„Stiloul” care poate detecta cancerul în 20 de secunde

©

Autor:

„Stiloul” care poate detecta cancerul în 20 de secunde

Cum ar fi să putem detecta cancerul în câteva secunde?

Stiloul MacSpec este un dispozitiv ușor de manevrat, cuplat cu un spectrometru de masă ce poate pune diagnosticul de cancer în 20 de secunde. În momentul contactului cu țesutul, se eliberează câteva picături de apă ce vor extrage molecule de la nivelul acestuia, apoi apa este absorbită în spectrometru care îi analizează compoziția, astfel se pot crea amprente moleculare cu ajutorul cărora poate fi depistat cancerul.

În timpul unei intervenții chirurgicale de rezecție tumorală, este foarte important ca, din punct de vedere microscopic, marginile rezecției să fie sănătoase, lipsite de celule tumorale, în caz contrar pot apărea recidive, metastaze și complicații. În prezent, acest lucru este determinat de medicul anatomo-patolog, însă procesul este consumator de timp și poate fi dificil uneori. Odată cu implementarea acestui dispozitiv, diferențierea țesutului sănătos de cel malign va putea fi un proces mult mai simplu, ce durează câteva secunde.

Acest stilou nu este doar rapid, ci și sigur. A fost testat pe 300 de biopsii tisulare, fiind capabil să determine patru tipuri de cancer: mamar, tiroidian, ovarian și pulmonar, cu o precizie de 96%.

Cu toate acestea, de la existența acestui concept și până la utilizarea lui de către doctori în viața de zi cu zi este o cale lungă și este necesară mai multă muncă. De asemenea, dispozitivul încă nu a fost testat pe oameni și va avea nevoie de aprobare din partea FDA, proces ce poate dura câțiva ani, însă aceste stilouri vor fi instalate în câteva spitale din SUA pentru testare pe parcursul următoarelor luni.

Sursa: New York Post

Data actualizare: 29-03-2018 | creare: 29-03-2018 | Vizite: 853
Bibliografie
Scientists tout ‘pen’ that detects cancer in 20 seconds, https://nypost.com/2018/03/13/scientists-tout-pen-that-detects-cancer-in-20-seconds/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Produs pentru diagnosticarea melanomului fără biopsie
  • Noi abordări terapeutice: Influențarea procesului de autofagie în celulele canceroase
  • Centriolii - punctul slab al celulelor neoplazice?
  •