Răcești dacă îți este frig?

©

Autor:

Răcești dacă îți este frig?

De obicei, oamenii tind să asocieze vremea rece cu banala răceală (răceala comună), dar s-a dovedit ca nu există o legătură cauză-efect între cele două. (1) Realitatea este că nu poți răci dacă îți este frig în general, chiar dacă ești într-o încăpere sau afară. Este adevărat că dacă organismul este supus unor temperaturi extrem de scăzute, pot apărea degerături sau hipotermie ce vor slăbi sistemul imunitar, crescând riscul unor afecțiuni, printre care și răceala comună sau gripa. (2) Totuși, prin definiție, răceala este o infecție virală a tractului respirator superior, iar pentru ca o persoană să răcească, este necesar ca mai întâi să fie expusă la un virus. Mai multe virusuri sunt implicate în apariția răcelii comune. (1)


Unul din motivele pentru care răcim mai ales în lunile de iarnă este predominanța virusurilor în acest sezon în anumite zone de pe glob. (1)


De asemenea, vremea rece ne ține mai mult în casă, ceea ce înseamnă că vom fi mai aproape de persoanele care deja sunt bolnave și pot transmite virusul. (1) De aceea, este chiar încurajat că în anotimpul rece să ieșim în aer liber și să realizăm diverse activități. Bineînțeles, nu este bine să ieșim afară cu părul umed sau uzi, deoarece poate apărea hipotermia, cu slăbirea sistemului imunitar și creșterea riscului de îmbolnăvire. (2)


Mai mult, un rol semnificativ în apariția gripei în sezonul de iarnă îl joacă sistemele de încălzire și umiditatea interioară. Când încălzim casa în sezonul rece, căldura interioară va usca aerul pe care îl respirăm și sinusurile nazale, la nivelul cărora va scădea cantitatea de mucus. Este mai dificil pentru sistemul nostru imun să lupte împotriva virusurilor când fluxul și volumul de mucus sunt afectate. (1)


Studiile au arătat că umiditatea interioară scăzută poate promova transmiterea virusului gripal. Când o persoană bolnavă tușește sau strănută, ea elimină în aer picături microscopice de secreție nazofaringiană care conțin virusul. Dacă umiditatea este scazută, picăturile se vor evapora iar virusul va rămâne liber în aer pentru un timp mai îndelungat, putând ajunge în tractul respirator al unei persoane aflate în apropiere. (1, 3) De asemenea, cercetătorii de la Universitatea din Yale au observat că atunci când temperatura din interiorul cavității nazale scade, crește susceptibilitatea la virusurile implicate în banala răceală. (3)


Un studiu din 2017 a descoperit că celulele imune supuse unor temperaturi scăzute în condiții de laborator sunt mai puțin eficiente în lupta împotrivă virusurilor, sugerând faptul că frigul poate slăbi sistemul imun, făcându-ne mai predispuși la infecția virală. (1)


Un alt studiu din 2005 a observat că acei studenți ale căror picioare au fost introduse în apa rece timp de 20 de minute pe zi, erau mai predispuși să răcească, în comparație cu studenți neexpuși la temperaturile scăzute ale apei. Alte cercetări realizate pe celule ale șoarecilor de laborator sugerează că rinovirusul, cel mai frecvent întâlnit virus din răceala comună, se replichează mai repede la temperaturi scăzute. (1)


Printre remediile împotriva răcelii se număra supa de pui, care scade congestia nazală datorită faptului că este fierbinte și aburindă, ceea ce declanșează curgerea nasului, cu reducerea presiunii de la nivelul sinusurilor. Aburul provenit de la supă reduce, de asemenea, senzația de uscăciune și iritație de la nivelul cavității nazale. Alt remediu este ceaiul cu miere, care calmează gâtul și hidratează organismul. În anumite doze, suplimentele cu vitamina C pot ajuta la reducerea perioadei de convalescență cu o zi. (2)

Alte remedii se pot dovedi benefice însă trebuie acordată o atenție sporită. Plasarea capului peste un vas cu apă fierbinte sau fiartă poate ajuta la reducerea congestiei nazale prin umezirea cavității și facilitarea drenajului. Totuși, ea nu ar fi o variantă de tratament potrivită pentru copii, deoarece poate cauza arsuri. La copii se poate face un duș fierbinte, cu aceleași rezultate. (2) La toate persoanele răcite, se recomandă repausul, atât pentru creșterea stării de bine cât și pentru a preveni slăbirea și mai accentuată a sistemului imun. (3)


Data actualizare: 05-03-2018 | creare: 05-03-2018 | Vizite: 14677
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Usturoiul previne și vindecă răceala
  • MIT: Dacă ieși afară cu părul ud răcești
  • Răceală sau gripă?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum