Vă doriți un creier în formă? Faceți voluntariat!
Autor: Costin Oana

La 33 și 50 de ani, participanții au fost întrebați despre activitățile de voluntariat în care erau implicați, indiferent de tipul lor: organizații de voluntariat, grupuri în cadrul bisericii, asociații de cartier, grupuri reunite pentru cauze sociale etc. În plus, la 50 de ani, au rezolvat teste privind abilitățile cognitive – memoria, gândirea și raționamentul.
Cercetătorii au observat că, în general, persoanele implicate în acțiunile de voluntariat au obținut scoruri mai mari decât celelalte, în medie cu 0,4-0,6 mai mult. Totodată, rezultatele mai bune au fost asociate și cu alți factori, precum nivelul mai ridicat de educație sau starea mai bună de sănătate. Însă eliminând și rolul acestor factori, participarea la activitățile voluntare s-a asociat cu rezultate mai bune.
Deși studiul nu indică o relație de cauzalitate, ci doar o corelație, autorii consideră că voluntariatul trebuie încurajat pe tot parcursul vieții, nu doar pentru efectele pozitive pentru beneficiari, dar și pentru impactul pozitiv pentru cei care le realizează: susținerea comunicării și abilităților sociale, care ne-ar putea proteja funcțiile mentale pe măsură ce îmbătrânim.
Sunt însă și critici aduse acestui studiu: persoanele care fac voluntariat au o „curiozitate intelectuală” și au abilități mentale și sociale bine dezvoltate, care ar putea explica aceste rezultate.
Studiul a fost publicat în jurnalul BMC Psychology.
Sursa: Medical Xpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni