Cele mai periculoase bacterii rezistente la antibiotice, conform OMS

©

Autor:

Cele mai periculoase bacterii rezistente la antibiotice, conform OMS
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a prezentat o listă prioritară a patogenilor rezistenți la antibiotice cu principalele 12 familii de bacterii extrem de periculoase.

Scopul este acela de conștientizare a creșterii globale a numărului bacteriilor rezistente la antibiotice, precum și de a susține și încuraja cercetarea și dezvoltarea de noi antibiotice, necesitatea unui efort global în acest sens.

O listă similară a fost publicată în 2013 de CDC, ce cuprinde 18 bacterii rezistente la antibiotice. OMS se axează exclusiv pe bacteriile ce pot cauza infecții fatale. Lista OMS este divizată în trei categorii, în funcție de risc – critic, ridicat și mediu – bazate pe tratamentul rezistenței la antibiotice, incidența infecțiilor, metodele de tratament și implicațiile în sistemele de sănătate.

Deși prezența patogenilor poate varia de la țară la țară, aerul favorizează circulația bacteriilor, motiv pentru care, menționează OMS, instituțiile din toate țările trebuie să își unească forțele pentru combaterea acestora și prevenirea infecțiilor, precum și pentru dezvoltarea de noi antibiotice, susținerea companiilor care produc antibiotice și informarea corespunzătoare a populației privind utilizarea acestor medicamente, înțelegerea rolului antibioticelor, cum poate fi crescută eficiența lor și care sunt efectele administrării iraționale.

Iată care este lista Organizației Mondiale a Sănătății privind principalii patogeni rezistenți la antibiotice:

Prioritatea 1: Risc Critic

Aici intră bacteriile gram-negative rezistente la multiple antibiotice, inclusiv carbapenemele de ultimă instanță, dar au și abilitatea de a dezvolta noi metode de rezistentă și de a transmite informația la alte bacterii. Pacienții în vârstă și cei cu sistem imunitar compromis sunt cei mai vulnerabili, pentru care acești patogeni reprezintă o amenințare fatală în spitale și centrele de îngrijire, unde pot coloniza suprafețele dispozitivelor ca ventilatoare sau catetere sangvine. Bacteriile cu risc critic sunt:
 • Acinetobacter baumannii
 • Pseuodomonas aeruginosa
 • Enterobacteriaceae

Prioritatea 2: Risc Înalt

Aceste bacterii pot cauza infecții dificil de tratat dar nu sunt la fel de periculoase ca primul grup de patogeni, cel puțin deocamdată. Aceștia sunt:

Prioritatea 3: Risc Mediu

În timp ce acești patogeni sunt imuni la anumite antibiotice, pot fi totuși tratați. Îngrijorarea stă în faptul că aceste lanțuri pot evolua în altele care sunt rezistente la antibiotice. Patogenii din această categorie sunt:
 • Streptococcus pneumoniae
 • Haemophilus influenzae
 • Shigella spp.

Surse: NewAtlas, WHO

Data actualizare: 08-03-2017 | creare: 08-03-2017 | Vizite: 4640
Bibliografie
WHO releases first-ever hit-list for antibiotic-resistant bacteria, link: https://newatlas.com/who-superbugs-antibiotics/48148/
WHO publishes list of bacteria for which new antibiotics are urgently needed, link: https://www.who.int/mediacentre/news/releases/2017/bacteria-antibiotics-needed/en/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • O proteină din laptele matern ar putea să omoare bacteriile rezistente la medicamente
 • Antibioticele comune ar putea cauza confuzie mentală temporară
 • Tratamentul pentru infecțiile rezistente la antibiotice ar putea fi deja existent pe piață
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum