Cum să fim mai fericiți? (Ghid practic)
Autor: Costin Oana
Nu există o rețetă universal valabilă pentru fericire. Sunt însă câteva aspecte și abilități despre care specialiștii spun că, dacă sunt dezvoltate și antrenate, pot duce la o mai mare stare de bine generală.
Echilibrul în compararea socială
Compararea socială este un proces inconștient, în care suntem antrenați, fără să ne dăm seama, să ne comparăm cu ceilalți semnificativi pentru noi. Ne comparăm cu cei mai buni și mai realizați decât noi pentru a vedea care sunt punctele noastre slabe și unde mai avem de lucrat și ne comparăm cu cei pe care îi considerăm inferiori nouă pentru a ne menține și crește stima de sine și sentimentele pozitive despre noi înșine.
Este necesar însă un echilibru între cele două tipuri de comparare. Cu cât ne comparăm excesiv cu persoane mai bune decât noi, fără să ținem cont și de realizările noastre, cu atât mai mult vom avea tendința de a ne simți mai nefericiți. (1)
Dezvoltarea personală
Nevoia de dezvoltare este prezentă la majoritatea oamenilor, într-o măsură mai mare sau mai mică, fie că este vorba despre interesele artistice și culturale, sportive, care țin de cariera noastră sau pur și simplu de funcționarea organismului nostru. Lipsa dezvoltării poate duce la sentimente de nemulțumire și frustrare, la pierderea sentimentului de utilitate.
De exemplu, în cazul pensionării, persoanele trebuie să-și reprioritizarea activităților care le fac plăcere și să găsească altele noi care să le umple timpul liber, prea mult dintr-o dată. (3)
Identificarea punctelor noastre slabe
Cu cât ne cunoaștem mai bine atuurile, dar mai ales slăbiciunile, cu atât mai mult le putem îmbunătăți din timp și treptat, astfel încât să nu ajungem la momentul în care să ne provoace neplăceri. Dacă, de exemplu, știu că sunt o persoană care se înfurie repede și intru frecvent în conflict cu cei din jur, trebuie să identific acel punct-graniță dincolo de care știu că nu mai pot controla sentimentele negative.
În același timp punctele tari ale personalității noastre trebuie puse în valoare și utilizate la maximum. În aceeași idee, implicarea în activități care ne fac plăcere nu ne vor aduce decât sentimente pozitive. (2)
Să învățăm să ne bucurăm
Deși această abilitate este în parte înnăscută, ea poate fi și învățată. Extrem de promovată în zilele noastre prin intermediul reclamelor, ideea de a te bucura de plăcerile simple ale vieții (vremea plăcută de afară, un fel de mâncare preferat, aroma cafelei de dimineață etc) a ajuns să fie un clișeu. Putem dezvolta această abilitate prin lărgirea paletei de activități recreative și plăcute pe care să le realizăm și prin utilizarea meditației. (3)
Simularea sentimentelor pozitive chiar dacă nu le simțim
În cadrul unor studii participanților li s-a cerut să se descrie în scris sau verbal ca fiind niște persoane inteligente, cu o stimă de sine ridicată, pozitive. Mai târziu aceștia chiar s-au perceput ca fiind mai inteligenți și mai siguri pe sine.
De asemenea sentimentele pozitive ne ajută să găsim mai repede resursele și soluțiile pentru a depăși situațiile mai dificile și provocările cu care ne confruntăm. Cercetătorii au ajuns la concluzia că proporția ideală între emoțiile pozitive și cele negative trebuie să fie de 3:1, astfel încât oamenii să se dezvolte și să aibă succes în relațiile și activitățile lor. (3), (2)
Identificarea sensului
Se pare că a găsi un sens existenței este important pentru nivelul de fericire al oamenilor. Nu se știe cu exactitate dacă fericirea depinde de acest sens, însă în acest fel viața ar căpăta coerență și toate acțiunile noastre o utilitate. De asemenea, ar fi util dacă am găsi un sens pentru tot ceea ce facem zilnic.
Iată un exemplu: dacă lucrez într-o companie mare, cu mulți angajați, în care consider că am un job nesemnificativ și mărunt (e posibil să mă compar și cu cei aflați pe poziții superioare), voi deveni mai mulțumit și mai fericit dacă voi înțelege importanța rolului meu: fie că fac parte din personalul direct productiv datorită căruia compania efectiv produce ceva, fie că mă ocup de negocierea prețurilor de vânzare, contribuind astfel la creșterea cifrei de afaceri a firmei, sunt valoros pentru bunul mers al companiei, însă trebuie să realizez acest lucru. (4)
Cultivarea și consolidarea relațiilor
Implicarea în acțiuni care presupun socializarea pentru crearea și consolidarea relațiilor cu ceilalți, participarea la programe de tip life-coaching care să întărească optimismul și starea de bine pot ajuta la creșterea fericirii. (5)
Vacanțe mai mici și dese decât lungi și rare
Dacă ne place să călătorim și ne permitem să o facem, vom fi mai fericiți dacă ne planificăm excursii mai mici și mai dese decât una singură și lungă pentru că intervine perioada de anticipare: planurile pe care ni le facem, emoțiile de dinainte și faptul că abia așteptăm vacanța fac parte din sentimentul de fericire dat de vacanță; cu cât avem mai multe astfel de mici vacanțe pe care abia le așteptăm, cu atât vom cumula emoții și sentimente pozitive. (5)
Compania oamenilor fericiți
Studiile arată că sentimentele pozitive sunt contagioase și pot îmbunătăți energia și starea de spirit a celor din jur. Persoanele fericite se angajează mai rapid în interacțiuni cu ceilalți și dau dovadă de sentimente pozitive precum altruismul, iertarea, gratitudinea, ceea ce nu poate fi decât benefic pentru cineva în căutarea fericirii. (3)
Să învățăm să alegem
Fericirea depinde foarte mult de alegerile pe care le facem în viață și implicit de capacitatea noastră de a face alegeri optime. Pentru aceasta este important să cunoaștem bine opțiunile pe care le avem, cât de bine ni s-ar potrivi și posibilele consecințe ale fiecărei opțiuni. În acest fel, indiferent de finalitatea alegerii noastre, vom fi pregătiți pentru rezultat și starea noastră de spirit nu va avea la fel de mult de suferit ca în situația lipsei de anticipare. (4)
(2)The Secrets of Happiness, link: https://www.psychologytoday.com/articles/200910/the-secrets-happiness
(3)What is happiness?, link: https://www.pbs.org/thisemotionallife/topic/happiness/what-happiness
(4)Healthy happiness: effects of happiness on physical health and the consequences for preventive health care, link: https://link.springer.com/article/10.1007/s10902-006-9042-1#page-3
(5)Happiness Through Vacationing: Just a Temporary Boost or Long-Term Benefits?, link:
https://link.springer.com/article/10.1007/s10902-010-9221-y#page-3
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Cum e mai bine...sa ai dreptate sau sa fii fericit ?
- Absenta sentimentului de fericire
- Nu mai suntem fericiti impreuna
- Nu ma simt fericita!