Afinele, benefice pentru funcțiile cognitive la vârstnici

©

Autor:

Afinele, benefice pentru funcțiile cognitive la vârstnici

Conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Exeter, consumul de suc concentrat de afine poate îmbunătăți funcționarea cognitivă la vârstnici, datorită conținutului lor bogat în flavonoizi, cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare.


Pe măsură ce îmbătrânim, funcțiile cognitive tind să se deterioreze, iar studiile anterioare sugerează că acest declin este mai puțin pronunțat în cazul persoanelor sănătoase, care au o alimentație bogată în fructe și legume.


Cei 26 de participanți la studiul celor de la Universitatea din Exeter, persoane cu vârste cuprinse între 65 și 77 de ani, cu o stare generală de sănătate bună, au fost împărțiți în două grupuri:

  • 12 participanți au consumat în fiecare zi, timp de 12 săptămâni, o porție de 30 ml de suc concentrat de afine, echivalentul a 230 grame de afine;
  • ceilalți 14 au primit o băutură placebo.


Rezultatele celor care au consumat mai mult de cinci porții de fructe și legume pe zi au fost excluse din analiză, participanții fiind încurajați să-și urmeze alimentația obișnuită.


Înainte și după cele 12 săptămâni, participanților li s-au testat abilitățile cognitive și li s-au măsurat activitatea cerebrală și fluxul sanguin la nivelul creierului prin scanari MRI. Comparând rezultatele participanților care au consumat sucul de afine cu ale celor din grupul placebo s-a observat că primii prezentau o activitate cerebrală mai intensă în zonele ale căror funcții au fost evaluate prin teste.


Se presupune că flavonoizii din afine ar fi explicația pentru o mai bună prezervare a funcțiilor cognitive.


Studiul a fost publicat în jurnalul Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism.


Sursa: Medical Xpress


Data actualizare: 10-03-2017 | creare: 10-03-2017 | Vizite: 1192
Bibliografie
Blueberry concentrate improves brain function in older people, link: https://medicalxpress.com/news/2017-03-blueberry-brain-function-older-people.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vârstnicii cu o viziune mai optimistă au o memorie și o funcție cognitivă mai bună
  • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
  • Vă doriți un creier în formă? Faceți voluntariat!
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum