Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive

©

Autor:

Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
Colesterolul „rău” prezent în cantitate crescută poate avea numeroase efecte negative asupra sănătății, conform cercetărilor anterioare. Studiile recente arată însă că fluctuațiile colesterolului au implicații și asupra declinului cognitiv.

Colesterolul este esențial pentru funcționarea normală a organismului uman. Membranele celulare sunt formate din 30% colesterol, iar acesta joacă un rol vital în formarea și menținerea integrității și funcționalității membranelor. Colesterolul nu se dizolvă în sânge, fiind o lipoproteină transportată la zonele din organism unde este necesară. Sunt două tipuri de lipoproteine: lipoproteine cu densitate mică (LDL-colesterol) și lipoproteine cu densitate mare (HDL-colesterol).

LDL-colesterolul este considerat „rău” deoarece duce la depunerea plăcilor pe pereții arterelor, producând îngustarea lor și crescând astfel riscul de infarct și accident vascular cerebral. De cealaltă parte, HDL-colesterolul este considerat „bun” deoarece favorizează transportul LDL-colesterolului la ficat, unde acesta va fi metabolizat. Nivelul colesterolului unei persoane nu este un parametru static, putând varia în funcție de numeroși factori, cum ar fi stilul de viață, dieta, administrarea medicamentelor, vârsta sau prezența anumitor boli. 

Cercetătorii din cadrul Centrul Medical Universitar Leiden (Danemarca) au realizat un studiu privind interacțiunea dintre nivelul LDL-colesterolului, fluctuațiile acestuia și performanțele cognitive.

La studiu au participat 4.428 subiecți cu vârste cuprinse între 70-82 ani, persoane incluse într-un program numit PROSPER (PROspective Study of Pravastatin in the Elderly at Risk), persoane cu risc ridicat de a dezvolta boli cardiovasculare sau care au fost deja diagnosticate cu astfel de boli.

După testarea valorilor colesterolului-LDL la intrarea în studiu, participanții au fost supuși unor teste ce implicau măsurarea atenției (persoana este rugată să citească un cuvând scris cu o culoare diferită față de cea pe care o reprezenta, de exemplu, cuvântul „roșu” era scris cu albastru). De asemenea, au fost supuși unor teste de vitează de procesare a informației și două teste de memorie verbală, măsurând răspunsul și întârzierea de răspuns după 20 minute.

La finalul testelor și după analiza rezultatelor s-a observat că participanții cu fluctuații ridicate ale colesterolului au avut nevoie de aproximativ 2,7 secunde în plus pentru a rezolva testele, comparativ cu persoanele cu fluctuații mai reduse.

Persoanele cu fluctuații ale LDL-colesterolului au prezentat și o circulație mai redusă  la nivelul creierului și valori mai ridicare ale hiperintensității materiei albe, un marker al proceselor de îmbătrânire și al declinului cognitiv.

Astfel, nu este importantă doar valoarea LDL-colesterolului asupra sănătății creierului, ci și variațiile individuale ale acestuia.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Circulation.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 08-12-2019 | creare: 19-07-2016 | Vizite: 3021
Bibliografie
Bad' cholesterol linked to poorer cognitive performance
http://www.medicalnewstoday.com/articles/311726.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Colesterolul alimentar nu influențează riscul de infarct miocardic
  • Ciocolata ar putea îmbunătăți funcțiile cognitive
  • Edentația parțială la vârstnici: factor predictiv al declinului cognitiv?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum