Acum puteti urmări în timp real dezvoltarea rezistenței la antibiotice

©

Autor:

Acum puteti urmări în timp real dezvoltarea rezistenței la antibiotice
Rezistența la antibiotice este una dintre cele mai înfricoșătoare provocări ale omenirii, pe măsură ce apar tot mai multe cazuri de infecții cu bacterii rezistente la medicamentele cunoscute. Din păcate, oamenii nu conștientizează întotdeauna pe deplin acest pericol.

În acest scop, cercetătorii de la Harvard Medical School și Technion-Israel Institute of Technology au realizat o înregistrare secvențială în care se poate observa foarte clar cât de repede și eficient evoluează bacteria E. coli pentru a căpăta rezistență la antibiotice. Acest proiect face parte din studiul „Spatiotemporal microbial evolution on antibiotic landscapes” publicat în revista Science.

Echipa de cercetători a realizat un vas Petri de dimensiuni mari, în formă dreptunghiulară, numit „microbial evolution growth arena plate” - MEGA (platou de prezentare a dezvoltării evoluției microbiene). La fiecare capăt al vasului au introdus bacteria atât de prezentă în viața de zi cu zi, E. coli. Pe suprafața vasului au fost „pictate” benzi cu antibiotic (trimetoprim și ciprofloxacin), în concentrații din ce în ce mai mari, dinspre margini spre interiorul vasului.

În clipul video se poate vedea foarte clar cum avansează bacteria, „cucerind” fiecare nivel de antibiotic. Majoritatea bacteriilor sunt ucise de medicament, însă o mică parte de bacterii mutant reușește să patrundă și să supraviețuiască până la următorul nivel, unde trec de o concentrație și mai mare de antibiotic. La sfârșit, după o perioadă de 12 zile, bacteria trece și de antibioticele cu cea mai mare concentrație.

„Experimentul nostru sugerează că evoluția nu este întotdeauna condusă de mutanții cei mai rezistenți”, spune Michael Baym, autorul studiului. „Câteodata primul care ajunge este cel favorizat. De fapt, mutanții avansează în spatele tulpinilor mai vulnerabile.”

„Este o demonstrație remarcabilă a evoluției rapide a microbilor”, a adăugat Tami Lieberman. „Atunci când au văzut clipul, biologii au recunoscut concepte din teorie, iar cei care nu sunt de specialitate au început să pună întrebările potrivite.”Sursa: IFLScience

Data actualizare: 12-09-2016 | creare: 12-09-2016 | Vizite: 1949
Bibliografie
Beautiful And Terrifying Time-Lapse Shows Antibiotic Resistance In Action, link: https://www.iflscience.com/health-and-medicine/beautiful-and-terrifying-timelapse-shows-antibiotic-resistance-in-action/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Prevenirea rezistenței la antibiotice – Ghid pentru pacienți!
  • Efectele secundare ale administrării nejustificate a antibioticelor
  • STUDIU: Copiilor cu astm este mult mai probabil să li se prescrie abuziv antibiotice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum