STUDIU: Copiilor cu astm este mult mai probabil să li se prescrie abuziv antibiotice

©

Autor:

STUDIU: Copiilor cu astm este mult mai probabil să li se prescrie abuziv antibiotice

Copiilor diagnosticați cu astm este mult mai probabil să li se prescrie antibiotice deși nu există dovezi clare că ar avea nevoie de antibioterapie, mai mult decât copiii fără astm. Aceasta a fost una dintre concluziile prezentate în cadrul European Respiratory Society International Congress 2017.

Utilizarea excesivă a antibioticelor poate favoriza apariția infecțiilor cu bacterii multirezistente la antibiotice, iar administrarea nejustificată la copii ar putea crește riscul de infecții în viitor, mult mai greu de tratat.

Despre efectele adverse ale administrării nejustificate de antibiotice puteți citi pe larg în articol.

Utilizarea abuzivă a antibioticelor

Pornind de la rezultatele obținute, cercetătorii atrag atenția asupra faptului că simptomele de astm sunt uneori confundate cu cele specifice infecțiilor tractului respirator.

Mai mult decât atât, antibioticele sunt oferite drept măsură profilactică, cu toate că această practică este descurajată de ghidurile terapeutice.

Astmul este o afecțiune progresivă, fiind una dintre cele mai comune boli cronice întâlnite la vârsta copilăriei, iar simptomele de exacerbare ar putea fi ușor confundate cu cele ale unei infecții ale tractului respirator. Chiar și așa, ghidurile terapeutice naționale și internaionale afirmă foarte clar faptul că antibioticele nu trebuie administrate în cazul agravării simptomelor de astm deoarece foarte rar acestea se asociază cu infecții bacteriene,” explică Esme Baan din cadrul Universității Erasmus (Rotterdam, Olanda).

Abuzul și utilizarea necorespunzătoare a antibioterapiei poate fi extrem de dăunătoare atât pentru individ, dar și la nivelul populației, deoarece această practică poate face tot mai greu de controlat răspândirea infecțiilor netratabile cu antibioticele disponibile la această oră.”

Citiți mai multe informații despre astmul la copii în articol

Care sunt rezultatele studiului?

La studiul de referință au participat 1.5 milioane de copii din Marea Britanie, inclusiv 150,000 cu astm, respectiv 375,000 de copii din Olanda, dintre care 30,000 cu astm. Cercetătorii au comparat datele cu privire la prescrierea de antibiotice la copiii cu astm, respectiv cei fără acest diagnostic. Ulterior au fost comparate rezultatele obținute în Marea Britanie cu cele din Olanda, în ambele țări urmându-se același protocol internațional de terapie a astmului, care stabilește foarte ferm că utilizarea antibioticelor în cazul exacerbării simptomelor de astm nu este indicată.

Cercetătorii au aflat astfel că probabilitatea este de 1.6 ori mai mare de a li se prescrie antibiotice copiilor cu astm, în comparație cu cei ce nu prezintă această afecțiune respiratorie.

Ratele de prescriere a antibioticelor au fost de 2 ori mai mari peste tot în Marea Britanie, iar în ambele țări amoxacilina a fost cel mai comun antibiotic utilizat:

 

  • în Olanda au fost eliberate 197 de prescripții de antibiotice per 1000 de copii cu astm, comparativ cu 126 la 1000 de copii fără astm;
  • în Marea Britanie au fost prescrise 374 de rețete pentru eliberarea antibioticelor per 1000 de copii cu astm, în comparație cu 250 la 1000 de copii fără astm. (1)


Trebuie menționat faptul că Olanda este țara cu cel mai redus uz de antibiotice atât în spitale, cât și în comunitate. Datele sunt cu mult mai îngrijorătoare în țările în care utilizarea antibioticelor este necontrolată, cum este și România, a doua după Grecia în ceea ce privește folosirea largă a antibioticelor. (2)

Dr. Bann a afirmat inclusiv în cadrul congresului faptul că „antibioticele ar trebui administrate exclusiv în cazurile în care există dovezi clinice clare ale unei infecții bacterine cum este de exemplu pneumonia. Cu toate acestea, vedem deseori în practica clinică, atunci când copiilor cu astm li se prescriu antibiotice în situații de exacerbare a simptomelor de astm sau în bronșite, afecțiuni cauzate cel mai fecvent de virusuri și nu de bacterii, astfel încât nu se justifică administrarea de primă intenție a antibioterapiei.

Dificultățile de diferențiere a simptomelor specifice exacerbării astmului și a celor ale infecțiilor respiratorii bacteriene de către medicul generalist ar putea favoriza prescrierea mai multor antibiotice în rândul copiilor cu astm.

Desigur că există și situații în care antibioterapia este esențială, dar e foarte important de instituit acest tip de tratament doar atunci când este necesar cu adevărat. În general, medicii generaliști ar trebui descurajați să prescrie în mod nejustificat antibiotice, în caz contrar vor contribui la creșterea riscului de infecții multirezistente la antibiotice în viitor.


Aflați cum puteți preveni rezistența la antibiotice din articol.

 

Foarte important - Criza antibioticelor în România!

Date recente din 2017 susțin faptul că 7% dintre antibioticele utilizate în Uniunea Europeană sunt eliberate fără prescripție medicală, iar cele mai înalte rate ale eliberării de antibiotice fără prescripție se întâlnesc în România (20%) și Grecia (16%).


Utilizarea imprudentă a antibioticelor are drept cauze principale lipsa de informare a pacienților și consimțirea farmacistului de a vinde antibiotice în absența unei rețete – în special ca urmare a insistențelor și presiunilor exercitate chiar de către pacienți. (3)

Astfel, și părinții sunt sfătuiți să nu administreze antibiotice copiilor fără a consulta un specialist, care la rândul lui să inițieze un tratament cu antibiotice doar dacă există certitudinea unei infecții bacteriene. În acest caz, informarea părintelui și justificarea deciziei medicale de a apela la antibioterapie este esențială.

Sursa: European Lung Foundation


Data actualizare: 05-05-2019 | creare: 12-09-2017 | Vizite: 1166
Bibliografie
(1) Children with asthma are being prescribed unnecessary antibiotics, link: https://www.europeanlung.org/en/news-and-events/media-centre/press-releases/children-with-asthma-are-being-prescribed-unnecessary-antibiotics
(2) Annual epidemiological report: Antimicrobial resistance and healtchare-associated infections 2014, link: https://ecdc.europa.eu/sites/portal/files/media/en/publications/Publications/antimicrobial-resistance-annual-epidemiological-report.pdf
(3) AMR: 7% of antibiotics in the EU are taken without a prescription, link: https://ec.europa.eu/health/amr/news/amr-7-antibiotics-eu-are-taken-without-prescription_en
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de paracetamol în timpul sarcinii crește riscul copilului de a dezvolta astm
  • Prescrierea de mai puține antibiotice pentru tuse și răceli nu aduce complicații majore
  • Acum puteti urmări în timp real dezvoltarea rezistenței la antibiotice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum