Cum e mai bine...sa ai dreptate sau sa fii fericit ?

16-04-2015
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Anul trecut, intr-un articol din British Medical Journal un grup de cercetatori din Noua Zeelanda, incercau sa raspunda la intrebarea: Cum e mai bine... sa ai dreptate sau sa fii fericit? Evaluand care dintre aceste variante are un efect mai benefic asupra vietii unui cuplu autorii ne incurajeaza sa alegem "˜varianta gri"™ deoarece nu exista un raspuns "˜alb sau negru"™.

Se pare ca aceasta a fost prima asa-zisa "˜evaluare sistematica"™ legata de aceasta dilema, care a pornit de la prezumptia ca femeile ar prefera mai degraba sa aiba dreptate si barbatii mai degraba sa fie fericiti. Fiind vorba de un "˜studiu pilot"™ analiza a inclus doar un cuplu casatorit aflat in propria casa. Barbatul a fost solicitat sa fie de acord cu fiecare opinie sau cerere a sotiei...fara ca sotia sa stie de aspectul agreat cu cercetatorii. Inainte de a incepe perioada in care barbatul a facut pe placul sotiei fara sa se planga de niciun aspect cat de mic ar fi acesta, participantilor le-a fost evaluat nivelul de apreciere a calitatii vietii (pe o scala de la 1 la 10 - 10 fiind cea mai buna calitate ce ar putea exista).
Studiul a fost oprit dupa doar 12 zile ca urmare a aparitiei unor "˜efecte adverse intolerabile"™ acuzate de participantul de sex masculin. Acesta a acuzat ca partenera de viata a devenit tot mai critica la tot ceea ce facea si ca atare nivelul calitatii vietii i s-a deteriorat de la 7 la inceputul evaluarii la 3 dupa cele 12 zile. In cazul partenerei, calitatea vietii a crescut in aceasta perioada de la 8 la 8, 5 (jumatate de punct).

A avea dreptate poate sa constituie o oarecare sursa de fericire...insa a fi nevoit sa-i dai dreptate cuiva doar in mod formal poate sa constituie o sursa semnificativa de nefericire.

Din pacate, multe cupluri asteapta prea mult pana cand solicita sprijin pentru remedierea obstacolelor maritale. Astfel, situatii ce s-ar putea rezolva in 5-10 saptamani ajung sa degenereze intr-o criza majora soldata cu intreruperea relatiei familiale. Nu este insa nevoie sa se ajunga la violenta domestica sau la dependente ca sa recunosti semnalele ce-ti atrag atentia ca ar fi cazul sa faceti ceva pentru relatia voastra de cuplu.

In opinia voastra care ar fi principalele semnale ce ar sugera ca ar fi util ca un cuplu sa apeleze la sprijinul psihoterapiei?

Dr Rares Ignat - psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata de cuplu si familie
15 comentarii
0
18-04-2015, ora 18:41
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Asteptam cu interes si studiul invers, adica femeile sa fie de acord cu (aproape) tot ceea ce afirma barbatul si va asigur rezultatele vor fi si ele opuse, adica benefice atat pt barbat dar si pentru femei - in mai mare masura decat la studiul anterior !
Insa savantii in 'istetimea' lor intotdeauna cauta unde nu trebuie ca sa-si dea de lucru si ca sa mai bage lumea in ceata !
0
21-04-2015, ora 13:48
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
ei oricum 'studiul' a fost mai degraba un pretext pentru subiect stevens, el a aparut de fapt in numarul de Craciun al cunoscutei reviste BMJ. Dar daca tot ai raspuns...in opinia ta care ar fi primele semnale ce ar sugera ca ar fi util ca un cuplu sa apeleze la sprijinul psihoterapiei?
0
21-04-2015, ora 19:51
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Cred ca sunt destul de multe aceste semne insa nu sunt eu in masura sa-mi dau cu parerea, aceste semne ar trebui sa le enumerati clar dv. fiind de specialitate !
Insa o parere basic, de ansamblu, despre relatii totusi am si aceasta se refera la MOTIVATIA, INTENTIA INITIALA cu care cele doua persoane au intrat in relatie sau mariaj ! Sunt de parere ca aceste intentii mai mult sau mai putin ok, mai mult sau mai putin constientizate ies la suprafata in timp si daca nu concorda, nu sunt cat de cat in aceeasi directie sau viziune de viata pot aparea (evident ) probleme ! Mi se pare o treaba supercomplicata si superspecializata sa poti sa armonizezi doua caractere diferite sau sa compatibilizezi sexual doua persoane necompatibile de la inceput sau devenite asa pe parcursul relatiei ! Pt acest tip de terapii cred ca e nevoie de persoane cu vocatie, in afara de cunostinte solide !

Referitor la subiectul in sine un parinte duhovnicesc ortodox a spus ca : 'Acolo unde ai dreptate NU MAI CRESC FLORI ' ! Se referea evident la cupluri (dar si la familii sau alte anturaje) la diplomatia, atentia permanenta pe care trebuie sa o aiba partenerii pt ce spun si cum spun, mai ales cand au dreptate, astfel incat sa ramana intotdeauna o portita deschisa pt zilele (si noptile !) urmatoare ! :)
0
21-04-2015, ora 21:40
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
asta asa e cu portita deschisa...nu e folositor sa 'arzi puntile si sa otravesti fantanile'...insa in multe familii diplomatia se confunda din pacate de multe ori cu evitarea abordarii subiectelor sensibile, cu o reticenta in a spune ce anume te doare, ce anume ai vrea..iar asta poate fi uneori la fel de disfunctional ca si un conflict in care se spun cuvinte pe care le regreti
0
25-05-2015, ora 11:52
katy_p
Nu este medic/terapeut
katy_p
Frumos ar fi ca atunci cand nu ai avut dreptate, sa recunosti cinstit, insa nu toti sunt dispusi sa faca asta, poate din orgoliu, sau din alte motive.
Nici barbatul, nici femeia nu sunt perfecti dar daca ar fi si cinstiti si sinceri in relatie, poate nu s-ar mai ajunge la certuri sau rupturi..
0
04-06-2015, ora 13:57
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
asa este Cata, lupta exagerata pentru putere si control, lipsa unei conexiuni si intimitati psihice nu distruge doar relatia emotionala ci ajunge sa inhibe de multe ori si aspectele fizice ale relatiei de cuplu. Asta a ajuns un aspect recunoscut din 2001, de cand Rosemary Basson a sustinut ca modelul ciclului sexual la barbat (excitatie, platou, orgasm) nu se potriveste cu cel de la femeie deoarece nu tine cont destul de dorinta femeii de intimitate si apropiere emotionala. In modelul descris de ea in 2001, dorinta sexuala feminina isi are mai degraba origine in intimitatea creata decat in stimularea fizica. Astfel multe femei pot sa fie mai intai excitate cognitiv si apoi sa simta dorinta sexuala in timp ce altele simt dorinta sexuala automata si apoi se excita daca nivelul de intimitate e unul corespunzator
0
10-06-2015, ora 14:12
katy_p
Nu este medic/terapeut
katy_p
De acord.
Ai zis foarte bine.
0
30-03-2016, ora 11:43
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Reactivez acest subiect cu cateva sugestii ce tin de tema de discutie propusa.
E vorba de 3 actiuni ce pot detensionata o situatie in care se ciocnesc doua opinii opuse

1) Nu uita sa observi suficient de bine situatia inainte de a reactiona: Chiar daca initial reactiile negative te coplesesc, incearca sa faci un pas inapoi si sa te intrebi: Am inteles destul de bine ce a vrut sa exprime persoana? Ia o pauza pentru a reflecta la cele afirmate si eventual cere o confirmare din partea persoanei: Asta este ce ai vrut sa exprimi? Nu ignora nici intelegerea emotiilor partenerului de discutie…Ia in considerare ca presupunerile tale pot sa nu fie adevarate.
2) Exprima ceea ce simti…exprima cat se poate de neutru propriile emotii asociate situatiei...clarifica ce anume din comportamentul celuilalt le-a declansat
3) Utilizeaza ce ai invatat din experientele trecutului dar nu ‘filtra’ totul prin trecut. In cele mai multe cazuri situatiile nu sunt identice.

Daca aveti si alte sugestii utile de actiune pentru detensionarea conflictelor in familie sau cuplu, va astept sa le postati

Dr Rares Ignat
psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata de cuplu si familie
0
25-06-2016, ora 02:22
cristi15
Nu este medic/terapeut
cristi15
Buna seara!ma numesc cristi si as vrea sa imi dati un sfat.sunt casatorit de 16 ani si nu stiu cum sa procedez in casnicie, am sa va relatez cateva din intamplarile care fac lucrurile sa mearga mai greu in relatia mea cu sotia, este o fire geloasa din fire si din cauza asta ies multe certuri, sunt sofer de meserie si sotia crede ca eu umblu, ranjesc si multe altele dar partea care ma doare cel mai tare este ca nu e adevarat, am 45 de ani si am trecut de etapa cu ranjitu sau flirtu de mult.cand incerc sai explic ca nu e adevarat si ca ma acuza de lucruri pe care nu leam facut nu ma crede.de aproape 2 ani stam in anglia si locuim intro casa cu mai multe persoane printre care si o familie, la inceput a fost bine dar mai tarziu sotiei i sa parut ca eu stau prea mult la taclale cu respectiva si neam certat, atunci am inteles ca trebuie sa stau la distanta de acea femeie, dar taclalele nu au fost intimitati ci doar banalitati, locuind in aceasi casa te intalnesti fara sa vrei la bucatarie pe hol si intro zi am coborat la bucatarie sa mananc inainte de a iesi din camera am intrebat sotia daca vine si ea cu mine la bucatarie, ea a zis ca nu-i este foame, jos era acea femeie facea mancare si ma intrebat daca vreau sa mananc varza am refuzat-o dar a insistat si am accepat, in timp ce eram la bucatarie a coborat sotia si atunci a inceput cearta ca de ce am luat de la acea femeie mancare si ca am ceva cu ea etc, astazi la fel am coborat sa imi iau mancare, era jos, eu miam vazut de treaba si m-a intrebat de cineva daca a plecat, eu iam raspuns dupa aceea, mai m-a intrebat daca am sai imprumut 2 oua ca nu a fost la piata si le inapoiaza cand le cumpara, asta a fost toata discutia care am avut-o cu acea femeie, cand am urcat in camera a inceput cearta ca de ce am avut atat de vorbit cu respectiva ca a auzit ea din camera ca am vorbit.Problema este ca la cearta am inceput sa-mi lovesc si sa-mi jicnesc sotia sau sa sparg cate ceva din camera.(am uitat sa mentionez ca sotia imi tot spune ca nu observ cu se uita acea femeie dupa mine si de ce trebuie sa cobor numai atunci cand este acea femeie in bucatarie)dar eu nu vad lucrul acesta.Ce as mai vrea sa adaug este faptul ca am mai incercat sa-mi mint sotia chiar uitandu-ma in ochii ei zicand-ui ca nu este adevarat, ma refer ca am sters un mesaj primit de la o femeie din agentia cu care lucram ca sofer de tir, dar era strict legat de munca sotia si-a dat seama ca am sters acel mesaj lasand, , urme, , dar nu i-am recunoscut o zi intreaga chestia asta.alta problema a fost tot la birou cand am ajuns o colega poloneza care lucreaza acolo m-a intrebat in romaneste, , ce fac, , si a inceput sa rada, eu in acel timp fiind cu sotia pe telefon ea ma astepta in telefon sa predau actele, deodata telefonul s-a inchis, apoi acuzandu-ma ca eu l-am inchis sa nu auda ea ce raspuns ii dau colegei mele.de aici a plecat toata neincrederea in mine. Va rog sa ma ajutati sa-mi dati un sfat poate asa imi pot da seama si intelege cine are vina.VA MULTUMESC
0
25-06-2016, ora 14:22
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Cautati-va un duhovnic, faceti terapie de cuplu cu un psihoteraeut roman pe Skype.
Puteti sa alegeti chiar dintre cei de pe forum romedic.
0
25-10-2016, ora 14:07
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Din pacate Cristi mesajul tau din luna iunie a fost transmis chiar intr-o perioada in care eram in concediu, asa ca s-a pierdut printre emailuri. Iti raspund acum.

Cum personal nu sunt de acord cu violenta domestica, oricat de mica ar fi ea, iti sugerez sa apelezi cat se poate de repede la o psihoterapie individuala pentru obstacolele tale comportamentale si mai apoi la o psihoterapie de cuplu, pentru a remedia relatia voastra de cuplu. E disponibila atat varianta Skype (conexiune nesecurizata) cat si o varianta de conexiune securizata. Daca imi transmitui un mesaj in privat pot sa-ti trimit detalii.

Dr Rares Ignat
psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata ta
0
06-03-2018, ora 13:07
Dante34
Nu este medic/terapeut
Dante34
Buna ziua
Nu stiu cum sa incep
Sunt plin de probleme, off, sunt casatorit din dragoste de 22 de ani dar dupa cativa ani totul s.a racit. Mi.am dat seama ca nu ne potrivim, eu prea ambitios, creativ, sa cunosc si sa traiesc lucruri noi, ea insa prea moale, prea speriata sa incerce ceva nou, mai fara viata. Dupa a aparut copilul, lumina ochilor mei, si m.am complacut sa traiesc asa banal doar ptr copil. Dupa 10 ani am schimbat serviciul si am stat singur, serviciul era in alta localitate, si am inceput sa caut ce nu am in relatii de aventură. Erau doar aventuri iar casa era casa asta pana anul trecut cand am fost "agatat" de o femeie. Arata bine, masculul din mine o dorea bifata si am inceput sa vb sa ne întâlnim in secret, si ea este maritata. Cu cat trecea timpul eram nedespărțiți de telefon si ne doream sa ne întâlnim mai des. Eu imi dadeam seama ca nu o sa fie la nesfârsit sii ii spuneam asta dar ea imi spune.a ca ma iubeste si vrea sa ma iubeasca la nesfârsit. Si asa m.am atasat de ea foarte mult, am inceput sa o iubesc in fiecare zi mai mult, era tipul de om langa care m.as simti implinit.
Cam sase luni a durat fericirea, plina de pasiune si dragoste, apoi peste noapte fara avertisment a hotărât sa incheiem relatia. Brusc am intrat in depresie nu înțelegem de ce, nici acum nu stiu clar. Si de atunci a fost un calvar din omul plin de viata am devenit apatic cu stari depresive, de anxietate. Si am fost un dute vino, deveneam cu fiecare zi mai bulversat de sentimentele ei, o simteam ca ma iubeste, ca are nevoie de mine dar imi spunea contrariu. Am tot avut intalniri frumoase si dupa dar nu mai era asa de atenta intre intalniri, nu imi spunea vb de iubire. Asta a fost cum a fost dar cu adevarat problemele au inceput cand nevasta a aflat ca am pe cineva iar eu nu am negat chiar ma simteam usurat ca pot vb de asta. Greșit insa, acum am pe cap nevasta care imi face scene de depresie , nu vrea sa se desparta de mine ca ma iubeste a inceput sa ma "agreseze" cu tot felul de lucruri, eu ma simt vinovat ca nu am luat deciziile bune din timp. Pe de alta parte amanta o iubesc nespus dar am o frica sa nu o pierd incat la intalniri nu sunt bun de nimic, nu am erectie in ultimele doua intalniri. Acum sunt la pamant nu stiu ce sa fac cu mine ce decizii sa iau sa fiu omul pozitiv care am fost, vreau o viata pe care cred ca as fi avut.o cu amanta. Ajutati.ma va rog! Ar mai fi de scris dar ar trebuii sa fac un contract cu o editură. Multumesc!
1
07-03-2018, ora 13:31
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Bine spus Dante, vrei o viata pe care CREZI ca ai fi avut-o cu amanta. Dar dupa cum spui, dragoste pasionala a existaT si cu sotia ta….iar mai apoi « totul s-a racit ». Poate ca e cazul sa te intrebi cat de placuta ar fi viata ta fara sotie si copil …si poate alaturi de o persoana care sa nu ajunga sa tina la tine la fel precum o face sotia ta.

Poate ca e mai degraba cazul sa va puneti intrebarea amandoi: de ce s-a racit relatia noastra? Ce am putea face AMANDOI pentru relatia noastra? Terapia de cuplu va sprijina sa gasiti raspunsul la aceasta ultima intrebare

Dr Rares Ignat
Terapeut de cuplu - Psihosexolog
0
07-03-2018, ora 18:26
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Bine punctat, domnule psiholog!
0
08-03-2018, ora 06:37
Argent
Nu este medic/terapeut
Argent
ti a făcut farmece sotia. oricum le meriti avand in vedere cat ai respectat o.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum să fim mai fericiți? (Ghid practic)
  • Fericirea indusă de consumul de substanțe
  • Râsul și fericirea
  • Alimente care ne fac fericiți
  • Mituri despre fericire
  • Rolul creierului în fericire
  • Suntem mai fericiți dacă avem copii? (studiu)
  • Vrei să fii mai fericit? Cumpără timp liber!
  • O listă de mici schimbări ce te pot face mai fericit
  •