De ce apar alergiile?

©

Autor:

De ce apar alergiile?
Alergiile sunt date de hipersensibilitatea sistemului imunitar și reprezintă reacții de apărare exagerate la contactul cu un factor alergen. Se crede că până la 30% din persoanele ce trăiesc în mediul urban se confruntă cu diverse alergii.

Cele mai cunoscute simptome ale alergiilor: mâncărimi ale pielii, curgerea nasului, eczemă, dificultăți de respirație, înroșirea ochilor.

Printre cele mai comune alergii: la polen, la praf, la mucegai, la alimente, la veninul albinelor, la proteinele animale, la medicamente, la animale.

Alergiile pot fi declanșate de factori ce țin de alimentație sau de mediul înconjurător sau la contactul cu diverse substanțe.

La contactul cu un alergen, sistemul imunitar poate declanșa un răspuns exagerat, fiind percepute ca dăunătoare organismului.
În consecință, este eliberat în cantitate mare un anticorp, imunoglobulina E (IgE), care va încerca să atace substanța ce a cauzat alergia, pentru a putea fi distrusă de celulele imunitare.

Practic, în cazul alergiilor, sistemul imunitar tratează diverse substanțe inofensive ca o amenințare și acționează în consecință.

Trebuie spus că alergiile apar în urma unei reacții de sensbilizare, care poate dura de la câteva zile, la câțiva ani de la expunerea inițială la un alergen.
Practic, nu putem fi alergici la substanțe cu care nu am mai intrat în contact; sistemul imunitar are nevoie de o perioadă, de la primul contact cu alergenul, pentru a „pregăti armele” (sintetizarea în exces a IgE) și a reacționa.

Diferența dintre o persoană alergică și una non-alergică o face, așadar, cantitatea de IgE prezentă în organism, ce va declanșa răspunsul imunitar.
Aceste diferențe nu sunt pe deplin înțelese de lumea științifică.

Riscul de alergii este mai mare dacă există antecedente în familie.

Citiți mai multe despre rinita alergică, alergiile alimentare, alergii cutanate și alergiile oculare.

Data actualizare: 23-09-2014 | creare: 23-09-2014 | Vizite: 6535
Bibliografie
Allergy, link: https://www.medicinenet.com/allergy
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Risc de alergii mai mic la copiii care își ronțăie unghiile sau sug degetul
  • Spălatul pe mâini - o altă perspectivă
  • Viaskin Peanut - plasturele care tratează alergia la arahide
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum