Actele de generozitate ne fac mai fericiţi

©

Autor:

Actele de generozitate ne fac mai fericiţi
Chiar şi cele mai mici acte de generozitate duc la o serie de modificări la nivelul creierul care fac oamenii mai fericiţi. Aceasta este una dintre concluziile unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Zurich.

Cercetătorii au folosit scanări cerebrale pentru a monitoriza activitatea creierului la nivelul zonelor asociate cu socializarea, luarea deciziilor şi fericirea.

Celor 50 de participanţi li s-a spus că vor primi săptămânal câte 25 de franci elveţieni pe parcursul unei luni.  Jumătate dintre ei au promis că vor cheltui banii în folosul altora (de exemplu, cumpărându-le cadouri), iar cealaltă jumătate s-a angajat că vor cheltui banii pentru ei înşişi. În mai multe etape ale experimentului, participanţii şi-au auto-evaluat nivelul de fericire.

Cercetătorii au observat că zonele cerebrale asociate cu fericirea s-au activat chiar şi după promisiunea participanţilor că vor fi generoşi faţă de ceilalţi, iar nivelul auto-declarat de fericire a corelat cu această activare. De asemenea, gradul de activare cerebrală  a zonelor asociate cu fericirea şi nivelul de fericire declarat au fost ridicate şi atunci când persoanele au fost generoase, nivelul lor de fericire fiind mult mai ridicat comparativ cu al participanţilor care au folosit banii pentru ei înşişi.

Autorii consideră că aceste rezultate sugerează că a-i ajuta pe ceilalţi şi a fi generos sunt acţiuni benefice şi pentru cei care le fac.

Oamenii funcţionează mai bine atunci când sunt conectaţi cu ceilalţi şi sunt programaţi să răspundă cu empatie celorlalţi. Totodată, suntem programaţi să simţim plăcere atunci când suntem generoşi cu ceilalţi şi când le oferim ajutorul nostru.

Studiul a fost publicat în jurnalul Nature Communications.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 17-08-2017 | creare: 17-08-2017 | Vizite: 1458
Bibliografie
Givers really are happier than takers, link: https://medicalxpress.com/news/2017-08-givers-happier-takers.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum să fim mai fericiți? (Ghid practic)
  • Fericirea indusă de consumul de substanțe
  • Râsul și fericirea
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum