Alăptarea reduce riscul de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral

©

Autor:

Alăptarea reduce riscul de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral
Femeile care alăptează au mai puține șanse să dezvolte boli cardiovasculare sau să sufere un accident vascular cerebral decât femeile care nu alăptează, potrivit unei meta-analize publicate într-o ediție recentă a revistei Asociației Americane a Inimii. Totodată, alăptarea a fost asociată cu un risc diminuat de deces din cauza bolilor cardiovasculare.
Meta-analiza s-a concentrat asupra relației dintre alăptare și riscul cardiovascular individual al mamei și a inclus dosarele de sănătate ale aproape 1,2 milioane de femei cu vârsta medie de 25 de ani la prima naștere. Cercetătorii au colectat informații despre perioada de timp pentru care femeile au alăptat, numărul de nașteri, vârsta la prima naștere și dacă participantele au avut sau nu un atac de cord sau un accident vascular cerebral mai târziu în viață.

Revizuirea a constatat că femeile care au raportat că au alăptat în timpul vieții au avut un risc scăzut cu 11% de a dezvolta boli cardiovasculare. Pe o perioadă medie de urmărire de 10 ani, femeile care au alăptat la un moment dat în viață au avut cu 14% mai puține șanse de a dezvolta boală coronariană, 12% mai puține șanse să sufere un accident vascular cerebral și 17% mai puține șanse să moară din cauza bolilor cardiovasculare.

Femeile care au alăptat timp de 12 luni sau mai mult în timpul vieții au avut o susceptibilitate mai mică de a dezvolta boli cardiovasculare decât femeile care nu au alăptat. Anumiți factori, precum vârsta sau numărul de sarcini, nu au influențat notabil riscul de boli cardiovasculare. O limitare a meta-analizei este că au fost disponibile puține informații despre femeile care au alăptat mai mult de doi ani.

În ciuda recomandărilor de a alăpta venite din partea Organizației Mondiale a Sănătății și a Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, doar 1 din 4 sugari primesc exclusiv lapte matern în primele șase luni de viață. „Deși beneficiile alăptării pentru sugari și copii sunt bine stabilite, mamele ar trebui încurajate în continuare să-și alăpteze copiii știind că îmbunătățesc sănătatea copilului lor și își îmbunătățesc propria sănătate”, notează autorii.

sursa: News Medical

Data actualizare: 13-01-2022 | creare: 13-01-2022 | Vizite: 341
Bibliografie
Breastfeeding linked to reduced cardiovascular disease risk in mothers, link: https://www.news-medical.net/news/20220111/Breastfeeding-linked-to-reduced-cardiovascular-disease-risk-in-mothers.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Perioada de alăptare la sân influențează IQ-ul viitorului adult
  • Alimentația la sân a fost asociată cu reducerea mortalității infantile
  • Sistemul imun al sugarilor „copie” celulele imune ale mamei, provenite din laptele matern
  •