Cele mai periculoase bacterii rezistente la antibiotice, conform OMS

Cele mai periculoase bacterii rezistente la antibiotice, conform OMS

©

Autor:

Cele mai periculoase bacterii rezistente la antibiotice, conform OMS
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a prezentat o listă prioritară a patogenilor rezistenți la antibiotice cu principalele 12 familii de bacterii extrem de periculoase.

Scopul este acela de conÈ™tientizare a creÈ™terii globale a numărului bacteriilor rezistente la antibiotice, precum È™i de a susÈ›ine È™i încuraja cercetarea È™i dezvoltarea de noi antibiotice, necesitatea unui efort global în acest sens.

O listă similară a fost publicată în 2013 de CDC, ce cuprinde 18 bacterii rezistente la antibiotice. OMS se axează exclusiv pe bacteriile ce pot cauza infecÈ›ii fatale. Lista OMS este divizată în trei categorii, în funcÈ›ie de risc – critic, ridicat È™i mediu – bazate pe tratamentul rezistenÈ›ei la antibiotice, incidenÈ›a infecÈ›iilor, metodele de tratament È™i implicaÈ›iile în sistemele de sănătate.

DeÈ™i prezenÈ›a patogenilor poate varia de la È›ară la È›ară, aerul favorizează circulaÈ›ia bacteriilor, motiv pentru care, menÈ›ionează OMS, instituÈ›iile din toate țările trebuie să îÈ™i unească forÈ›ele pentru combaterea acestora È™i prevenirea infecÈ›iilor, precum È™i pentru dezvoltarea de noi antibiotice, susÈ›inerea companiilor care produc antibiotice È™i informarea corespunzătoare a populaÈ›iei privind utilizarea acestor medicamente, înÈ›elegerea rolului antibioticelor, cum poate fi crescută eficienÈ›a lor È™i care sunt efectele administrării iraÈ›ionale.

Iată care este lista Organizației Mondiale a Sănătății privind principalii patogeni rezistenți la antibiotice:

Prioritatea 1: Risc Critic

Aici intră bacteriile gram-negative rezistente la multiple antibiotice, inclusiv carbapenemele de ultimă instanță, dar au È™i abilitatea de a dezvolta noi metode de rezistentă È™i de a transmite informaÈ›ia la alte bacterii. PacienÈ›ii în vârstă È™i cei cu sistem imunitar compromis sunt cei mai vulnerabili, pentru care aceÈ™ti patogeni reprezintă o ameninÈ›are fatală în spitale È™i centrele de îngrijire, unde pot coloniza suprafeÈ›ele dispozitivelor ca ventilatoare sau catetere sangvine. Bacteriile cu risc critic sunt:
  • Acinetobacter baumannii
  • Pseuodomonas aeruginosa
  • Enterobacteriaceae

Prioritatea 2: Risc Înalt

Aceste bacterii pot cauza infecții dificil de tratat dar nu sunt la fel de periculoase ca primul grup de patogeni, cel puțin deocamdată. Aceștia sunt:

Prioritatea 3: Risc Mediu

În timp ce aceÈ™ti patogeni sunt imuni la anumite antibiotice, pot fi totuÈ™i trataÈ›i. Îngrijorarea stă în faptul că aceste lanÈ›uri pot evolua în altele care sunt rezistente la antibiotice. Patogenii din această categorie sunt:
  • Streptococcus pneumoniae
  • Haemophilus influenzae
  • Shigella spp.

Surse: NewAtlas, WHO

Data actualizare: 08-03-2017 | creare: 08-03-2017 | Vizite: 4532
Bibliografie
WHO releases first-ever hit-list for antibiotic-resistant bacteria, link: https://newatlas.com/who-superbugs-antibiotics/48148/
WHO publishes list of bacteria for which new antibiotics are urgently needed, link: https://www.who.int/mediacentre/news/releases/2017/bacteria-antibiotics-needed/en/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O proteină din laptele matern ar putea să omoare bacteriile rezistente la medicamente
  • Antibioticele comune ar putea cauza confuzie mentală temporară
  • Tratamentul pentru infecÈ›iile rezistente la antibiotice ar putea fi deja existent pe piață
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum