Nu subestimați impactul unui gest de compasiune

©

Autor:

Nu subestimați impactul unui gest de compasiune
Actele de bunătate, deși asociate cu o îmbunătățire a fericirii unui individ, pot fi rare, în special deoarece oamenii subestimează sentimentele pozitive pe care actele de acest gen le provoacă în rândul beneficiarilor, potrivit concluziilor unei cercetări condusă de oamenii de știință de la Universitatea din Texas.
Studiul, publicat în jurnalul Experimental Psychology: General, arată că persoanele care realizează acte de bunătate tind să se concentreze pe obiectul pe care îl oferă sau pe acțiunea realizată, în timp ce persoanele ajutate se concentrează asupra sentimentelor pe care actul de bunătate le produce. Potrivit autorilor, „așteptările greșit calibrate” ale donatorilor pot funcționa ca o barieră în realizarea unor comportamente mai prosociale, cum ar fi donarea.

Pentru studiu, cercetătorii au recrutat 84 de persoane. În cadrul primului experiment, participanții au fost întrebați dacă își doresc să ofere unei persoane complet necunoscute o ceașcă de ciocolată caldă de la chioșcul cu alimente din parc sau să o păstreze pentru ei. Mai bine de 90% dintre participanți au optat pentru a oferi ciocolata caldă unei persoane necunoscute. Ulterior, cercetătorii au oferit băutura străinilor și i-au rugat pe aceștia să raporteze cum se simt. Simultan, cercetătorii au întrebat participanții la studiu cum consideră că se simt beneficiarii.

Participanții la studiu din grupul donatorilor au subestimat semnificația actului lor, oferind o notă de 2,7 pe o scală de la -5 (stare mai negativă decât în mod normal) la 5 (stare mai pozitivă decât cea normală), în timp ce nota medie raportată de beneficiari a fost de 3,5. Experimente secundare au confirmat ipoteza conform căreia donatorii subestimează adesea impactul asupra bunăstării primitorilor a unor acte de bunătate.

sursa: Science Daily
foto: UT News

Data actualizare: 30-08-2022 | creare: 30-08-2022 | Vizite: 217
Bibliografie
Random acts of kindness make a bigger splash than expected, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220818164056.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Realizarea actelor de bunătate ajută în anxietate și depresie
  •