Stimulatorul lingual care ajută persoanele cu apnee nocturnă să respire normal

©

Autor:

Stimulatorul lingual care ajută persoanele cu apnee nocturnă să respire normal
Principala metodă de tratament pentru pacienții cu sindrom de apnee în somn de tip obstructiv este prin intermediul terapiei CPAP, care utilizează o mască nazală ce forțează aerul să circule prin canalul nazal și să nu mai apară pauze de respirație în somn. Pentru persoanele care nu pot tolera acest dispozitiv a fost dezvoltat un stimulator care se implantează în zona pieptului și trimite impulsuri electrice nervilor linguali, asigurând o respirație normală.

Studiul a fost efectuat în cadrul Universității din Pennsylvania.

Apneea obstructivă în somn este o afecțiune în care musculatura gâtului se relaxează atât de mult în timpul somnului, încât blochează căile aerine și respirația este intermitentă pe durata nopții, fiind imposibil ca persoana afectată să aibă un somn liniștit. Afecțiunea poate perturba și sistemul cardiovascular din cauza privării de oxigen și poate produce oboseală prelungită pe timpul zilei.

Sistemele tip CPAP sunt utilizate în cele mai multe cazuri, însă în cazul în care pacientul nu poate tolera folosirea acestuia sau afecțiunea este mai severă, noul dispozitiv ar putea fi eficient.

Dispozitivul a fost testat clinic în anul 2010 și aprobat de FDA în 2014. Este produs de compania Inspire, fiind practic un pacemaker pentru limbă.

Neurostimulatorul cu bateria este implantat sub piele, mai jos de clavicula dreaptă. Microcablul de stimulare este plasat sub bărbie pentru a stimula nervul hipoglos -nervul responsabil de mișcările linguale - iar un alt microcablu este amplasat în regiunea intercostală, fiind un senzor pentru a monitoriza respirația.

Prin monitorizarea pulmonară cu dispozitivul de la nivelul coastelor se determină dacă pacientul respiră sau nu, iar când respirația este blocată, prin stimularea nervului hipoglos, căile aeriene sunt deschise.

Dispozitiul este controlat de utilizator printr-un sistem de comandă manuală ușor de utilizat și stimularea nu se declanșează imediat ce dispozitivul este pornit, astfel că pacientul are timp să adoarmă înainte ca nervul hipoglos să înceapă să fie stimulat. După implantare, pacientul poate folosi efectiv dispozitivul abia după o lună, pentru a avea timp să se vindece complet după intervenție. Bateriile dispozitivului au durată lungă de viață, între 8 și 11 ani, după care trebuie înlocuite chirurgical.

Apneea poate favoriza apariția hipertensiunii, a atacului cardiovascular, infarctului și altor afecțiuni grave, astfel că intervențiile asupra acestei probleme de sănătate sunt esențiale pentru persoanele afectate.

Sursa: Gizmag

Data actualizare: 14-06-2016 | creare: 14-06-2016 | Vizite: 2670
Bibliografie
Pacemaker for the tongue helps apnea patients breathe normally, link: https://www.gizmag.com/pacemaker-for-the-tongue/43821/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O aplicație inteligentă diagnostichează apneea de somn
  • Sforăitul și apneea în somn, corelate cu un declin cognitiv prematur
  • Consumul crescut de grăsimi poate influența negativ calitatea somnului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum