Fumul de tigara

©

Autor: Redacția ROmedic

Fumul de tigara
Tigarile, trabucurile si tutunul de mestecat sunt facute din frunze de tutun uscate, dar contin si alte ingrediente ce au rolul de a conferi o anumita aroma.

Fumul de tigara este rezultat prin arderea tuturor acestor ingrediente si este un amestec foarte complex de substante chimice. Cercetarile au identificat peste 7000 de substante chimice in tutun si in fumul de tigara.

Dintre acestea, peste 70 sunt cunoscute a fi cancerigene. Enumeram cateva dintre ele:

  • gudron – lichid vascos, ce contine majoritatea substantelor cancerigene
  • benzen – solvent industrial, ce provine din petrolul brut
  • arsenic – cunoscut in special drept cauza a cancerului de piele si pulmonar. Se pare ca arsenicul de pe frunzele de tutun este unul dintre principalii agenti cancerigeni din tigari.
  • cadmiu – utilizat pentru fabricarea bateriilor
  • formaldehida – utilizata pentru conservarea cadavrelor
  • poloniu-210 – element radioactiv
  • crom – utilizat pentru fabricarea vopselelor si a aliajelor
  • 1,3-butadiena – utilizata pentru fabricarea cauciucului
  • hidrocarburile aromatice policiclice
  • acroleina – folosita in trecut drept arma chimica

Concentratia substante chimice din fumul de tigara

Majoritatea substantelor periculoase din fumul de tigara se gasesc in niveluri scazute. De-a lungul lunilor si anilor, acestea se acumuleaza in organism, ajungand la cantitati ridicate.

Din acest motiv, riscul de cancer si alte boli creste, odata cu cantitatea de tutun consumata zilnic si cu numarul anilor in care persoana fumeaza.

In comparatie cu nefumatorii, in sangele fumatorilor se gaseste:

  • de 2 ori mai mult cadmiu
  • de 4 ori mai mult poloniu-210 radioactiv
  • de 10 ori mai mult benzen
  • de 10 ori mai mult arsenic

Substantele prezente in fumul de tigara pot fi mai periculoase atunci cand sunt asociate. Ele pot interactiona intre ele, crescand in mod suplimentar riscul de cancer.

Astfel, unele substante din fumul de tigara afecteaza direct ADN-ul celular, inclusiv genele care protejeaza impotriva cancerului. Printre aceste substante se numara: benzo(a)pirenul, poloniul-210, benzenul, acroleina si nitrozaminele.

Efectul acestoraeste agravat de alte substante. Arsenicul, cadmiul si nichelul afecteaza capacitatea organismului de a repara ADN-ul deteriorat.

Constituientii fumul de tigara

Gudron

Gudronul prezent in fumul de tigara este un reziduu negru si vascos, compus din sute de substante chimice, dintre care numeroase sunt considerate cancerigene. Printre acestea, se numara in special hidrocarburile aromatice policiclice, aminele aromatice si compusii anorganici.

Arsenic

Arsenicul este una dintre cele mai periculoase substante din tigari. Poate cauza cancer si afecta inima si vasele de sange.
Cantitati mici de arsenic se pot acumula in organismul fumatorilor, iar in decursul anilor, concentratia devine tot mai mare. Pe langa efectele directe, arsenicul poate agrava si efectele altor substante chimice.
Pestele si fructele de mare sunt o sursa alimentara de arsenic, dar intr-o forma mai putin toxica si mai usor de indepartat din organism. In schimb, fumul de tigara contine arsenic intr-o forma mai periculoasa.

Nicotina

Nicotina este substanta prezenta in mod natural in frunzele de tutun si este responsabila de dependenta de tutun. Ea afecteaza sistemul cardiovascular si endocrin.

Monoxid de carbon

Monoxidul de carbon (CO) se gaseste in fumul de tutun, din cauza combustiei incomplete. El reduce capacitatea globulelor rosii de a transporta oxigenul la tesuturi; inima, creierul si muschii scheletici necesita cea mai mare cantitate de oxigen si sunt prin urmare cele mai afectate de efectele monoxidului de carbon.

Formaldehida

Agentia de Protectie a Mediului (EPA) din Statele Unite a clasat formaldehida printre elementele ce pot prezenta un pericol moderat de cancer asupra omului. Aceasta poate avea efecte severe asupra sanatatii fumatorilor si a persoanelor expuse la fumul de tutun.

Formaldehida este o substanta cu miros iritant, folosita pentru distrugerea bacteriilor, conservarea cadavrelor si pentru fabricarea altor substante chimice. Este una dintre substantele prezente in fumul de tigara ce prezinta cel mai mare potential de afectare a plamanilor si cailor respiratorii.

Fumul de tigara este una dintre principalele surse de expunere la formaldehida. Locurile in care se fumeaza prezinta un nivel de 3 ori mai mare de formaldehida decat in mod normal.

Acid cianhidric

Acidul cianhidric este considerat drept unul dintre agentii cei mai toxici ce se gasesc in fumul de tigara. Numeroase efecte toxice pe termen lung si scurt ale fumului de tigara pot fi puse pe seama acestei substante. Expunerea frecventa la concentratii mici de acid cianhidric antreneaza o slabiciune generala, dureri de cap, greturi si varsaturi, crestere a ritmului respirator si iritarea ochilor si a pielii.

Benzen

Considerat drept toxic in anumite tari, benzenul poate avea efecte negative asupra sanatatii, indiferent de nivelul de expunere. Centrul International de Cercetare a Cancerului a inclus benzenul pe lista substantelor cancerigene de grupa 1 (rezervata pentru substantele cu cel mai ridicat grad de risc).

Benzenul este un solvent utilizat in producerea altor substante, printre care benzina. Este dovedit ca benzenul poate cauza unele forme de cancer, in special leucemie.

Fumul de tigara contine o mare cantitate de benzen si este responsabil in mare parte de expunerea la aceasta toxina. Fumatorul obisnuit inhaleaza de 10 ori mai mult benzen decat un nefumator.
Unele studii arata ca inhalarea de benzen prin fumatul pasiv de-a lungul vietii poate creste riscurile de cancer.

Cadmiu

Cadmiul este un metal utilizat in special pentru fabricarea bateriilor. Cea mai mare parte a cadmiului din organismul uman provine de la expunerea la fumul de tigara. Cantitatea de cadmiu din sangele fumatorilor este de doua ori mai mare decat cea din sangele nefumatorilor.
Conform studiilor, cantitatea de cadmiu prezenta in fumul de tigara poate afecta sanatate;  exepunerea la aceasta substanta este o cauza recunoscuta a cancerului, dar poate afecta rinichii si peretii arterelor.

Poloniu

Poloniul este o substanta radioactiva rara, ce emite un tip de radiatii foarte daunatoare (radiatii-alfa). Fumul de tigara contine urme de poloniu, ce se depun in caile respiratorii si emit radiatii direct catre celulele invecinate.

Plamanii unui fumator sunt de 4 ori mai expusi la poloniu decat cei ai unui nefumator. Un studiu estima ca o persoana care fumeaza un pachet si jumatate de tigari pe zi, este expusa la o doza de radiatii egala doza emisa in cazul unei persoane ce efectueaza 300 radiografii toracice cu raze X pe an.

Data actualizare: 23-09-2014 | creare: 01-10-2007 | Vizite: 56189
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Fumatul pasiv
  • Consecintele fumatului pasiv
  • Avantajele renunțării la fumat
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum