Cum influențează programul de lucru în ture de noapte genele noastre?

©

Autor:

Cum influențează programul de lucru în ture de noapte genele noastre?
Programul de lucru în ture de noapte pe termen lung poate influența dramatic starea de sănătate!

Potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul științific Proceedings of the National Academy of Sciences, genele responsabile cu reglarea ritmului biologic nu sunt capabile să se adapteze la noi tipare de somn și de alimentare, altele decât cele specifice ritmului circadian natural ce presupune desfășurarea activităților pe parcursul zilei, încheiere acestora și integrarea somnului pe durata nopții.

Află din articol mai multe informații despre ritmul circadian și implicațiile sale pentru sănătate, respectiv instalarea anumitor afecțiuni. 

Studiul de față a investigat impactul programului de lucru în ture de noapte asupra organismului uman, apreciat la peste 20.000 de gene în cadrul unei simulări de 5 zile a unui astfel de program. Cei 8 voluntari au fost izolați într-o cameră, privați de lumina sau sunetele caracteristice momentului din zi în care se aflau și nu li s-a permis să folosească telefoanele sau laptop-urile. În prima zi participanții au dormit conform programului individual de somn, iar restul de 4 zile au reprezentat „turele de noapte”, timp în care voluntarii au fost rugați să rămână treji pe durata nopții și să doarmă pe parcursul zilei.

Este binecunoscut faptul că expresia anumitor gene este reglată în mod specific în funcție de ciclul zi-noapte, majoritatea care controlează tiparele de somn și comportamentul alimentar, estimându-se că „aproximativ 25% dintre genele influențate de ritmicitatea zi-noapte și-au pierdut abilitatea de a acționa conform ceasului biologic la voluntarii incluși în studiu, după cele 4 zile de simulare a turelor de noapte. De asemenea, 73% nu s-au adaptat la programul de lucru în ture de noapte, urmând în continuare tiparul diurn de lucru și nocturn de somn, și doar 3% s-au adaptat parțial la noul ritm program.”

Autorii studiului afirmă că modificările constatate la nivel molecular pot contribui la apariția afecțiunilor precum diabetul, obezitatea, bolile cardiovasculare etc., aceste maladii fiind mult mai prevalente la persoanele care lucrează în ture de noapte o perioadă lungă de timp.


Printre limitele studiului se numără faptul că acesta s-a desfășurat în condiții stricte de laborator, care nu mimează în totalitate impactul turelor de noapte asupra reglării expresiei genelor și care în realitate este puternic influențat de activitatea fizică, aportul alimentar și tiparul de somn, diferite în funcție de individ.

Adormi târziu și te trezești cu dificultate? <<Păsările de noapte>> au un risc mai mare de deces

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 18-04-2019 | creare: 15-05-2018 | Vizite: 1735
Bibliografie
The effect of night shifts: Gene expression fails to adapt to sleep patterns, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/05/180507174018.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Munca în schimburi de noapte crește riscul de boli cardiovasculare
  • Cum afecteaza munca în schimburi sănătatea muncitorilor
  • Cercetătorii dezvăluie o strategie a reprizelor de somn pentru lucrătorii în schimburi și proaspetele mămici
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum