura sau frigul, vintul, bauturile calde, cafeina, exercitiile, alimentele condimentate, alcoolul, emotiile, produsele topice care irita pielea si scad rolul de bariera sau medicamentele care determina flushing.
Rozacea fulminans se trateaza cu doze regulate de prednisolon si isotretinoin oral. Se recomanda folosirea de creme de protectie solara zilnic. Se vor evita astringentele, mentolul, tonicele, cosmeticele rezistente la apa.

Laserul nonablativ este eficient pentru rozacee prin remodelarea tesutului si ameliorarea barierei epidermice. Laserul vascular este terapia de baza pentru rozacee. Terapia chirurgicala poate trata teleangiectaziile prin electrochirurgie. La cei mai multi pacienti care primesc tratament se atinge un status stabil al bolii cu o simptomatologie simptomatica reziduala variabila. Boala are o evolutie episodica sau progresiva pentru unii pacienti.

Patogenie

Etiologia rozaceei este necunoscuta. Citiva factori precum vasculatura, expunerea climatica, degenerarea matricei dermice, chimicalele si agentii ingerati, anomaliile unitatii pilosebacee, organismele microbiene, expresia feritinei, speciile reactive de oxigen si disfunctia peptidelor antimicrobiene joaca un rol in dezvoltarea ei.

Vasculatura.

Cresterea fluxului sanguin in vasele de singe de la nivelul fetei si cresterea numarului de vase de singe care sunt aproape de suprafata sunt considerate responsabile pentru roseata si flushing-ul asociat rozaceei. Vasodilatatia, raspunsul normal la hipertermie se considera a fi mai pronuntata sau exagerata la persoanele cu rozacee.

Expunerea climatica.

Unele evidente sugereaza faptul ca expunerea excesiva la climele dure altereaza vasele de singe cutanate si tesutul conjunctiv dermic. Aici este incluse si iradierea solara care poate explica de ce rozacea afecteaza predominant convexitatile faciale si are tendinta de a se agrava primavara. Totusi alte studii arata contrariul, in care majoritatea pacientilor nu prezinta agravarea la soare si ultraviolete.

Degenerarea matricii dermice.

Rozacea implica alterarea asociata a endoteliului si degenerarea metricei dermice. Totusi nu se cunoaste daca alterarea initiala are loc in matricea dermica conducind la un suport defectuoa al tesutului cutanat si vaselor sau daca anomaliile initiale exista in vasculatura cutanata conducind la vase permeabile si clearence tardiv al proteinelor serice, mediatorilor inflamatori, consum metabolic rezultind degenerarea matricei.

Agentii ingerati si chimicalele.

Alimentele condimentate, alcoolul, bauturile fierbinti pot declansa o fata eritematoasa la pacientii cu rozacee. Totusi cele mai multe evidente nu suporta factorii alimentari ca jucind un rol central in patogeneza. Anumite medicamente, cum este amiodarona, steroizii topici, nazali si dozele mari de vitamine B6 si B12 determina eritem la pacientii cu rozacee.

Inflamatia perivasculara versus cea perifoliculara.

Un infiltrat inflamator poate exista perivascular sau perifolicular, totusi evidentele sunt controversate fata de localizarea care predomina.

Organismele microbiene.

Speciile de Demodex (acarieni care locuiesc normal foliculul de par) pot juca un rol in patogeneza rozaceei. Studiile arata ca acestia prefera pielea afectata de rozacee, cum este nasul si obrajii. Totusi Demodex se gaseste in numar mare pe pielea oamenilor sanatosi. Exista evidente neconcludente si asupra asocierii intre Helicobacter pylori si rozacee.

Expresia feritinei.

Fierul atalizeaza conversia peroxidului de hidrogen la radicali liberi, conducind la leziuni tisulare prin alterarea membranei celulare, proteinelor si a ADN-ului. La nivel celular fierul care nu este metabolizat este depozitat ca feritina.

Speciile reactive de oxigen.

Timpuriu in procesele inflamatorii speciile libere de oxigen sunt eliberate de neutrofile cu rol central in declansarea rozaceei. Radicalii liberi cum este anionii superoxid si radicalii hidrixil alaturi de alte molecule reactive ca oxigenul molecular, peroxidul de hidrogen cuprind numeroase specii reactive care conduc la distructii tisulare.

Peptidele antimicrobiene.

AMP sunt mici proteine moleculare care sunt o parte din raspunsul imun si au demonstrat o activitate antimicrobiana larga impotriva bacteriilor, fungilor si a virusurilor. Sunt rapid eliberate in infectii si leziuni ale pielii si au fost implicate in numeroase patogenii ale afectiunilor pielii.

Simptome si diagnostic

Boala consta dintr-un spectru de simptome si semne, in care majoritatea pacientiloor dezvolta doar citeva stadii. Eritemul variabil si teleangiectaziile sunt observate pe pometi si frunte. Papulele inflamatorii si pustulele pot fi predominant observate pe nas, frunte si obraji. Afectarea extrafaciala apare pe git si partea superioara a pieptului. Proeminenta glandelor sebacee se poate observa, cu dezvoltarea unui nas desfigurat si indurat (rinofima) in cazurile extreme. Fata de acnee, pacientii nu prezinta seboreea pielii, in schimb tegumentul este uscat si se descuameaza. Absenta comedoamelor este un alt element distinctiv. Limfedemul ocular poate fi proeminent dar rar. Conditia nu produce cicatrici.

Simptomele sunt intermitente dar pot conduce progresiv la eritem permenent. La adulti eritemul poate fi accentuat de bauturile calde, caldura, emotii si alte cauze ale cresterii rapide a temperaturii corpului. Rinofima poate apare ca entitate izolata, cu sau fara simptome de rozacee. Rinofima poate fi desfiguranta. Limfedemul poate fi marcat periorbitar si ocazional simptomul de prezentare.

Clasificarea rozaceei

Tipul eritematoteleangiectatic.
Semnul predominant in aceasta forma este eritemul facial central acompaniat de arsura sau intepaturi. Roseata nu apare de obicei periorbital. Acesti pacienti au o piele cu textura fina careia ii lipseste calitatea seboreica a altor subtipuri. Zonele eritematoase ale fetei apar rugoase cu timpul cu cicatrici prin dermatita cronica. Declansatorii eritemului sunt frecvent stresul emotional acut, bauturile fierbinti, alcoolul, alimentele condimentate, exercitiile, apa calda sau rece si clima calda sau rece. Acesti pacienti raporteaza si senzatie de arsura sau intepaturi la aplicarea agentilor topici.

Rozacea papulopustulara.

Este prezentarea clasica a rozaceei. Pacientii sunt femei de virsta mijlocie care prezinta predominant o portiune rosie centrala a fetei cu papule eritematoase mici inconjurate de pustule in gamalie de ac. Teleangiectaziie sunt prezente dar pot fi dificil de distins pe fondul eritematos.

Rozacea fimatoasa.

Este definita ca indurarea marcata a pielii si nodularitati neregulate de suprafata pe nas, barbie, urechi, frunte si pleoape. Pot apare patru variantehistologice distincte cu rinofima care includ forma glandulara, actinica, fibroasa si fibroangiomatoasa.

Rozacea oculara.

Manifestarile oculare pot precede pe cele cutanate cu ani de zile. Se dezvolta frecvent cu manifestarile cutanate. Acestea includ blefarita, conjunctivita, iflamatia ploapei, hiperemia conjunctivala interpalpebrala si teleangiectaziile conjunctivale. Pacientii pot descrie arsuri si intepaturi oculare, iritatie la lumina sau senzatie de corp strain.

Diagnostic

Examen histologic. Caracteristicele histologice ale rozaceei depind de stadiul bolii. Leziunile nonpustuloase arata infiltrat limfohistiocitar nespecific perivascular si perifolicular, acompaniat de celule multinucleare ocazionale, neutrofile si eozinofile. Leziunile papulopustuloase demonstreaza inflamatie granulomatoasa mai pronuntata si abcese foliculare. Demodex poate fi abundent in foliculi.

Diagnosticul diferential se face cu urmatoarele afectiuni: lupus eritematos acut, dermatita periorala, sarcoidoza, dermatita seboreica, sindromul carcinoid, fotodermatoze, foliculita pustulara.

Tratament

Inainte de initierea terapiei trebuie inlaturati factorii declansatori sau care exacerbeaza rozaceea. Acesti factori pot fi unici pentru fiecare pacient. Factorii declansatori comuni includ temperaturile calde sau reci, vintul, bauturile fierbinti, cafeina, exercitiile, alcoolul, alimentele condimentate, emotiile si agentii topici. Unii pacienti descopera ca masajul facial regulat reduce limfedemul. Rozacea fulminans este tratata cu doze moderate de prednisolon si isotretinoin oral.

Cremele de protectie solara folosite zilnic sunt recomandate pentru toti pacientii cu rozacee. O crema care sa protejeze impotriva UV-A si UV-B trebuie selectata. Blocantii fizici cum sunt dioxidul de titaniu si oxidul de zinc sunt bine tolerate. In plus, cremele trebuie sa contina siliconi protetori cum este dimeticone sau ciclometicone. Pacientul este incurajat sa evite astringentii, tonicele, mentolul, camforul, cosmeticele rezistente la apa care necesita solventi pentru a fi indepartate sau produsele care contin sodium lauril sulfate.

Laserul nonablativ
este util impotriva rozaceei prin remodelarea tesutului conjunctiv dermic si ameliorarea barierei epidermice. Dezavantajul major este costul. Necesita 2-3 sedinte 4-8 saptamini pentru a observa rezultate bune.
Laserele vasculare sunt terapia de baza pentru rozacee. Acestea cuprind lungimi de unda speciale care permit absorbtia selectiva a oxihemoglobinei conducind la reducerea vaselor cu distructie minima a tesutului adiacent sau formare de ciatrici.

Terapia chirurgicala.

Teleangiectaziile permanente pot fi tratate prin electrochirurgie. Totusi eritemul facial nu este ameliorat si se dezvolta teleangietazii noi cu trecerea timpului. Ameliorarea cosmetica a rinofimei poate fi produsa prin dermoabraziune mecanica, peeling cu laser carbon dioxid si tehnici de barbierire chirurgicala.

Terapia farmacologica.

Metronidazolul topic este folosit frecvent ca agent de prima linie. Acidul azelaic topic, produsele sulfacetamida, medicamentele antiacneeice topice sunt de asemenea folosite. Rozaceea poate fi ameliorata si cu medicamente care reduc eritemul cum sunt beta-blocantii, clonidina, naloxon, ondasetron. Contraceptivele orale sunt indicate la persoanele care acuza agravari ale rozaceei in timpu ciclului hormonal. Dapsona a fost folosita in cazurile severe, refractare, in particular la pacientii care nu pot folosi isotretinoin. Cei mai multi pacienti care primesc tratament ating un stadiu stabil cu simptomatologie reziduala variabila. Boala poate avea o evolutie episodica cronica sau progresiva pentru unii pacienti.

Data actualizare: 06-08-2013 | creare: 28-07-2009 | Vizite: 25315

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK