Bacterie izolată timp de 4 milioane de ani - rezistentă la 18 tipuri de antibiotice

©

Autor:

Bacterie izolată timp de 4 milioane de ani - rezistentă la 18 tipuri de antibiotice

Rezistența la antibiotice este o problemă atât de gravă în prezent, încât Organizația Mondială a Sănătății a declarat-o ca fiind o amenințare globală. În timp ce problemele din spitale și fermele de animale sunt determinate de utilizarea excesivă a medicamentelor, în subteran, izolată de 4 milioane de ani, o specie de bacterie a dezvoltat propria rezistență.

Cercetătorii au descoperit în peștera Lechuguilla din New Mexico bacteria Paenibacillus rezistentă la 18 tipuri de antibiotice, printre care și medicamente considerate ca fiind de ultimă instanță, utilizate atunci când celelalte remedii au fost ineficiente în eradicarea infecției. Având în vedere că bacteria a stat izolată pentru milioane de ani, cercetătorii sunt de părere că această descoperire dovedește presiunea evoluționară de a păstra genele necesare pentru a avea rezistență.

Antibioticele sunt bazate în cea mai mare parte pe compuși ce se regăsesc în natură și care inhibă creșterea sau suprimă microorganismele, astfel încât rezistența la antibiotice este în parte un fenomen natural.

Intenția studiului a fost de a descoperi modalitatea prin care bacteria a căpătat rezistență, iar cercetările au găsit cinci noi căi prin care Paenibacillus combate antibioticele. Descoperirera este importantă deoarece le poate oferi cercetătorilor timp să găsească noi metode de a combate aceste tipuri de rezistențe, posibil cu câteva decenii înainte ca acestea să apară în infecțiile curente.

 

Rezultatele cercetărilor oamenilor de știință de la universitatea McMaster din Canada au fost publicate în revista Nature Communications.

Sursa: IFLScience


Data actualizare: 14-12-2016 | creare: 14-12-2016 | Vizite: 1450
Bibliografie
1. Bacteria Isolated In A Cave For 4 Million Years Is Resistant To 18 Different Antibiotics, https://www.iflscience.com/health-and-medicine/bacteria-isolated-in-a-cave-for-4-million-years-is-resistant-to-18-different-antibiotics/
2. Microorganisms isolated in cave for four million years helps researchers understand the origins of antibiotic resistance, link: https://dailynews.mcmaster.ca/article/microorganisms-isolated-in-cave-for-four-million-years-helps-researchers-understand-the-origins-of-antibiotic-resistance/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Prevenirea rezistenței la antibiotice – Ghid pentru pacienți!
  • Efectele secundare ale administrării nejustificate a antibioticelor
  • STUDIU: Copiilor cu astm este mult mai probabil să li se prescrie abuziv antibiotice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum