Achizițiile materiale și fericirea

©

Autor: Redacția ROmedic

Achizițiile materiale și fericirea
Contrar opiniei vehiculate conform căreia „banii nu aduc fericirea”, rezultatele unui studiu publicat în jurnalul științific Social Psychological and Personality Science arată că achizițiile materiale sunt o sursă de fericire. Cumpărăturile de obiecte ne oferă o stare de bine de durată, în timp ce achizițiile de „experiențe” (cum ar fi o călătorie sau o vizită la zoo) aduc o fericire mai intensă, dar care trece repede.

Studiile anterioare care au vizat aceste achiziții și rolul asupra stări de bine au avut în vedere ceea ce indivizii anticipaseră sau își aminteau despre obiectele sau experiențele pe care le cumpăraseră.

Cercetarea desfășurată în cadrul Universității British Columbia a încercat să identifice ce anume simțeau participanții în timp real, respectiv la scurt timp după ce își cumpărau ceva. Astfel, timp de două săptămâni, cercetătorii le-au evaluat starea de bine de după o achiziție de cinci ori pe zi, participanții fiind rugați să își înregistreze gândurile, inclusiv la o lună după ce făcuseră o achiziție.

S-a observat că cele două tipuri de cumpărături diferă în ceea ce privește fericirea pe care o aduc: cele materiale dau o stare de bine care se repetă în săptămânile următoare, în timp ce experiențele achiziționate dau o stare de fericire intensă, dar pasageră. În schimb, la 6 săptămâni după achiziții, participanții au declarat un nivel de satisfacție mai mare în cazul celor de tipul experiențelor.

În concluzie, atunci când facem cuiva un cadou sau când achiziționăm pentru noi un obiect sau o experiență de viață trebuie să avem în vedere tipul de fericire pe care ni-l dorim și faptul că pe termen lung cele non-materiale sunt mai apreciate.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 23-12-2019 | creare: 31-12-2015 | Vizite: 1332
Bibliografie
Living happily in a material world: Material purchases can bring happiness, link: https://medicalxpress.com/news/2015-12-happily-material-world-happiness.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum să fim mai fericiți? (Ghid practic)
  • Fericirea indusă de consumul de substanțe
  • Râsul și fericirea
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum