Avantajele alăptării

Avantajele alăptării

©

Autor: Redacția ROmedic

Avantajele alăptării

Alăptarea are o gamă largă de efecte pozitive, fiind benefică chiar și pentru o perioadă scurtă de timp.

Iată principalele motive pentru care ar trebui să preferi alăptarea la sân:

Beneficiile alăptării pentru copil

  • Laptele matern este cel mai complet È™i echilibrat aliment pentru bebeluÈ™, oferind toÈ›i nutrienÈ›ii, vitaminele È™i mineralele de care are nevoie în procesul de creÈ™tere. El conÈ›ine cantitatea adecvată de grăsime, glucide, apa È™i proteine necesare pentru creÈ™terea È™i dezvoltarea copilului. Majoritatea nou-născuÈ›ilor digeră mai uÈ™or laptele matern decât oricare alt tip de lapte.
  • În primele zile după naÈ™terea copilului, sânii produc colostru. Aceasta substanță conÈ›ine ingrediente vitale, inclusiv imunoglobuline sau celule care ajută la construirea sistemului imunitar al copilului.
  • Dacă nu este hrănit la sân, copilul tău este mai expus la unele boli. Există studii ample care demonstrează faptul că bebeluÈ™ii care sunt alăptaÈ›i la sân în primele È™ase luni de viață nu suferă de atât de multe (sau la fel de severe) episoade de boli asociate copilăriei. Acestea includ gastroenterita, boli respiratorii È™i infecÈ›ii ale urechii.
  • Laptele conferă o protecÈ›ie antiinfecÈ›ioasă È™i antialergică deoarece conÈ›ine Imunoglobulina A secretorie, lactoferina, lizozim È™i macrofage, celule ale sistemului imunitar cu capacitate de a fagocita antigenele È™i de a apăra sugarul împotriva infecÈ›iilor.
  • Alăptarea are un impact profund asupra ratei de supravieÈ›uire, a sănătății, nutriÈ›iei È™i a dezvoltării în primele zile de viață ale bebeluÈ™ului.
  • Actul de alăptare în sine stimulează dezvoltarea corespunzătoare a gurii È™i a maxilarului, precum È™i secreÈ›ia de hormoni necesari digestiei È™i saÈ›ietății.
  • Previne malnutriÈ›ia protein-calorică deoarece conÈ›ine atât aminoacizii esenÈ›iali (care nu pot fi sintetizaÈ›i în organism, de aceea sunt luaÈ›i din alimente exogene: valina, leucina, izoleucina, metionina, triptofanul, lizina, fenil-alanina È™i treonina) precum È™i acizii graÈ™i polinesaturaÈ›i esenÈ›iali pentru dezvoltarea retinei, sistemului nervos È™i pentru sinteza de prostaglandine (acid linoleic, acid linolenic È™i acid arahidonic).
  • Alăptarea scade riscul de afecÈ›iuni cronice ulterioare, cum ar fi obezitatea, hipertensiune arterială, diabet zaharat, astm È™i leucemie.
  • Studiile au arătat că sugarii alăptaÈ›i la sân au rezultate mai bune la testele de inteligență È™i comportament în momentul când ajung la maturitate decât bebeluÈ™ii hrăniÈ›i cu ajutorul substituenÈ›ilor de lapte matern.
  • Alăptarea creează o legatură afectivă fundamentală între mamă È™i copil cu importanță în dezvoltarea neuropsihică a sugarului.

 

Beneficiile alăptării pentru mamă

  • Alăptarea contribuie la menÈ›inerea sănătății mamei imediat după naÈ™tere, deoarece ajută la reducerea riscului de hemoragie post-partum.
    Pe termen scurt, alăptarea întârzie revenirea la fertilitate È™i pe termen lung, se reduce apariÈ›ia diabetului de tip 2 È™i de sân, uterin È™i cancer ovarian. Studiile au descoperit, de asemenea, o legătură directă între încetarea timpurie a alăptării È™i a depresiei post-natale la mame.
  • Alăptarea arde caloriile în plus, ajutându-te să pierzi kilogramele acumulate în timpul sarcinii. Ea contribuie de asemenea È™i la restabilirea dimensiunii originale a uterului È™i reduce sângerările care pot apărea după naÈ™tere.
  • Alăptarea reduce riscul apariÈ›iei cancerului de sân sau a cancerului ovarian, precum È™i cel al fracturilor de sold sau al osteoporozei după menopauză.
  • AlimentaÈ›ia la sân întăreÈ™te legătura dintre mamă È™i bebeluÈ™. Contactul fizic este important pentru nou-născuÈ›i, făcându-i să se simtă în siguranță, iubiÈ›i È™i îngrijiÈ›i.

Data actualizare: 05-08-2015 | creare: 10-01-2007 | Vizite: 6262
Bibliografie
Breastfeeding, BFHI and the Code of Marketing of Breast-milk Substitutes
https://www.unicef.org/romania/media_17434.html
Breastfeeding After A Cesarean https://www.plus-size-pregnancy.org/CSANDVBAC/bfaftercesarean.htm
What are the benefits of breastfeeding?https://www.nichd.nih.gov/health/topics/breastfeeding/conditioninfo/Pages/benefits.aspx
10 facts on breastfeeding https://www.who.int/features/factfiles/breastfeeding/facts/en/
Breastfeeding https://www.womenshealth.gov/breastfeeding/breastfeeding-benefits.html
The composition of human milk, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/392766
UNICEF: Romania has among lowest breastfeeding rates in Europe: Breast fed babies 14 times less likely to die, link: https://www.romania-insider.com/unicef-romania-has-among-lowest-breastfeeding-rates-in-europe-breast-fed-babies-14-times-less-likely-to-die/62612/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Caracteristicile laptelui matern
  • AlimentaÈ›ia mamei în perioada alăptării
  • Sfaturi pentru alăptarea la sân
  •